Jump to content
GIGN Forum

Dodies Parakstīties Par Latviešu Valodu!


whitesnake
 Share

Recommended Posts

Visus postus neizlasīju, bet iesaku visiem nomierināties. Latvijā krievi tomēr ir minoritāte un 60-70 % latvieši pret viņiem noskaņoti vidēji naidīgi. Ja kāds mēģinās piešķirt Russianiem valodas statusu, būs lieli protesti + referendumi, kuros šoreiz vajadzīgās balsis savāks (mans naivs uzskats). Krievi manās acīs ir minoritāte, pie tam pēc gadiem 20 diezgan pamatīga minoritāte, jo krievu valodu tagad pat vidusskolā zin normālā līmenī labi, ja puse latviešu un sabiedrības aktīvākā daļa angliskojas par 100%, bet krievu skolniekiem latviešu valodu prasa un liela daļa to arī mācās. Pēc pabiezās "vecās" paaudzes aiziešanas, manuprāt, par valsts valodu stresot nevajadzētu. Vienīgā mūsu problēma ir, ka šī minoritāte pēdējā laikā veido mazāk politisko spēku, kas aizstāv viņu intereses (vismaz teorētiski ar visādiem PR gājieniem, lai iegūtu taisni šīs grupas balsis (SC)), tāpēc viņu pārstāvētie spēki iekļūst labā skaitā vadošajās līnijās, jo mēs neesam tik vienoti par kādu politisko spēku.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 95
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

tu laikam aizmirsi, ka mēs dzīvojam demokrātijā... kādā valodā grib tādā arī raksta, ja viņam vieglāk ir izteikties krievu,angļu,vācu, un ja apkārtējie saprot - why not?

Tādos sektoros, kur pieņem zvanus vai citādi komunicē ar klientiem, ir jāzina gan krievu, gan latviešu, gan angļu valoda, lol.

Problēma nav tajā, ka ka mums ir grūtības viņus saprast. Problēma rodas tad, kad viņi vairs nevēlas saprast latviešu valodu un latviešu ierēdņi, tiek sodīti par to, ka neapkalpo viņus krievu valodā. Neaizmirsīsim, ka vairs nav 90-ie gadi, kad katrs pieaugušais zināja krievu valodu. Liela daļa nav mācījušies kaut kādus humanitāros novirzienus, lai apgūtu krievu valodu. Liela daļa ir mācījušies vācu valodu, bet ja no Tevis tagad prasa kaut kādā nozarē runāt krieviski, tad nav nekas nosodāms, ja Tu nezini. Turklāt, ja vēl tas ir svarīgs jautājums, tad labāk izdari savu darbu kārtīgi, bet latviski, nekā 50% saprotami/pareizi, bet krieviski. Tur rodas problēma.

Kaut gan neesmu drošs vai tagad par šo visu ir jārakstās, jo tāpat teju vai visās valsts apmaksātās mācību iestādēs mācības notiek latviski, krievi, kuri tagad mācās skolās, tāpat apmeklē dažādas nodarbības ārpus skolas, kur satusē ar latviešiem, līdz ar to nav vajadzības vairs uzspiest šāda tipa balsošanas, jo integrācija, acīmredzot, strādā. Skumji ir, ka ir gana daudz deģenrātu starp krievvalodīgajiem dažādos mikrorajonos [pārsvarā], kas arī noved pie šādām domstarpībām, jo tā sabiedrības daļa arī raisa lielāko nepatiku pret tautu kā tādu. Neaizmirsīsim, ka starp mums pašiem ir gana daudz tādu idiotu - pabraukājiet pa pagastiem, kad tur ir kādas zaļumballes vai kas tammlīdzīgs.

Līdz ar to problēma ir nevis tajos, kas tagad mācās, bet gan tajos, kurus jau par vēlu sākt mācīt. Kaut gan bijusī kolēģe [kundzīte pēc 50] atbrauca pie radiem uz Latviju strādāt pirms 3 gadiem. [Nekad nebija bijusi Latvijā, nezināja latviešu valodu]. Tagad runā diez gan labi latviski.. [radi ir krievi] Dīvainas lietas ap tām valodām.

Es parakstīties neiešu - besis tērēt degvielu/laiku, lai darītu ko tādu, kam nav jēdzīga pamatojuma.

P.S.

Lielā daļā profesiju vācu valodas zināšanas > krievu valodas zināšanas.

Edited by Lumpy
Link to comment
Share on other sites

Runājat un runājat... Valsts mērķis ir vienota valoda.... valsts mērķis ir saliedēta kopiena.... A vot huj jums. Valsts mērķis ir izlīst no sūdiem, un pēc tam jau par pārējo domāt... Iet runas par to ka daža laba kolēģi ciena valodu, bet jūs varat man kāds nosaukt to, kā var necienīt valodu? Valoda ir un ir, tur neko nevar mainīt, un nevajag man grūst savus patiotiskos šitus...

