Jump to content
GIGN Forum

Interneta Kabeli!


Pensionars
 Share

Recommended Posts

Es gribetu uzzinat, kur Riga var nopirkt kvalitativu 10-20m garu internet kabeli? Un ka var zinat kadu tiesi man kabeli vajag, jo cik saprotu veidi ir daudz un dikti. Man ir Lattelecom internets 512mb/s (ja tas vispar kautko dod).

Karoch esu nowbie kabelos, ta ka deretu ievakt info pirms kautko pirkt.

Edited by Pensionars
Link to comment
Share on other sites

Ķip vadā un vada galos ir nozīme? vienkārši paņem aizej uz kautkādu kantori un pasaki ka tev vajaga 20m garu tīkla kabeli,vai kā vēl tur,viņi tev paņems atgriezīs 20m vadu,galos pieliks to sūda plastmasu ar kontaktiņu ,satīs rullītī un gatavs. Vadam tur kvalītāte? Nēz,nez neesmu pārliecināts

Link to comment
Share on other sites

Patiesībā jā, kabeļi ir dažādi. Pašam agrāk bija kvalitatīvs internets ar dārgiem un labiem kabeļiem. Ar laiku šo firmiņu pārpirka IZZI un internets kļuva neizmantojams, vairāku iemeslu dēļ, bet, uzjautājot meistaram, uzzināju, ka viņi ir nomainījuši kabeļus, vietā ieliekot lētos, tādēļ, pieņemu, ka ir izvēles iespējas arī šajā lietā.

Atkal pievēršoties interneta kabeļiem, īpaši aplūkosim vienu no to veidiem - vīto pāri. Tieši šo kabeļu tipu provaideri piedāvā visbiežāk. Ja kabeli iegādāsities pats, tad var izvēlēties UTP4 (astoņu vadu). Nopietnākie provaideri paši (ņemot vērā konkrēto situāciju) izvēlas kabeļa tipu un to arī ierīko. Pārsvarā izmanto 5 vai 5e kategorijas UTP. Vīto pāri nedrīkst locīt, pretējā gadījumā datu pārraides ātrums būtiski mazināsies. Tāpat šādu kabeli nedrīkst ieklāt vairāk kā 100 m garumā, jo tad signāls vispār nekur netiks. Savijuma vietā izmanto komutatorus (switch) - ierīces, kas veic televīzijas kabeļu sadalītājiem līdzīgas funkcijas. Vienīgā atšķirība - interneta komutatori ir lielāki un patērē vairāk enerģijas. Komutatora kontaktdakšai ir barības bloka forma. Mazākām ierīcēm ir 5 porti. Pat tad, ja pieslēgti tiks tikai 2 datori, ierīkot vajadzēs tieši šādu komutatoru. Visiem vājstrāvas kabeļiem nepieciešamas speciālas vājstrāvas kontaktligzdas. Tās marķē atkarībā no spraudņa tipa - televizora dakšai, RJ-11 - telefonam, RJ-45 (8P8C) - internetam. Ir ligzdas, kas sevī ietver vairākus spraudņu veidus.

Interneta kabeļiem ir vēl vairākas īpašības, kuras ir vērts atcerēties. Ja netiek ierīkots optiskais kabelis, tad, izvēloties vīto pāri, jāprecizē dažas detaļas. Starp citu, LAN kabeļi (ko bieži izmanto Ethernet tehnoloģijās), tāpat tiek izgatavoti uz vītā pāra bāzes. Vītie pāri mēdz būt ekranētie un neekranētie. Ierīkojot ekranēto vīto pāri (ir īpaši vērtīgs tad, kad kabelis tiek iemūrēts sienā, lai izvairītos no armatūras ietekmi uz signāla kvalitāti), īpaši uzmanīgi jāseko, lai ekrāns kabeļa garumā nebūtu bojāts. Ikviens izliekums var to sabojāt (tātad pieaug pārklāšanas vai kabeļa bojāšanas risks). Drenāžas vads jāpievieno spraudņa ekrānam.

Izplatītākais vītā pāra apvalka krāsa ir pelēkā. Ja apvalks ir oranžs, tad tas nozīmē, ka tas ir ugunsdrošs, un to drīkst ierīkot slēgtajā korpusā. Kabeļa forma parasti ir apaļa, taču ir arī plakanie kabeļi - tad tos var ērti ievilkt zem grīdas. Kabeļi ievilkšanai ārpusē parasti ir aprīkoti ar mitrumizturīgo apvalku no polietilēna, ko (parasti) uzklāj virs parastās polivinilhlorīda kārtas. Tāpat dobumus kabelī var aizpildīt ar hidrofobo gēlu vai bruņot ar gofrēto lenti vai tērauda stiepli. Vītais pāris (pēc vadu struktūras) var būt ar vienu vai vairākām dzīslām. Viendzīslas kabelis ir piemērots ievilkšanai kārbās, sienās, vairākdzīslu vadi vairāk piemēroti salocīšanai. Jāatceras, ka vairākdzīslu kabelī signāls tiek vairāk slāpēts.

Ja mājoklis ir ieturēts Hi-tech stilā, kabeļus var paslēpt īpašās konstrukcijās - plauktos. DEFEM iekšējās montāžas plauktiem ir cinka -hroma virsma, kas nodrošina stilīgu ārējo izskatu. Vaļējā montāžā tie var kalpot par oriģinālu interjera papildinājumu. Montāžas gaitā UTP kabeli un spēka kabeli var izvietot līdzās, jo šādos plauktos ir ierīkots īpašs kabeļu sadalītājs - B36.

? ACA.LV

Edited by pikaso
Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...