Counter Strike 1.6
Steam veikalā!
vai arī ņem torrentu
ar instalāciju

Ledus laikmets tropu joslā a.k.a CRYSIS

posted by EDD 14-11-2007, 06:12

Tā kā esam taču uzņēmuši virzību uz progresīviem spēļu apskatiem un šis diezgan karstais jaunums nu jau ir trīs dienas vecs, nolēmu, ka būtu pēdējais laiks šeit parādīties Crysis pēcskatam. Esmu konservatīvs večuks - review būs diezgan klasiskā garā, toties tā kā esmu sīkumains un neprotu izteikties īsi, gatavojaties pāris minūtes noslogot savus okulārus un uzzināt visus sīkumus par šo... o, jā, visai lielisko spēli, kam starp citu, ir gan Single-Player, gan Multiplayer modes. Nedaudz varbūt atkāpšos no samuraja ierastā stila, bet dažādība jau mums patīk, vai ne?

Runājot par dažādību. Un pirmssākumiem. Izstrādātāji Crytek, džeki, kas popularitāti mērenos daudzumos guva ar Far Cry, pamatā izlēma, ka ar 2005. gadā sapelnīto piķi pēc milzīgajām paģirām viņi uzbliezīs vēl lielāku spēli. Masīvi lielāku spēli, jo, piemēram, vienā Crysis simulētajā okeāna vilnī ir vairāk koda (vai tie bija poligoni?) nekā jebkurā no Far Cry ekrānšāviņiem. Vismaz tā mums lielījās Crytek. Bet te es jau aizrunājos par grafiku. Jā jā, vainīgs, esmu 'eye-candy' fanāts, bet par to vairāk otrajā pēcskata daļā. Sāksim ar spēles pasaciņu jeb storyline. SPOILER ALERT!!!

The year is 2019 and Planet Earth is under attack by hostile aliens... Nu, kaut kas uz to pusi būs. Pirmkārt, tev jāzina tas, ka spēle risinās uz, par un ap kādu salu Klusajā okeānā. ASV zinātnieku komanda tur atrod visādus interesantas spīdīgas senas mantiņas un ļaunie ziemeļkorejieši ierodas tās savākt sev.
Diemžēl tā kā ASV tajā laikā karo ar puspasauli, tikai pēc 7 dienām tiek sūtīti pāris džeki, lai labos zinātniekus glābtu. Nožēlojami? Patiesībā nē, jo šiem džekiem tādi forši, seksīgi apģērbi. Bet sīkāk par nanosuit'iem trešajā, Gameplay daļā. Tad nu ieradušies uz salas un pa labi pa kreisi slaktējot korejiešus, jūs sapratīsiet, ka kaut kas nav īsti labi, jo kādi mistiski radījumi arī jūsējos vienu pēc otra paķers līdzi. Vienvārdsakot, ja skatījāmies War of the Worlds, tad doma skaidra - svešie pirms dažiem miljoniem gadu zem zemes apraka savējos, bet tagad viņi ierodas mūs noslaucīt no planētas, pielietojot savus nāvīgos saldēšanas starus!!!!1. Bet neuztraucieties, jūsu 'pimped out' bruņutērps no šādiem prikoliem jūs pasargās. Loģiski, no sākuma visi ir apjukuši un aiziet tāds Free For All deathmatch, bet pēc dažiem politiskiem manevriem ASV un Koreja apvienosies, lai patriektu kosmiskos jefiņus no mūsu kvartāla.

