Jump to content
GIGN Forum

Kaitīga Aizraušanās


sulik
 Share

Recommended Posts

pirmsvārds: šo te interesanto un humoristisko rakstu, es atradu iepriekšējās nedēļas "digital times". tā avīze ir krieviski, bet ērtības pēc iztulkoju latviski. uzreiz atvainojos par stila (vai citām) kļūdām, mans tulkošanas talants vēl ir tālu no ideālā.

pašam raksts līdz "rofl" līmenim smieklīgs nelikās, bet ļoti patika ideja, tāpēc arī dalos.

--------------------------------------------

Kaitīga aizraušanās.

Šova vadītājs. Sveicināti! Jūs skatāties sarunu šovu ?Mans dators?. Šodien mēs runāsim par problēmu, kas iznīcina daudzu cilvēku dzīvi, bet galveno kārt ? jauniešu. Šodien mēs runāsim par licenzētām programmām. Lūdzu, sveicam mūsu šodienas viesi.

(Ar Windows ielādes skaņu fonā studijā ienāk viesis ? bāls pēc izskata puisi ar maisiņiem zem acīm.)

Šova vadītājs. Pastāstiet, kā Jūs pirmo reizi pamēģinājāt licenzēto programmatūru.

Viesis. Nu, tjipa, mani tajā visā ievilka mana draudzene. Viņa tad strādāja vietējā Microsoft ofisā un piedāvāja pamēģināt. Viņa, tjipa, teica ? neuztraucies, no vienas reizes nekas nebūs! Nu es pats arī padomāju ? kas man gribas spēka nav, vai? Sākumā man pat pārāk nepatika. Nu ziniet, tie nefiksētie gļuki, apdolbīšanās un kabatas tukšuma sajūtas?

Šova vadītājs. Bet tomēr Jūs pamēģinājāt vēlreiz?

Viesis. Man gribējās saprast, ko cilvēki tajā visā atrod.

Šova vadītājs. Sapratāt?

Viesis. Ziniet, tie kas nav mēģinājuši, tie nesapratīs.

Šova vadītājs. Jūsu draugi nemēģināja Jūs atturēt, atrunāt?

Viesis. Viņi tad uzreiz vairs negribēja ar mani tikties vai vispār runāt? Man tagad jauni draugi, tjipa, arī ?licenzomāni?.

Šova vadītājs. A Jūsu vecāki ? viņi zina, ka Jūs esat licenzētas programmatūras lietotājs?

Viesis. Tjipa, protams. Man taču visu laiku ir nepieciešama nauda, lai varētu pirkt jaunākās versijas. Dēļ tā ģimenē vienmēr skandāli. Tēvs saka, ka esmu ģimenes kauns?

Šova vadītājs. Bet kas ar Jūsu draudzeni? Vai Jūs vēl esat kopā?

Viesis. Nē. Viņa izgāja linuxoterapijas kursus un teica, ka vēlās sākt jaunu dzīvi.

Šova vadītājs. Jums gadās, tā sauktās, ?lomkas??

Viesis. Da, mans dators lūza jau vairākas reizes dēļ gļukainām programmu versijām. Bet ko padarīsi? Tas jau licenzētās programmatūras līgumā ir teikts ? programmatūra tiek piegādāta ?AS IS?, nekādu garantiju?

Šova vadītājs. Nu labi, paklausīsimies, ko par šo domā mūsu studijas skatītāji.

(Asistenti ar mikrofoniem apstaigā skatītāju rindas.)

Večuks. Kaunējies būtu, jaunais cilvēks! Es jaunības gados strādāju uz IBM-360, tad mums par licenzēto programmatūru i? miņas nebija. Tagad jau ir modē aplamāt pagātni. Jā, protams, bija kļūdas, toties kas bija par jaunatni! Romantika bija, tieksme, ideja! Ne tikai kaut kādu programmatūru ? dzelžus arī pirātiski kopējām! Vai tad mēs varējām kaut vai iedomāties par to, ka varētu pārdoties Bilam Geitsam par kaut kādu krāšņu kārbiņu!

Jauniete. A es vot nekad netiktos ar puisi, kas izmanto licenzēto programmatūru. Viņi taču neko neprot! Nedz aizsardzību uzlauzt, nedz kodu ievadīt. Viņiem taču vienmēr viss karās! To tik vien ir spējīgi, ka pa telefonu? ar tehniskās palīdzības speciālistiem? (Viesis nosarkst.)

