Jump to content
GIGN Forum

Sisadmini Un Vienkaarshi Monteetaaji


DuH
 Share

Recommended Posts

darba diena tuvojas beigaam un peedeejaas minuutees izdomaaju, ka jaaiepirzh k-kas forumaa. shoreiz tas buus reaals atgadijums sakaraa ar darbu.

straadaaju es tagad Latnetaa, oficiaalais amats saiisinaati saucaas tiiklu monteetaajs. taa kaa nedaudz shariiju datortehnikaa, tad mani suuta pie klientiem mekleet softwaariskaas probleemas. tas ievada vietaa. doma sekojosha:

firmai X tika ievilkta optika un uzlikts mazais 4portu ruuteriitis, kursh tika attieciigi nokonfigureets, lai tiktu pie vinju serveriem klaat tikai noteiktas mashiinas. ok. tas notika 4dien

5dienas dienaa atbrauc uz firmu vinju centralizeetais (\m/) admins un saak ruutera fajervalaa vadiit ruuljus, kas un kaa tiek pie tiem nelaimiigajiem serveriem. tipa savadijis notinaas. zvans 5dienas vakaraa - nestraadaa internets. protams, pie vinjiem tiku aizsuutiits es shaas 1dienas peecpusdienaa. skatos - ruulji ta salikti, a no LAN uz WAN pieejai nav ruulju. un staav ieziime "Block any traffic, that do not match these rules". perfekti. pareecu, iznjeemu kjeksiiti, nets iet, lasos.

itkaa ar sho visu vareetu tas pasaakums beigties. bet nee. 3dien atkal zvans, atkal neiet internets, atkal suuta mani. ok, aizvelku liidz klientam, piesleedzu laptopu - toch neiet (no seerijas - tanks deg). ilgi pisos, kameer caur com portu piesleedzos, paarliecinaajos, ka konfigos viss ok, meegjinu visu nax atraut un seedeet viens uz taa ruutera. un ko domaa - aizgaaja. skatos logus, a tur shaada tipa ieraksti:

ip1:port1 512 packets blocked

ip1:port2 512 packets blocked

ip1:port3 512 packets blocked

ip1:port4 512 packets blocked

ip1:port5 512 packets blocked

ip1:port6 512 packets blocked

ip1:port7 512 packets blocked

utt utjp

pirmaa doma - ibitiit, tas taksh portskans!

ok, atvienojam mashiinu ip1, paraadaas tas pats process ar ip2, atsleedzam otru mashiinu un whola, viss iet! secinaajums - gan jau ka kaads viiruss or smth - nav mans laucinjsh, cheko pats. admins izspljaava kronja tekstu, par kuru es tur norm nozviedzos:

"ip1 ir biroja vadiitaajas mashiina, pie taas ne1 neseezh, iznjemot vinjas meitu. ip2 vispaar M$ Windos 2k3 serveris, pie kura jau nu toch ne1 neseezh. KAA TUR VAREEJA GADIITIES VIIRUSS?"

kaadeelj es reecu - adminam ~27 gadi, augstaakaa izgliitiiba IT jomaa, blablabla un taads pidinsh straadaa valsts iestaadee... + veel es vinjam dabuuju maaciit, kaa riikoties ar telnetu un ftp. omg! liimenis pie mums ir vienkaarshi dirsaa....

gaidu notikumu taalaako attiistiibu

Link to comment
Share on other sites

nu lol, tipa priekšnieces meita sēž pie kompja, doesn't that ring a bell? hz ko tik viņa tur nesadara. vot kaut vai šito adminam vajadzētu zināt un uzmanīt.

bet ja kāds brīnās par šiem IT speciem, nu paskatieties uz dažiem kaut vai tepat, piemēram, no rēzeknes. krutie džeki tipa "es spēlēju cs/sēžu mircā/spēlēju spēlītes netā/kačāju porņukus, tātad būšu labs programmētājs". tādu pilna pakaļa Latvijā. a to citādi man apkārt tādi entie datorģēniji i no skolas i citādi, tā tikai pirmajā brīdī liekas, ka daudz IT profiņu valstī.

vienīgais labais priekšstats, kas man par tā saucamajiem IT speciālistiem nesenā laikā radies, ir no Apollo. pēdējā reizē, kad es tur zvanīju, kad vajadzēja radiem, kas vispār no kompjiem neko nečopē, palīdzēt ar savienojumiem (eu, mums internets nestrādā!!!), man pat piedāvāja telnetu%pingošanu. wow, tā bija ievērojama pārmaiņa no mēģinājumiem caur control paneli vai hardware device manageri izslēgt/ieslēgt tīkla karti vai restartēt kompi+modemu. tiešām jutos patīkami pārsteigts.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...