Jump to content
GIGN Forum

Loģiskās Mīklas V2


macho
 Share

Recommended Posts

Loģisko mīklu pirmais topiks - http://www.gign.lv/forum/index.php?showtopic=44384 (par 12 bumbiņām)

Kamēr vēl neesmu iegrimis darbā fiksi ielikšu šeit nākamo loģisko mīklu. Šoreiz būs pieejami divi grūtības līmeņi, viens viegls un otrs grūts, katrs varēs izvēlēties atbilstošo (cerēsim, ka visu atceros pareizi, ja nu kādam šķiet, ka kaut kas nav, droši rakstiet).

Vieglā

Divi sargi (ja godīgi - diezgan defaulta mīkla, daudzi noteikti zinās) - tev priekšā atrodas divas durvis. Aiz vienas ir dārgumi (labi), aiz otras ir lauvas (slikti, lauvas tevi apēdīs). Katras durvis sargā viens sargs. Viens no sargiem vienmēr melo, otrs vienmēr stāsta taisnību. Tu drīksti uzdot vienu jautājumu vienam no sargiem. Kādu jautājumu tu uzdosi, lai pēc atbildes saprastu aiz kurām durvīm ir lauvas, aiz kurām dārgumi?

Grūtā

Tu esi viskrutākais vecpuisis karaļvalstī un tevi pats karalis ir uzaicinājis uz pili, lai tu varētu izvēlēties, kuru no viņa meitām apprecēt. Vecākā meita ir godīga un vienmēr stāsta taisnību. Jaunākā ir negodīga un vienmēr melo. Savukārt vidējā meita ir maldinoša persona un var gan melot, gan stāstīt taisnību.

Tā kā tu uz mūžu plāno apprecēt kādu no princesēm, tu gribi apprecēt vai nu vecāko, vai jaunāko, tāpēc ka tad tu vismaz būsi drošs par to, ko viņas saka. Problēma ir tāda, ka tu nevari noteikt, kura no princesēm ir vecākā pēc izskata un karalis tev atļauj uzdot tikai vienu jautājumu vienai no princesēm (ar jā/nē atbildi). Kādu jautājumu tu uzdosi, lai nodrošinātu to, ka tu neappreci vidējo māsu?

--

Līdzīgi kā iepriekš, atbildes lūdzu rakstīt ar baltu fontu, lai nespoilotu citiem domāšanas procesu. Pats vairs neatceros nevienam no uzdevumiem atbildes, bet pirmajam to izdomātu droši vien 5 min laikā, otrajam - 15, katrā ziņā, vai atbilde ir pareiza, spēšu pateikt :)

Veiksmi :)

Link to comment
Share on other sites

Pat nevajadzēja 5min, lai saprastu uzdevumu (iespējams, ka nemaz pw nav pareiza).Es prasītu: "Aiz šitām durvīm ir paēduši kaķīši?" Ja samelotu, tad zinātu, ka stāv pie dārgumiem, jo neviens čalis neuzticētu neko tādu taisnīgam čalim. Ja pateiktu taisnību, tad ietu pie 2. durvīm, jo iemesls ir iepriekšējā teikumā.

Edited by kaza4ok
Link to comment
Share on other sites

es nesapratu pamatojumu "jo neviens čalis neuzticētu neko tādu taisnīgam čalim". Šeit nav runa par to ko uzticētu/neuzticētu, šeit ir runa par to, ka tu nezini kurš sargs sargā kuras durvis.

samuray, izdomā takš kaut ko jaunu, tavi mednieka staffi ir visnotaļ novecojuši.

Link to comment
Share on other sites

Vieglā:

Jāprasa vienam no sargiem, ko otrs sargs teiks par to, kas ir aiz durviem, pie kurām stāvi tagad. Patiesais pie dārgumu durvīm drošvien teiks, ka melis (pie otrām durvīm) melos un teiks, jā - duram iekšā...

Melis pie dārgumu durvīm teiks, ka otrs (taisnības sargs ^_^) teiks nē, bet viņš samelos, tātad jā - duram iekšā.

Taisnības sargs pie lauvām teiks, ka otrs melos un teiks nē, te neejam un pēdējais variants, ka melis pie lauvu durvīm teiks, ka otrs teiks jā, bet viņš samelos, tātad, - nē.

Karoč te ir baigā putra, zinu, ka te ir jāizvērtē 4 variantus. Ar otru mīklu laikam būs jācīnās stiprāk...