Sieviete. A ko jūs visi tā brūkat virsu nabaga puisim? Viņam palīdzība vajadzīga, nevis nolamāšana? Protams viņš vairs nav tajā stadijā, kad var tā vienkārši atgriezties pie pirātiskās programmatūras. Bet varbūt sākumā varētu pamēģināt viņu pieradināt pie freeware. Vēlāk tad uz shareware un pamazām paildzināt programmatūras izmantošanas laiku bez reģistrācijas?

Vecenīte. Es nezinu par licenzētu programmatūru, bet mūsu kāpņu telpā jau trešo mēnesi nav pastāvīga pieslēguma! Nākas skraidīt pie kaimiņiem pēc dial-up! Bet vietējais ments? (Kopīgiem spēkiem asistenti atņem mikrofonu.)

Šova vadītājs. Un tā, kā mēs visi esam dzirdējuši un redzējuši, skatītāji neatbalsta mūsu viesa aizraušanos. Bet tagad paklausīsimies, ko par to visu saka mūsu eksperts-psihologs.

Psihologs. Diemžēl mūsdienās daudziem ir nepietiekami nopietna attieksme pret šo jautājumu. Atsaucas uz rietumu pieredzi, konkrēti, Holandi. Bet pašos rietumos daudzi uztraucas sakarā ar cilvēku zināšanu datoru lietās pazemināšanos.

Kurš no jums ir dzirdējis par holandiešu hakeriem? Patiesībā aizraušanās ar licenzēto programmatūru ir ļoti smaga patoloģija, kura spēj iznīcināt jebkura cilvēka dzīvi. Sākumā viņam liekas, ka jebkurā brīdī ir spējīgs atgriezties pie normālās dzīves. Bet aizvien biežāk cilvēks jūt nepieciešamību pēc jaunās licenzētās programmatūras un to jaunām versijām un vairs nav spējīgs apstāties. Cilvēks iztērē uz to visu savu naudu, sabrūk viņa sabiedrības loks. Rodas kompleksās psiholoģiskās traumas, konkrēti, var rasties nesavaldāmā vēlme maksāt par freeware programmatūru. Kā likums, par licenzēto programmatūru lietotājiem kļūst nepatstāvīgi cilvēki, viegli ietekmējami, ar slēptiem nepilnvērtības kompleksiem. Viņiem gribās izcelties no ikdienas sabiedrības, vai, tieši pretēji, negrib atpalikt no saviem draugiem; viņi baidās no realitātes un meklē iedomāto glābiņu pie tehniskās palīdzības speciālistiem. Te rodas tā vēlme atpirkties no problēmām, tā vietā lai pašam tiktu ar to galā. Lai gan ir arī tādi cilvēki, kuri izmēģina licenzēto programmatūru tīri savas ziņkārības dēļ, saklausījušies propagandiskās dīleru runas par drošo licenzēto programmatūru. Neaizmirsīsim, ka aiz licenzētās programmatūras ir miljardu dolāru bizness.

Šova vadītājs. Nu ko, pateiksimies mūsu ekspertam un cerēsim, ka mūsu šodienas viesim vēl ir cerības. Uz tikšanos tīklā!

Link to comment
Share on other sites

a kas ir licenzeta programmatura? baby.gif

vot tipa izskaidrojiet ludzu.

Tipo tā, kura maksā dārgāk nekā latgalītē. Nu, tur iepakojums krutāks, crack nevajag, serial number uz smukas novelcenes. Var piezvanīt uz visādiem telefona numuriem un tur sūta nevis na**j, bet civilizēti, caur puķēm atgādina, ka pasaule varēja iztikt arī bez tevis... Mēdz visādas grāmatas un katalogi (nejūtu atšķirību starp šiem) nākt līdzi tajā kastē. Principā tāda smuka un ērta lieta. Vēl dažādi sektanti runā, ka ļaunais dēmons BIRKAVS liekot mierā, ja ir licenzētā programmatūra. Tipo darbojās kā amulets or smth...

Link to comment
Share on other sites

Reāli ierēcu par šito! 18.gif

Večuks. Kaunējies būtu, jaunais cilvēks! Es jaunības gados strādāju uz IBM-360, tad mums par licenzēto programmatūru i? miņas nebija. Tagad jau ir modē aplamāt pagātni. Jā, protams, bija kļūdas, toties kas bija par jaunatni! Romantika bija, tieksme, ideja! Ne tikai kaut kādu programmatūru ? dzelžus arī pirātiski kopējām! Vai tad mēs varējām kaut vai iedomāties par to, ka varētu pārdoties Bilam Geitsam par kaut kādu krāšņu kārbiņu!

Večuks tha best 1d71.jpg

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...