Jump to content
GIGN Forum

Progresīvais Nodoklis.


0xDEAD BEEF
 Share

Progresīvais nodoklis  

95 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jā, bet tad kāds points cilvēkam rauties 3 darbos 12h dienā? ;)

Bet tas nebija galvenais jautājums! Pofig par to! Lai neraujas! Un strādā tikai vienā darbā un 8h diena! Lohs tāds! :)

Jautājums ir - kādai tai tabulai TAVUPRĀT vajadzētu izskatīties?

BTW - neaizmirstam, ka ir tāda lieta, ka neapliekamais minimums, kas tieši tā arī darbojas. Mātei, kurai ir 3 bērni, šis minimums palielinās par 50Ls (vismaz). Ja viņa nav tupa, noslēdz officiālu līgumu par bruto algu un pēc tam iesniedz nodokļu grāmatiņu, tad alga palielinās par 50Ls (pat vairāk).

Beefs

Link to comment
Share on other sites

Es vairaak sliektos par to progresiivo, bet nu tie visi likumi, atvieglojumi un procenti ir baigi jaapaardomaa un jaapreekjina+ veel ir faktors , ka vienmeer visi meegjnaas kko noshmaukt un tur baigas darbs jaaiegulda ,un neticu ka muusu valdiibai ir pa speekam izveidot kautcik jeedziigu sisteemu...

Link to comment
Share on other sites

Nu redz.. es jau arī domāju, kā šāda sistēma spētu pastāvēt tā, lai nesamazinātu vēlmi cilvēkiem censties. Tas pats labais piemērs ar cilvēku, kurš strādā 12h dienā, lai nopelnītu tos 600 -700Ls. Vai viņš neapvainotos, ja viņam būtu tagad jāmaksā lielais nodoklis? Un zini - labāk lai apvainojas nabagie un brauc uz citu valsti, jo jūt sirdī aizvainojumu, nevis tie, kuri pelna vairām/maksā lielāku nodokli.. Tā es domāju.

Beefs

Link to comment
Share on other sites

bet problēma ir tāda, ka šāda metode skars arī cilvēkus kuri saņem 1000ls, no kuriem paliks 700ls... un šis ir sabiedrības vidusslānis, kas pašlaik jau tā reāli velk visu sociālo nastu... es tiešām nejūtos vainīgs, ka māte ar 3 bērniem pelnot ~180ls nevar nomaksāt nodokļus... vajadzēja lietot prezervatīvus savlaicīgi. Šo gan es neattiecinu uz tiem cilvēkiem, kam dažādu iemeslu dēļ dzīve ir samaitājusies dēļ piem. zaudēta darba, kaut kādas traģēdijas ģimenē, etc... Un man arī ir pohuj par tiem cilvēkiem, kas ir sagrābušies kredītus un tagad nevar tos atmaksāt. Un dēļ tā cieš kas? Tie, kas godīgi maksā nodokļus. Man ir totāls piemērs no darba - viens čalis paņēma kredītu, lai uzceltu māju. Diemžēl sanāca izšķirties no sievas un palika ar kredītu viens. Darba devējs nāca pretī un nesamazināja viņam algu tajā periodā, kad visiem grieza nost. Godīgi pret pārējiem? Es biju pietiekoši gudrs un dzīvokli kredītā neņēmu, lai gan varēju. Un par to visu man vēl uzkraus nodokli lielāku... DIRST, es labāk naudu aploksnē saņemu :sparta:

Kā jau es teicu, es piekristu tādam nodoklim TIKAI tad, ja reāli arī no tā būtu jēga... nevis stutēt bezdarbniekus ar sociālajiem pabalstiem...

Link to comment
Share on other sites

No 1000 ~300 ņem nost arī tagad. Principā par to domu, ko es minēju - tā doma ir "in general".