Link to comment
Share on other sites

Bet viņš ir daudzviet audzis!!

Talajā 1982. gadā borings būdams vēl mazs bērns ar vecākiem tika izsūtīts no republikas par banānu kontrabandu uz Sibīriju. Dzīves apstākļi Sibīrijā bija skarbi un vienmēr draudēja briesmas. taču boringam izdevās sadraucēties ar balto pedolāču jaunāko atvasi - gandrīz pieaugušu tēviņu. Katru pavasari ģimene sekoja pedolāču saimei 20 km garā ceļā uz Beringa jūras krastiem, lai medītu valzirgus un citas zivis. Tā aizritēja daļa boringa bērnības, taču 1994. gadā jūras krastā borings uzgāja pamestu gaisa balonu. borings saprata, ka tā ir dieva dota zīme - ceļš uz brīvību!

Pēc vairāku mēnešu ilgiem remontdarbiem, gaisa balons bija gatavs pacelties un ģimene devās ceļā, taču pamest mājas un pedolāču draugus nebija viegli un borings pirmo reizi mūžā izjuta atvadīšanās skumjas. Paceļoties ģimene ieraudzīja netālu esošo Magadānas ciematu, taču ģimene nosprieda kā tā esot mirāža. borings gaisa balonā pavadīja vairākus gadus un 1996. beidzot ģimene piezemējās Indijas ziemeļu ciematā Šimlā. Indijas klimats lika boringam pielāgot jaunam dzīvesveidam - staigāt apkārt ar pliku pakaļu, jo šeit nevajadzēja sevi sasildīt ar izkārnījumiem kā Sībīrijā. boringa ģimene pievērsās zemnieku darbam un iekārtojās kādā pamestā fermā. borignam šeit nepatika, vienīgie rotaļu biedri bija pelikāni, kas mēdza pielavīties un ieknābt boringa plikajai pakaļai. Taču fermeru dzīvi boringam nenācās paciest ilgi, jo 1999. gadā Indijā valdīja nemieri un sirotāji piespieda ģimeni bēgt uz austrumiem.

Tāpat kā boringa ģimene arī daudz citu bēgļu devās uz austrumiem, bet uz Tibetas robežas bēgļus sasniedza asinskārs bandītu pūlis. Izcēlās panika, cilvēki bēga kur kurais samīdami visu savā ceļā, nāves agoniju kliedzieni un zirgu radītais putekļu mākonis nošķīra boringu no vecākiem! Pūlis spiedās arvien uz priekšu un pēc divām dienām borings pamodās kādā kalnu templī. Templī bez boringa bija vēl daudz jaunu bērnu un tajā mitinājās tikai vīrieši. Par dzīvi templī nekas vairāk nav zināms. boring Tibetā pavadīja 7 gadus. Sasniedzot 13 gadu vecumu boringu no tempļa patrieca, jo borings pēc vecāko mūku teiktā bija sasniedzis sistemoģenēzes galējo etapu.

Bez graša pie dvēseles, dažām ūdens pudelēm un aizvien pliko pakaļu borings devās uz Ķīnu. Ķīnā borings neuzturējās ilgi, viņa sapnis bija atvērt ātrās ēdināšanas restorānu Amerikā, taču boringu sasniedza ziņas par banānistu apvērsumu republikā - banānu kontrabandisti bija praktiski saņēmuši varu savās rokās. boringu pārņēma apgaismība un šo otro dieva zīmi viņš negrasījās neievērot! Sasniedzis republiku borings pievienojās banānieku partijai un 2002. banānieki nodēvēja republiku par Blatviju. 2006. gadā Blatvijā atgriezās arī boringa vecāki un ģimene atkal bija kopā. 2010. gadā borings iestājās francūžu nacionālajos spēkos un līdz pat šai dienai darbojas kā vienības virtuālais koordinators.

edit:

Mjā, un jūs vēl enfuego par narkomānu saucat...

Iespējams Tibetā borings ir saskāries ar narkotikām un sekas mēs varam redzēt šai patiesajā stāstā. Edited by kaamis
Link to comment
Share on other sites

Mjā, un jūs vēl enfuego par narkomānu saucat...

Viņš ir idiots. Piedevām - 14 gadīga sīka viedoklis mums ir "ļoti" svarīgs.

Beefs

Un kā jau teicu iepriekš, TU NEZINI neko par cilvēku internetā un nevari par viņu spriest... Un pie tam, tev būtu svarīgs tā cilvēka viedoklis, kurš sakrīt ar tavējo, un viss... Te nu beidzas tava daudzpusība un skatījums uz lietām no cita leņķa...

