Jump to content
GIGN Forum

Lasāmvielas


aphrodYte
 Share

Recommended Posts

Ir uznākusi vēlme palasīt kaut ko vēl īsti neiepazītu - kaut kādu fantasy vai sci-fi grāmatu. Tā kā šajā žanrā un tā daiļradē ne visai labi orientējos, gribēju uzjautāt, moš te kāds reizi trijos gados arī atver kādu grāmatu un ir vairāk pazīstams ar šo žanru, un varētu man ieteikt, ko un kādā valodā varētu palasīt (pagaidām vēl tomēr sliecos uz lasīšanu lv vai ru valodās, nezinu, vai esmu gatava sākt engliški lasīt).

Link to comment
Share on other sites

Neklausi Kilgoram, viņš nodarbojas ar bezkaunīgu pašreklāmu.

Sci-Fi gribi? Ohohohohohoooo. Te nu gan man ir ko ieteikt.

BAAAM! Frank Herbert - Dune. Droši vien vismaz ar acs kaktiņu kādreiz esi redzējusi filmu, kur čaļi uz milzu tārpiem pa kāpām braukājās. Fantastikas klasika, tomēr priekš iesākuma būs varbūt nedaudz par sarežģītu, jo iejauc milzīgu apjomu ar visādām politiskajām spēlītēm un visām pusēm ir grūti izsekot līdzi. Krieviski stabili ir. Latviski varētu nebūt.

BAAAM! Isaac Asimov oriģinālā Fundation triloģija. Krievu valodā stabili ir, pašam plauktā mētājas, tomēr iesaku lasīt oriģinālvalodā - pa ingļiski. Sarakstīta diezgan vienkāršā valodā, tā kā īpašām problēmām nevajadzētu rasties. Arī politika iejaukta, bet par pakāpi vieglāka lasāmviela kā Dune. Jāpiemin arī tas, ka šī ir mana personīgi mīļākā sci-fi sērija. No Azimova vēl iesaku The Gods Themselves triloģiju, tā ir redzēta gan latviski, gan krieviski.

BAAAM! Stanislaw Lem - Solaris. Mana all-time favorite stand alone sci-fi novele. Ir gan latviski, gan krieviski redzēta. Varbūt ļoti lēna kādam var likties, bet toties ar superīgu atmosfēru, kas galīgi mani izsita no garīgā līdzsvara, pirmo reizi lasot.

BAAAM! Ray Bradbury - ņem ko gribi: The Martian Chronicles vai Fahrenheit 451, īstas konfektes ne grāmatas. Pirmo esmu redzējis latviski, otro neesmu īpaši meklējis.

BAAAM! Douglas Adams - The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Šito man liekas esmu ieteicis visos grāmatu topikos. Retais kumēdiņš, kas man tiešām ir licis smieties. Sērijā ir laikam 5 grāmatas. Iesaku izlasīt pirmo (var izdarīt pāris vakaros), pārējās skaties pati, man pašam vismaz vairs nebija tā fīlinga. Ir latviski, bet daļa humora slēpjas tieši pašā angļu valodā.

Edited by cucinjshs
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pašam ir Dune krievu/angļu valodā. Ir tas pats Fundation ar prikveliem un sikveliem angļu valodā. Ir Bredberija Marsiešu hronikas latviski un Fārenheits angliski. Ir pirmās hitčkaikeru 3 daļas latviski un 2 angliski. Varu arī aizdot.

12 krēslus lasījis neesmu, ņemšu vērā ieteikumu.

Link to comment
Share on other sites

Pats galīgi neesmu fantasy/sci-fi cienītājs, bet no retajām grāmatām, kas patīk viennozīmīgi iesaku George R. R. Martin, A Song of Ice and Fire sēriju ( uz kuras ir bāzēts Game of Thrones seriāls)

Personīgi man angliski lasījās grūtāk nekā krieviski, runetā ir viegli atrodamas visas daļas krievu valodā, kopš Tolkīna nekas tik episks IMHo nav šajā žanrā sarakstīts

Link to comment
Share on other sites

Ender's Game labs gabals, arī mētājas plauktā angļu valodā, ja ir interese. Bet nu labāka grāmata par tām, kuras jau ieteiktas? Dunno, gaumes jautājums laikam.

Kāds teica flame war? Jūrzemes burvis > viss pārējais šeit.

Edited by cucinjshs
Link to comment
Share on other sites

visas modernās literatūras pamati ir atrodami Marka Tvena grāmatā Haklberijs Fins

Kurta Vonnegūta "Kaķa šūpulis"

Kā jau parasti par visu izņirgājas. Arī reliģiju. Manhetenas projekta atombumbas izmēģinājumā zinātnieks pienāk pie izgudrotāja un saka,ka zinātne nu ir iepazinusi grēku. Bet pētnieks atbildēja: Kas ir grēks?

Tad viņš izgudroja Ledu deviņi,kurš maina ūdens molekulu tieksmi veidot kristālrežģi,tikai 20 grādu temperatūrā. Viņa līķis tiek iemests jūrā un visu pasauli noklāj blāva sarma. Tas laikam visvairāk patika no pašas grāmatas.

Link to comment
Share on other sites

Es vienmēr esmu gribējis izlasīt brāļu Strugatsku "Pikniks ceļa malā". Pirms pāris mēnešiem meklēju grāmatnīcās, bet nekur nebija. Grāmata ir pieejama internetā krievu un gan jau ka arī angļu valodā, bet tāds variants neder, jo nav caur ko lasīt. Tātad, ja kāds ir nesen manījis grāmatnīcā vai arī gatavs man pa dažām naudiņām nopārdot šo grāmatu angļu vai latviešu valodā, tad būšu ļoti pateicīgs.

Link to comment
Share on other sites

Man bail no pārlielās ažiotāžas, kas sacelta ap šīm sērijām. Turklāt es gribētu lasīt oriģinālvalodā, bet manas visnotaļ ne visai perfektās eng valodas zināšanas ļauj man lasīt tikai ļoti vieglā angļu valodā sarakstītas grāmatas.

Par līdzīgu lasāmvielu es varētu nosaukt R. Dībela "Sātana Bībele" - tas ir interesants vēsturiskais romāns, bet man tomēr likās pārāk "adventure mode: On", respektīvi, man gribējās vairāk dzirdēt par viņu dzīves paradumiem, detaļām and so on.

Link to comment
Share on other sites

Ja jau tik ljoti gribeetu,patiik lasiit,tad nevajadzeetu triis nedeeljas spriest par to "cik ljoti man patiik lasiit",bet taa vietaa lai gudri spriestu sheit,jau buutu graamatu izlasiijusi. Taapec man liekas ka viss sheit sarakstiitais,shai topikaa ir vienkaarshi sekla dirshana maigi izsakoties.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...