Ja mēs apskatām kaut kādus gadījumus, kur čalis pelna 1000 (uz papīra) un vēl ir paņēmis kredītu, tad arguments par to, ka progresīvais nodoklis sux, īsti nedarbojas, jo viņam nodokļos sanāks maksāt vai nu tikpat cik tagad, vai mazdrusciņ vairāk, kas pa lielam bildi nemaina.

Tev (ja tu pelni vairāk par 1000, tad tu esi pidiņš) visticamāk arī vai nu paliks nodoklis tāds pats, vai arī nedaudz palielināsies. Es gan, protams, neko nesaprotu no ekonomikas, bet ja cilvēkiem, kuri tagad knapi velk galus, sanāks dabūt uz šo progresīvo nodokli kaut vai tos pašus pārdesmit latus, značit viņi kaut ko varēs nopirkt vairāk par makaroniem un tualetes papīru, kas savukārt ir vajadzīgs ekonomikai - lai cilvēki pirktu sūdus. Vismaz tā es saprotu. Un ja ekonomika sāk rullēt, tad attiecīgi arī apstākļi uzlabojas tev, vairāk cilvēki var atļauties datorus un internetu un spaidīt inboksā uz stulbām reklāmām.

Un vispār - mazāk turīgaiiem cilvēkiem vajag palīdzēt, it īpaši tiem, kas dzīvo laukos. Varētu pat izveidot īpašu iestādi, kas čekotu, vai ir jēga pabalstīt konkrēto personu vai nav - vai tā ir normāla ģimene/persona vai kaut kāds randoms alkāns/nariks.

Link to comment
Share on other sites

Labāk man tos 10 latus un es balstīšu ekonomiku nopērkot par to naudu aliņus... un pārējie lai tikmēr dzīvo uz tualetes papīra un makaroniem, vai arī domā paši, kā tikt pie tiem 10ls. Mūsu sūdu valstī ir jādomā nevis kā iekāst vairāk naudu no iedzīvotājiem ar nodokļiem, bet gan kā samazināt un optimizēt tēriņus. Ja visi dzīvoti laimīgi saticībā un vidusslānim naudas būtu kā spaļi, tad arī nebūtu problēmas stutēt nabagos.

Un tu joprojām laikam neizlasīji visu ko es rakstīju. Ir ļoooti daudz cilvēku, kas pelnot tos 1kLs knapi savelk galus, jo viņi ir kredītos līdz mūža beigām. Un nekas to nemainīs. Un uzliekot progresīvo nodokli, šie cilvēki pavisam iespējams vairs nevarēs kaut ko nomaksāt. Un tad protams atkal valstij būs jānāk viņiem pretī, palīdzot ar sociālo pabalstiņu. Un kas cietīs? Tie paši godīgie mietpilsoņi, kas neņēma kredītus, bet lika naudiņu zeķē...

DIRSĀ progresīvo nodokli :sparta:

Link to comment
Share on other sites

nu bet tiem, kam ir kredīti ir 2 varianti

1) dirsā (ar progresīvo nodokli nekas nemainīsies, tā pati dirsa būs)

2) knapi velk galus (atkal nekas nemainīsies, ja vien šeit nav gadījums kad tu pelni 10k un kredītos maksā 9k).

Link to comment
Share on other sites

Tas būtu ok, ja vien pārējā likumdošana/nodokļu sistēma būtu ok. Nodoklis būtu ļoti viegli administrējams, arī ieņēmumi būtu pieklājīgi no šāda nodokļa ieviešanas, taču Latvija šādām pārvērtībām galīgi nav gatava.

Piekrītu wormam, ka nodokli vajadzētu ieviest, ja kaut kas mainītos, bet īsti jau nekas nemainīsies. Arī šai grupai būtu mistiski vecāku/bērnu piedzimšanas un maternitātes pabalsti, bezdarbnieku pabalsta ierobežojumi, nerunājot par mistiskajām pensijām, pensiju otrajiem līmeņiem (kuru iemaksu likmes vienkārši var samazināt un po) utt. Ja viņiem nebūtu kaut kādas privilēģijas darba zaudējuma gadījumā vai bērna piedzimšanas gadījumā - tad kāda jēga barot valsti, ja tā tevi neaizsargā? :mIm:

Tā kā uz doto brīdi esmu pret.