Edited by b0r1ng
Link to comment
Share on other sites

Mans jautājums tev nebija domāts aizskarošs. Interesējos tāpēc, ka uzaugot Rīgā, it īpaši kādā no mikrorajoniem, tev būtu pavisam cits skats uz visu šo tēmu. Konkrēti tavs teksts "kā var necienīt valodu" likās tizls, jo ja tu kaut nedēļu bērnības pavadītu purvciemā/zolitūdē, jebkur citur - saprastu kā var necienīt valodu. Tieši šeit bija vislabāk redzams, kā vecie krievu imigranti savām jaunajām atvasēm bāza iekšā žulti pret latviešiem. Līdz pusaudža gadiem bērns nevar pats par sevi uzaugt par sīku rasistu vai naciķi, tas viss, lielā mērā, nāk no senčiem, babuļām.

P.S. 90% no visiem tiem bērnības latviešu nīdējiem tagad ir narkomāni un alkoholiķi. Ļoti daudz kas būtu mainījies, ja viņi visi mācītos valsts valodā, nenorobežotos no sabiedrības, dēļ tā nekļūtu par pabirām.

Edited by Ziediņš
Link to comment
Share on other sites

Tieši tā. Man pat viens klasesbiedrs no agras bērnības, ja nemaldos pat nepabeidza vidusskolu (varbūt pat pamatskolu), jo Rīgā, kad bija te kaut kādu laiku atpakaļ (5-10gadi back, neatceros kad...)protesta gājieni par tām pašām skolām un latviešu valodas ieviešanu, lai viņu nenosistu, viņam nācās neiet uz skolu un vajadzēja iet līdzi vietējiem rajona bračkām protestēt.

Nu tas tikai nozīmē to, ka sabiedrība spieda viņam to darīt, nevis viņš pats necienīja valodu. Dažus gadus atpakaļ satiku viņu ar viņa čomakiem strīpainajiem, viņš pat mīza ar mani runāt latviski, kaut skaidri un gaiši zināja, ka es zinu, ka viņš labi prot runāt latviski... Nu tā dzīve spiež, ja būtu viss iedzīts no 1. klases un visiem, tagad cilvēks būtu labāks izaudzis.

P.s. Es ar to keksu mācījos kopā no 1. - 4. klasei, sākumā nesapratu, ko tāds kluss, izrādījās, ka viņš latviski sākumā vispār nerubīja jo senči un visi apkārtējie iepriekš bija bijuši krievvalodīgie... Iemācījās latviski pāris mēnešos, jo visi bija latvieši apkārt.

Edited by Nightmares^^
Link to comment
Share on other sites

Un kas tad būs? Nekas nebūs. Pensijas nemaksās kā krieviem tā latviešiem. Tu vispāŗ saproti, ko pats uzrakstīji. Problēma jau nav krievos vai latviešos, jo gan krievi gan latvieši saprot, ka valstij izdevīgāk ir viena valoda skolās un saliedēta sabiedrība. Problēma ir stulbos krievus un stulbos latviešos. Vairāk - stulbos krievos. Es esmu gudrs latvietis. Kas esi tu?

Beefs

ты не въехал, в мои слова! про налоги было добавлено, что бы небыли бы, голые цифры! Миллион русскоязычных проживающих, на Своей территории(Латвия)платят налоги и имеют право учится, на том языке, каком хотят и это должно оплачиваться государством!!! и вообще язык это просто средство общения и что бы быть сплочённым народом, не обязательно говорить на 1 языке! Нужна лишь идея которая сплотит! давно уже пора бросить ссорится и-за какой то ерунды! Чего нам Русским и Латышам делить ? Мы же не политики и нам ненужны теплые места любой ценой! У меня половина друзей Латыши и я не вижу разницы, на каком языке общаться мы же все Люди!!! Пусть Латыши говорят по латышски, русские по русски и нет никаких проблем. все нормальные друг друга поймут и не станут как полные дегенераты ссорится и за разных звуков(пукаем мы тоже по разному :khehehe: )

Link to comment
Share on other sites

tad nu par tiem nodokliem un pensijam, nekas jau nemainisies, bus mazak ienmemumu, bet ari izdevumu, jo krievu tautibas cilveki jau nu nedzivo tikai maksajot un nesanjemot neko pretii. Pienemsim situaciju, ka visus krievus izdzen, uz tadu Daugavpili pat vares nelabot celju, Riigaa paradisies dzivojamas platibas, cilveki no laukiem parvaksies tuvak Rigai(mazaa manhetena un privatmajas ap to :D) un dauuuuuudz vietas koksnes audzenshanai, bizness uz urraa, jo koki pie mums aug atrak neka citur, ar klimatu mums ir paveicies. :superlol:

par tam skolam, maksa nodokljus un tapec jalauj skolas macities latviesu valoda? Hmm kuraa valstii vel taa ir? Ir privatskolas, bet par valsts naudu citas valstis minoritaashu valodaa izglitibu neiegust.