Grafika

Vizuālajā ziņā neapšaubāmi paveiktais ir vairāk kā vienkārši iespaidīgs sasniegums - viena lieta būtu vienkārši samest vienā dzinī tādus pribambasus kā Time of Day Lighting (labāk nekā STALKERī), Dynamic Soft Shadows (es brīnos, kā mana videokarte to velk), Parallax Occlusion Mapping, Motion Blur+Depth of Field (aptuveni kā Gears of War, tikai labāk), pavisam cita ir to visu paveikt perfekti. Kāpēc es saku perfekti? Nē, tas nav tāpēc, ka es būtu akli par spēli safanojies, tas ir tāpēc, ka pat ar visiem šiem efektiem spēles dzinis ir pārsteidzoši jauks un devīgs pat pret ļoti viduvējām sistēmām. Tā vispārinot, pat uz Pentium 4 3Ghz, GeForce 6600/Ati Radeon x1600 (256MB) un 1GB RAMa spēle ies uz LOW/MEDIUM salikumu un tāpat izskatīsies lieliski. Savukārt Very High settingiem vispār piekļūt varēs tikai ĻOTI jaudīgu sistēmu īpašnieki: nepieciešams Win Vista (DX10 tekstūrām), GeForce 8800GT - 4.0 sheideriem; par CPU un RAM skaidrs-jo vairāk, jo labāk.
Ko vēl jaunu varu pateikt, pieņemot, ka visi tāpat ir redzējuši tūkstoš treilerīšus? Long Range Viewdistance koncepts un realizācija šeit strādā reizes 10 labāk nekā Oblivionā vai jebkurā citā nesenā spēlē. Punkts. Tik dievīgas, nedaudz pārspīlētas, bet reizē ļoti reālistiskas un grafiskas eksplozijas jūs vēl nebūsiet redzējuši - te ir vēl foršāk spridzināt lietas nekā TF2 ar Demoman. Punkts. Nu ko, beigās vēl piebildīšu ka gluži vienkārši pat tāds sīkums kā cilvēki acu āboli beidzot spēlē izskatās gandrīz 100% dabiski. Jā, labāk nekā HL2 Episode Two. You name it.


Geimplejs

Par multipleijeri iesākumā varu pateikt pāris vārdus - w0000t, kewl. Atbalsta līdz 32 spēlētājus un ekšns ir vienkārši lielisks un daudzveidīgs. Nanosuit pielietošana ļauj izdomāt entos veidus, kā citus pazemot un izpwnot. Par Crysis MP popularitāti iekš LV gan laikam būs jāšaubās, jo ne visiem ir adekvāti kompji + tikko iznācis UT3.

Par SP detalizētāk - pirmkārt, jāstāsta par jau minēto bruņu tērpu jeb nanosuit, kas ir visas spēles stūrakmens. Sistēma ir vienkārša (bet viss ģeniālais ir vienkāršs) četras izmantojamas 'modes', kuras darbina tērpa visu laiku rechargojošs jeb pašuzlādējošs enerģijas avots, tās ir - ātrums, spēks, neredzamība un bruņas, padara spēli daudzveidīgu vēl neredzētā veidā. Var neredzams aizlavīties garām pretiniekiem, lai ieņemtu ērtu pozīciju un visus noceltu no slēpņa (to jūs darīsiet visbiežāk paņēmiena efektivitātes dēļ); ar ātrumu veikli izmukt no šķietami bezizejas situācijām ložu neskarts; bez lielām problēmām ir iespējams ar spēku kailām rokām vienlaicīgi brutāli 'in your face' nosist līdz pat trīs bariņā tusējošus pretiniekus (vismaz spēlējot uz grūtākās, Delta modes)... Paņēmieni ir daudz + tos visus var kombinēt, piemēram, skrienam ar speed, samainam uz strength un noguldam 2 izlūkus ar labo, kreiso - ātri un bez trokšņa. Ticiet man, izdevīgāk un ātrāk nekā meklēt vietu, no kurienes šaut un 10min slapstīties ar neredzamību, mainot uz bruņām,
lai uzlādētu enerģiju, tad atkal uz neredzamību - vienīgais repetatīvais spēles aspekts, ko dažreiz vienkārši nākas lietot.

Bet runājot par grūtības pakāpēm (tās ir četras) - sākumā to apraksti par izmaiņām ienaidnieku uzrādīšanā mini-kartē, ienaidnieku valodu (uz Hard un Delta - korejiešu, uz vieglajām - angļu), granātu brīdinājumos, binokļa funkcionalitātē utt., izskatās daudzsološi, bet patiesībā spēles sarežģītība manuprāt ir lielākais spēles mīnuss, jo:

1) AI vienkārši nav TIK labs (lasi: sarežģīts) kā gribētos, sorry. Pat uz Delta ir pārāk vienkārši gandrīz visus pretiniekus nocelt un spēles laikā jūs nomirsiet labi ja pāris reizes, ja neskaita t.s. 'boss fights'. Nopietni. Tas ne tuvu nav Doom'a Nightmare.
2) Grūtības pakāpes nav savstarpēji sabalansētas - spēlējot uz Delta sevišķi lielu atšķirību no Easy nejutīsi. Žēl.
3) Viss slēpjas HS, tāpat kā iekš CS. Savukārt dažreiz 30 lodes pretiniekam bez bruņām var ielaist cirkšņos un šis vēl stāvēs. Te tomēr prasījās pēc nedaudz reālisma pretinieku hitboxos.