Līdzīgi kā treknajos gados valstij vajadzēja veidot uzkrājumus, ieviest normālus "spekulantu nodokļus", uzlikt nodokli "dividendēm", pacelt kadastra vērtības zemei/dzīvokļiem, kad ar tiem bija vislielākās manipulācijas, tad neviens neprotestētu - jo viss gāja uz URRĀ. Bet mēs tagad mēģinam kaut ko smelt un grābt un ķert un pielikt, kad vilciens aizgājis. :book:

Link to comment
Share on other sites

Palīdzēt vajadzētu, jā, bet, ja neatbalstīsi kkādus narikus/alkānus, kuriem ir kkādas invalīdu kartes, pešus, etc. lopus, kam ir jāmaksā, tad tā bus tīrākā diskriminācija, par ko mūs, Latviju, nodirsīs visa pasaule!

Tak aizmirsti! Protams, okey, sūdains cepums Valdim par darbu valdībā, kkā jau peļamies laukā, bet, ja nebūtu tas pretīgie aizdevēji ar saviem drastiskajiem noteikumiem, mēs, visticamāk, būtu bankrotējusi valsts, ko ieņemtu kkādi zviedri, krievi, citi naudīgi pidarasīgas valstis. Bet, tad vismaz būtu tas darbs, normālas algas!

tad bija Kalvītis (cūka?), kam bija pohuj viss, pavēra mazliet muti vaļā un viss, viss notikās, jo redz, tad neviens neiedomājās, ka būsim tādos sūdos...

Protams, var tikai priecāties, ka pie mums nav kā Grieķijā, un tomēr, sukas amerikāņi. Iebaroja mums pirmajiem krīzi, kamēr pārēji piderasi varēja kaut ko steigšus darīt, lai šamā nebūtu tik jebana (nežēlīga?) kā pie mums sākumā. Kā arī, es domāju, ka neviens nevarēja sākumā iedomāties, ka Grieķija būs tādā dirsā, jo tūr tūrisms iet uz augstu vilni (nē, pareizāk ir - gāja)!

Link to comment
Share on other sites

Attēls runā tūkstoš vārdiem.

skxg7n.jpg

Ja kāds nesaprata, zaļā krāsā iekrāsotas valstis bez progresīvās nodokļu sistēmas. Tāds jauks otrās pasaules valstu klubiņš.

funny-pictures-proud-cat.jpg

Link to comment
Share on other sites

Kā var vispār kaut kam tādam nepiekrist? Šķiet, ka tādam cilvēkam ir jāizpilda vismaz 2 no šiem trim nosacījumiem:

a) jābūt bagātam

B) jābūt pidaram

c) jābūt stulbam

Pilnibaa piekriitu. Besii tie pidari kas pelna 10k un saka pensionariem lai savelk jostas, jo novilks veel no 80 vai cik tiem latiem.

Un vispar no krizes atri tiktu valja ja butu normala valdiba. ASV valdiba kautkad iegruda vairakus milijardus bankaas, uzljemumos un vel sazin kur. Jaa tie ir nenormali izdevumi, bet nava kriize un tikai dazu gadu laikaa tas viss vinjiem atmaksasiees ar uzviju.

Edited by Domino
Link to comment
Share on other sites

šitais teksts sen jau no topa ir laukā! Par pašu valdību, zaķīt, ja nespēj orientēties valdības sūdā, tad es tev varu pateikt tikai to priekšā, kā šobrīdējā Valdīša komanda (tīms, bļe) ir daudz maz Ok, jo lietas tiek risinātas un viss notiekas. Vel pat džeki un dāmas jau paspēja uzdirst tam naudas fondam, kkādam sūdam nepiekrita...