Edited by Epix
Link to comment
Share on other sites

Un kā jau teicu iepriekš, TU NEZINI neko par cilvēku internetā un nevari par viņu spriest...

Par cilvēku internetā tiešām neko nevar zināt -

http://www.gamevision.lv/index.php?option=com_kunena&Itemid=2&func=view&catid=121&id=16426

Saproti - tev nav viedokļa. Tu tikai raksti, bet neiedziļinies. Man, personīgi, būtu arī pieņemami, ja mēs visi Latvijā runātu krievu valodā. Valoda bagāta. Bet lūdzu - nejauc cilvēku, kurš runā krieviski ar cilvēku, kurš ir krievs.

Tavi argumenti ir par krieviem, nevis krievu valodu.

Beefs

EDIT: Man darbā (300+ cilvēku kolektīvs, projektā esam 10), 70% runā krieviski. Protams, ka mums nav nekādas problēmas komunicēt. Es runāju latviski/krieviski - viņi runā latviski/krieviski. Izņēmums ir viens menedžeris, kurš, šķiet, ka principa pēc nerunā latviski. Tad man nākas ar viņu runāt krieviski, jo savādāk izskatās, ka viņš neko nesaprot. To nevar teikt par mūsu galveno firmas šefu, kurš, kaut gan ir krievs, tomēr visus company bs runā latviski vai angliski.

Edited by 0xDEAD BEEF
Link to comment
Share on other sites

lol, beidziet salīdzināt Latviju ar citām normālām valstīm... situācija, ka te ir pases, kurās ir ieraksts Alien, jau liek daudz ko domāt par valsts politisko degradējumu...

Tieši šeit bija vislabāk redzams' date=' kā vecie krievu imigranti savām jaunajām atvasēm bāza iekšā žulti pret latviešiem.

Ja to darītu tikai krievu vecmāmiņas un vectētiņi... em, tikai drusku palaidu garām vārda šeit nozīmi. Šeit - Latvijā, Rīgā vai šeit - forumā?

90% no visiem tiem bērnības latviešu nīdējiem tagad ir narkomāni un alkoholiķi. Ļoti daudz kas būtu mainījies, ja viņi visi mācītos valsts valodā, nenorobežotos no sabiedrības, dēļ tā nekļūtu par pabirām.

O.o tu pats to izdomāji vai tev vecmāmiņa pateica? :D lab, lab, ja tomēr kļūdos - iedo avotu, gribu intereses pēc palasīt.

Link to comment
Share on other sites

Awww, cik jūs visi mīļi un pūkaini, tā vien gribas iekniebt jums visiem vaidziņā, pavadot kniebienu ar izteiksmīgu "ucji pucji". Jūs tik smuki runājat par lielo puiku lietām, mazie politiķīši. Še jums pieci santīmi, teciet tos "noguldīt" cūciņā.

Ak, cik jūs ātri augat, šņuk šņuk.

Link to comment
Share on other sites

Cūciņ, liela daļa no jauniešiem [ap 25] tomēr ir krietni izglītotāki un gudrāki politikas jautājumos par mūsu traktoristiem, futbolistiem un mūziķiem Saeimā. Izglītība dara savu. Tā ka arī šeit tomēr ir cilvēki, kuri spēj kaut ko objektīvi novērtēt.

Link to comment
Share on other sites

Ōōō jā, šajā topikā noteikti parādās, cik izglītoti tie jaunieši ir. Puse no tiem aktīvajiem diskutētājiem nemāk gramatiski pareizi saliktu teikumu sastādīt un maļ uz riņķi vienu un to pašu domu jau 10 lapas, pa vidu iepinot kādu jēlību par vecmammām. Lielie latviešu valodas aizstāvji, piecus vārdus nevar izgrūst pār lūpu, reizē neatvemjot kādu anglicismu. Bērnudārzs.

Edited by cucinjshs
Link to comment
Share on other sites

Ōōō jā, šajā topikā noteikti parādās, cik izglītoti tie jaunieši ir. Puse no tiem aktīvajiem diskutētājiem nemāk gramatiski pareizi saliktu teikumu sastādīt un maļ uz riņķi vienu un to pašu domu jau 10 lapas, pa vidu iepinot kādu jēlību par vecmammām. Lielie latviešu valodas aizstāvji, piecus vārdus nevar izgrūst pār lūpu, reizē neatvemjot kādu anglicismu. Bērnudārzs.

Tev ir ļoti tuvas attiecības ar vecmammu ?

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share


×
×
  • Create New...