Lai šautu, nepieciešami ieroči. Tāpēc pārskriešu pāri dažiem - sākumā dotajai automātiskajai šautenei ātri aptrūksies made-in-USA patronas, tāpēc jūs pāriesiet uz AK-74 veidīgo korejiešu FY71-or-something.
Papildus tam ar laiku kļūs pieejamas duālas pistoles, flash, smoke un frag granātas, snaiperene 'Precision rifle' (džeki iespaidojušies no Quake Rail Gun), SMG jeb UZI kā arī RPG jeb raķešu palaistuve. Extra ir tā, ka lielāko daļu ieroču pakāpeniski varēs visai lielā mēra modificēt ar klusinātājiem, dažāda veida tēmekļiem (jā, uzītim VAR pielikt snaiperenes tēmekli ^__^), zemstobra granātmetējiem un lāzeriem (sevišķi noderīgi Delta spēlētājam, jo līdz jāspēlē bez crosshair), trankvilizatoru šāvējiem u.c.
Kopumā es spēles ieročus un visu, kas ar tiem saistīts, vērtētu ļoti labi. Starp citu, pie lieliem attālumiem uz lodēm redzama arī gravitācijas ietekme un lidojuma ātrums, tā ka ballistika arī ir līmenī.
Vēl man noteikti jāpiemin tāda frāze kā Breakable buildings+vegetation. Tas nozīmē to, ka ar Hummerveidīgo džipu lielā ātrumā iebraucot mazāka šķūņa sienā, jūs to salauzīsiet gabalos. Tas pats notiks arī, ja ar spēku metīsiet pretinieku pret samērā plānu sienu, kā redzams divus ekrāntvērienus augstāk.
Un ja jums patika filma 'Predator' jeb Plēsoņa, tad augi te visi ir kā homāža jeb veltījums tai - arī pa lielām palmām pāris reizes uzšaujot, tās attiecīgajā vietā nolūzīs kā nākas. Jums atliek tikai dabūt Minigun un arī jūs varēsiet notīrīt džungļos kādu klajumiņu!

Un visbeidzot - transportlīdzekļi. Lai arī pirmajā brīdī braucot ar džipu, jūs domāsiet, ka Need for Speed sērija šo to varētu no Crysis mācīties, ir arī šādi tādi trūkumi, kas man jau acīs paspējuši ielekt, piemēram, pretinieku džipam riepas sašaujot, tas aizripos kā pagadās, bet ja ar jūsējo izdarīs to pašu, mierīgi turpināsiet braukt. Laivas - ja jūs uzskriesiet citai virsū ar ātrumu virs 20km/h, tad abas vienkārši turpat uz vietas uzsprāgs. Viss. Hmm, patiesībā es citus trūkumus neatceros, bet doma tāda, ka tie bojā praktiski perfektu spēles imidžu un fizikas dzini. Nedaudz žēl, bet protams, tie ir sīkumi.

97 no 100.

Metacritic (Score: 93)
GameSpot links
GameSpot skrīni
IGN
Read comments (45)
Picture of the day
  comments (2)
  archive »
Currently online
Quote of the day
[7:29 PM]! KaPeIKa: Haha pazemo mani izdoma jaunu iesauku man [7:29 PM]! KaPeIKa: pazemo mani izdoma jaunu iesauku man [7:29 PM]! KaPeIKa: pazemo mani [7:29 PM]! KaPeIKa: izdoma jaunu iesauku man [7:30 PM]! KaPeIKa: centraale [7:30 PM]! KaPeIKa: pazemo mani izdoma jaunu iesauku man [7:30 PM] centraale: Labdien, Kapeika7777! Man ir prieks tevi redzēt šeit. Kā es tev varu palīdzēt? Uzdo jautājumu vai pastāsti man, kas tevi interesē!
  comments (0)
  archive »
Game of the day
Flash Game: Dangerous Dave

Members login
login:
pass:
Not registered?
Forgot password?
Live from GIGN