Link to comment
Share on other sites

rakstiet lūdzu saprotamāk, es komentēšu tikai to, ko es saprotu.

nightmares

tu raksti

Jāprasa vienam no sargiem, ko otrs sargs teiks par to, kas ir aiz durviem, pie kurām stāvi tagad. Patiesais pie dārgumu durvīm drošvien teiks, ka melis (pie otrām durvīm) melos un teiks, jā - duram iekšā..

ja tu stāvi pie dārgumu durvīm un prasi patiesajam (kas atrodas pie dārgumu durvīm), ko otrs teiktu par šīm durvīm (jo tā tu raksti), tad melis neteiks jā par dārgumu durvīm, viņš melos un teiks nē.

vai arī tu neskaidri uzrakstīji, bet tā es sapratu.

enivei, jautājums ko tu uzdevi, ir korekts, tev tikai ir nepareizi gadījumi kuros iet iekšā un kuros ne, jo citādi tu esi uzrakstījis gadījumu, kad tu trāpies 100% uz lauvām :)

Link to comment
Share on other sites

Vieglā : (vnk izskaidroshu), jo toch gribeju tadu pashu raxtit par chali, kursh iet uz labako tusinju pasaulee, apstajas pie T veida krustojuma un nezin uz kuru pusi iet, hotj preti ir 2 chalji (dviinji)! Viens melo, viens vnm stasta taisnibu!

Jautājums aka atbilde: Random čalim hautājums: Ko teiks otrs sargs, ja es viņam pajautāšu kur ir dārgumi ?

Čalis kurš nemelo aka stāsta patiesību teiks, ka melis pēc tieši tāda paša jautājuma samelos un pateiks, ka viņš aka taisnība norādīs uz (pieņemsim) labo pusi, kur neatrodas dārgumi !

Savukārt čalis kurš melo aka nestāsta taisnību teiks, ka taisnība pēc tieši tāda paša jautājuma arī norādīs labo pusi, jo čalis takš melo !

Durvis iz jāizvēlas jebkurā gadījumā pretējās !

Nu apmēram tā ! :)

Link to comment
Share on other sites

Nu mēģināšu īsāk un skaidrāk:

Pamatjautājums, vai otrs sargs teiks, ka pie esošajām durvīm ir lauvas....

1) Ja jautājam taisnības sargam, pie dārgumu durvīm:- Patiesais teiks, ka otrs melos un teiks - jā. Ejam iekšā.

2) Ja jautājam melim, pie dārgumu durvīm:- Melis teiks, ka otrs teiks jā, ka ir lauvas, bet viņš melos, tātad, ejam iekšā.

3) Ja jautājam taisnības sargam, pie lauvu durvīm:- Patiesais teiks, ka otrs melos un teiks - nē, tātad melos, ejam otrās durvīs.

4) Ja jautājam melim, pie lauvu durvīm:- Melis teiks, nē, jo patiesais būtu pie otrām durvīm un teiktu jā, bet melis samelo un saka - nē. Ejam otrās durvīs.

Tagad laikam viss sakrīt, vismaz cik es skatos ^_^

Link to comment
Share on other sites

Mačo - tas māsu uzdevums nemaz nav atrisināms vai arī es nesapratu noteikumus, bet - ja tev ir atļauts uzdot vienu jautājumu vienai princesei un tu nezini, kurai tu uzdod, tad tik pat labi var gadīties tā, ka uz tavu jautājumu atbildēs vidējā princese, kas nozīmētu to, ka atbilde ir totāli nevērtīga, ja vien tu neesi spējis ietvert jautājumā kaut ko tādu, kas satur tev zināmu patiesību. Piemēram - vai šodien ir trešdiena? Bet tas atkal nozīmētu, ka tev ir jauzdod komplicēts jautājums, kā piemēram- vai šodien ir trešdiena un (kaut kāds viltīgs jautājums). Bet ja viņa atbild ar jā (proti sameloja par to, ka šodien ir trešdiena), tad viņa varēja arī melot vai nemelot par (viltīgo jautājumu), un viss, ko tu uzzini šā vai tā ir tikai tas, ka viņa sameloja.

Proti - jautājums ir tāds - ja melīgajai princesei uzdotu šādu jautājumu - false AND x, tad vai viņa atbildētu ar not x vai ar true?

Beefs

Link to comment
Share on other sites

Tur jau tas āķis, tu nezini ko teiks vidējā meitene. Viņa vai nu teiks "jā" vai "nē". Un es spēju saprast kāpēc tas māsu uzdevums šķiet neatrisināms, bet es pats esmu izštukojis risinājumu kaut kad sen atpakaļ un man šķiet, ka man to vajadzētu spēt izdarīt vēlreiz :) un es par 100% zinu, ka viņam ir atrisinājums, jo es esmu lasījis arī citu domas par šo visu.

galvenais ir izslēgt vienu meiteni, tālāk kuru tu dabūsi - tas vairs nav svarīgi :)

šitas tiešām ir interesants, es pats vēlreiz mēģināšu vēlāk atcerēties kas tur bija. Viegli katrā ziņā nebija :)

Link to comment
Share on other sites

Mačo - tu neesi īsti labi definējis uzdevumu! :)

Jo - pilnīgi neatkarīgi no jautājuma, bet ja vidējā māsa reizēm melo un reizēm nemelo un tu jautā viņai, tad nav iespējams viņu atšķirt no malējajām māsām, ja vien pats jautājums nesatur jautājumu par to, vai viņa tagad melo, bet lai tas darbotos, tad jābūt tādam fenomenam, ka viņa melo veselu sekvenci melu.