Link to comment
Share on other sites

Ja kāds nesaprata, zaļā krāsā iekrāsotas valstis bez progresīvās nodokļu sistēmas. Tāds jauks otrās pasaules valstu klubiņš.

tās valstis to var atļauties, jo tur nav tāda nabadzība kā pie mums...

Link to comment
Share on other sites

Ja kāds nesaprata, zaļā krāsā iekrāsotas valstis bez progresīvās nodokļu sistēmas. Tāds jauks otrās pasaules valstu klubiņš.

Baltkrievija nav zaļa, jo viņi ir mums priekšā šajā ziņā vai vienkārši par to, kā parasti, nav informācijas?

Link to comment
Share on other sites

Progresīvais nodoklis kā reiz samazina nabadzības līmeni (Latvijā puse iedzīvotāju saņem algu zem iztikas minimuma) un ienākumu nevienlīdzību (40. vieta Eiropā no 45 valstīm).

Cita lieta gan ir mums raksturīgā postpadomju mentalitāte - apzogam sevi, valsti, savus līdzcilvēkus un vienlaicīgi nodiršam politiķus par tieši to pašu.

Mums solis evolūcijā jau būtu pelēkās ekonomikas īpatsvara samazināšana, kur šobrīd esam ES rekordisti. Kad beigsim apzagt līdzcilvēkus, saņemot aplokšņu algas, tad varbūt būtu reālistiski domāt par progresīvo nodokli, jo es tiešām nebūtu pārsteigts, ja kaut kādā mistiskā veidā pēc progresīvā nodokļa ieviešanas iekasēto nodokļu skaits pie mums samazinātos. :D

Taču tas, protams, nenozīmē, ka mums uz to nebūtu jātiecas.

Un, jā, visās pelēkajās valstīs ir progresīvais nodoklis.

Link to comment
Share on other sites

Tu laikam joprojām nesaproti to, ka rietumeiropas valstīs nabagi skaitās tādi, kas pie mums ir sabiedrības vidusslānis... un tādiem tiek noteikti nodokļu atvieglojumi. Aizbrauc uz jebkuru normālu ES valsti, tur sētnieks pelna gandrīz tik pat cik pie mums ārsts. Man draudzenes patēvs anglijā ostā strādā par krāvēju (!!!) un viņš pelna vairāk nekā es Latvijā - programmētājs... un tu vēl runā par kaut kāda sūda nodokli...

Ja latvijā ieviestu progresīvo nodokli, tas pavisam tieši ietekmētu sabiedrības vidusslāni un pirktspēja viennozīmīgi kristos. Ne jau maize un piens (ko pērk trūcīgie) izvilks ekonomiku no krīzes, bet gan vidusslānis ar dažāda veida ne-pirmās nepieciešamības precēm. Progresīvais nodoklis Latvijā NAV pareizais ceļš uz iziešanu no krīzes...

Link to comment
Share on other sites

Paga, kurš te vispār runā par progresīvo nodokli kā līdzekli valsts izvešanai no "krīzes"? Progresīvā nodokļa galvenais uzdevums ir padarīt zemākos slāņus mazāk nabadzīgus un kopējās ienākumu atšķirības mazāk izteiktas. Tas netiek obligāti darīts uz vidusšķiras rēķina, kā esi to ieņēmis galvā.

Turklāt dzīves līmeņa atšķirības nebūt nav pretarguments nodokļa ieviešanai. Tas ir iemesls dažādu progresīvās nodokļu sistēmas variantu apspriešanai, jo, piemēram, es arī piekrītu, ka lielākas nodokļu likmes piemērošana iedzīvotājiem ar algu virs ~300 Ls (kaut kad nesen tāds variants izskanēja) ir nedaudz smieklīga + tik tiešām tas varētu mazināt pirktspēju.

Runa ir par principu. Man personīgi no morāles viedokļa šķiet visai pašsaprotami, ka malacim ar 10k latu algu vajadzētu maksāt lielākus nodokļus par cilvēku, kas saņem minimālo algu.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share


×
×
  • Create New...