Proti - es varētu izdomāt super uber viltīgu jautājumu, lai izsecinātu kaut ko, bet ko man tas dod? atbilde būs jā vai nē. Es nevaru izdomāt tādu jautājumu, uz kuru māsas atbildētu sakarīgi - proti - vidējo nav iespējams atšķirt no malējajām.

Vienīgā iespēja būtu tad, ja es varētu uzdot jautājumu no sērijas, vai tu tagad melo, bet - kā tas darbotos komplicētā izteiksmē? Ja vidējā māsā melotu on daily base, tad būtu ļoti vienkārši, jo varētu uzdot ķipa jautājumu - vai tu šodien melo un vai cits bulšits, bet ja viņa pārslēdzas visu laiku?

edit: nu ķipa ar pārslēdzas es domāju - ja tu runā ar vidējo māsu, bet viņa ir nenormāla - tad - teiksim, es viņai prasu, vai tu esi sieviete vai (or) tev ir pupi vai (or) tu sūkā locekļus, bet viņa atbild nē - tad tas nē ir tāpēc, ka izteiksme bija true, vai tāpēc, ka viņa sameloja par to, ka ir sieviete un par to, ka sūkā, bet nesameloja par pupiem, jo pupu viņai nav?

edit2 : jo vienkārši- ja būtu tā iespējams, tad es varētu izslēgt laukā melus ar loģisko operatoru - proti - es māsai varētu prasīt kaut kādu jautājumu + pielikt klāt XOR tu man tagad melo. Ja viņa man melotu, tad izteiksmes vērtība būtu apgriezta otrādi un viņa samelojot būtu atgriezusi atpakaļ vērtību uz patiesību!

Beefs

Edited by 0xDEAD BEEF
Link to comment
Share on other sites

man fascinē, ka pie pirmā uzdevuma (kuru tu nebiji spējigs atrisināt) tu stāsti, ka tas ir viegls un gribi nākamo, bet pie šī nākamā (kuru tu atkal neesi spējīgs atrisināt) tu saki, ka es nepietiekoši labi esmu definējis uzdevumu.

Vaina nav sabiedrībā, vaina ir tevī. Ar uzdevumu viss ir kārtībā un lai nu kurš, bet es, nemēdzu sapisties definējot uzdevumu. Ja neviens neatrisinās nedēļas laikā, tad ielikšu savu risinājumu (nu, ja spēšu izdomāt par jaunu :) ).

nevajag pieņemt, ka neder neviens variants. Vajag padomāt, kāds jautājums derētu, jo tāds ir :)

Link to comment
Share on other sites

Tādā gadijumā mana atbilde ir :

Es jautātu - lūdzu pēc šīs tabulas izvēlies atbildi un nosauc man:

................. |es esmu vidējā māsa | es neesmu vidējā māsa

es meloju | nē | jā

es nemeloju | jā | nē

Tātad - vidējā māsa man atbildētu vienmēr ar jā (pēc tabulas). Tā, kas vienmēr saka taisnību, atbildētu ar nē. Un tā, kas saka melus, arī atbildētu ar nē (pēc tabulas un not).

Šitas skaitas?

Beefs

Edited by 0xDEAD BEEF
Link to comment
Share on other sites

nē, atļauts ir tikai viens jautājums ar "jā/nē" atbildi.

edit:

nu re, pasēdēju pie klades 5 min un man šķiet, ka atbilde man ir gatava :)

ļaušu jums vēl padomāt.

doubleedit:

ops, nē laikam visu līdz galam vēl neesmu izdomājis, paga :)

tripleedit:

hah, doma jau bija pareiza pirmajā reizē, biš pamainīju jautājumu un nu man ir 100% iespēja neuzrauties uz vidējās

Link to comment
Share on other sites

Nu, lol, kas tad šis?

Es sapratu, ka saņemšu tikai vienu atbildi no vienas princeses. Tad tā nav, ja? Un kāds tas jautājums drīkst būt? Es tip varu arī vairākus jautājumus iepīt vienā teikumā, atdalīt viņus ar komatu un tas skaitīsies, kā viens jautājums? Un kā tad ar tiem sargiem īsti ir. Arī saņemu atbildi no katra? Vai tikai pieeju un uzprasu, viņš atbild ar jā vai nē un tad man jāsaprot, kas ir aiz durvīm? Vai tur arī saņemu atbildi no katra? Un tur arī ir tikai jā/nē atbilde no sarga?

Link to comment
Share on other sites

:thumbsup:

izlasi vēlreiz uzdevuma nosacījumus

sharp, nevajag mēģināt apmaldīties 3 priedēs. Tev ir jāuzdod viens jautājums vienu reizi vienai no personām. That's it.

beef, jaunākā un vecākā vienmēr atbildēs ar jā. Ja vidējā atbild ar jā, tad tev ir žopa. Atkal 33% iespējamība ieberzties.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...