Jump to content
GIGN Forum

Risinājums


sulik
 Share

Recommended Posts

Ievietoju šajā foruma sadaļā, jo, lai arī apraksts varētu arī nebūt pārāk radošs, uzskatu, ka problēmas risinājums gan ir :). Tātad:

Risinājums

Tiem, kam palaimējies pabūt pie manis vasarnīcā, Jaunjelgavā, zinās, ka manis tā sauktie "lauki" nebūt ne obligāti saistās tikai un vienīgi ar lauku darbiem, svīstot vairākas kārtas un klausoties izcilās grupas "Dakota" vienveidīgā skandināšanā. Jaunjelgava (jeb JJ) jau kādus divpadsmit gadus ir vieta, kur gan ar ģimeni, gan draugiem, gan vienatnē pāris reizes gadalaikā sanāk aizbraukt atpūsties, izgulēties vai vienkārši atslēgties no ikdienas. Tā nu pāris nedēļas atpakaļ, sestdienā/svētdienā, tika braukts prom no Rīgas uz JJ, lai nodotos kārtējiem relaksācijas pasākumiem.

Lai gan meloju. Šādi tādi nenozīmīgi un miniatūri darbi gan bija jāveic, kam var pieskaitīt manu apņemšanos sarakstīt pa vakariem pie kamīna iekavētās komandējumu atskaites, kā dēļ tika arī paķerts līdzi portatīvais. Jāpiebilst, ka neviena rindiņa tā arī netika uzrakstīta. Toties portatīvā esamība un līdzi paķertais ārējais cietais disks radīja domu par filmu skatīšanos uz plaukstas (manas) lieluma portatīvā datora ekrāna.

Es neesmu no tiem kinomāniem, kas gatavi skatīties filmas uz jebkāda maza izmēra ekrāna un jebkurā iespējamā vietā, taču protatīvais uzlikts uz ķeblīša pusmetra attālumā no dīvāna, atrašanās horizontālā stāvoklī (lasiet - guļus) tā, ka seja ir teju metra attālumā no ekrāna, un fakts, ka citādi filmu skatīšanos īstenot nebija iespējams, mainīja manus uzskatus uz pāris vakariem. Vienīgais gadījums, kad es bez iemesliem apietu savus uzskatus, būtu tad, ja manā īpašumā būtu PSP (PlayStation Portable), jo uz tā skatīties filmas varētu būt vienkārši kruta! Bet nu tas tā.

Tātad - filmas ir, uz kā tās skatīties ir, apbrīnojami ērts veids kā to darīt arī ir. Atliek tik nospiest "Play" un baudīt kinematogrāfijas produktus, bet te atklājās, ka uz portatīvā datora nav nedz video "kodeka", nedz visu varenā VLC video atskaņotāja. Mēģinājumi skatīties filmu uz citām programmām ir veltīgi. Ko lai dara? Varbūt uz kādas no zibatmiņas ir aizķēries VLC? Nē, tikai materiāli komandējuma atskaitēm, kuras būtu jāuzraksta, un citi mazsvarīgi darba dokumenti. Nu, ko lai dara?!

Apmēram ap šo laiku manī jau parādījās nepārvaramā spītība, par jebkādu cenu panākt filmu skatīšanos. Gadās taču reizes, kad esi iecerējis kaut ko darīt, esi sagatavojis visu nepieciešamo un veicis visus iedomājamos un neiedomājamos sagatavošanas darbus, bet tad pēdējā mirklī parādās šķērslis, kas tomēr liedz darīt iecerēto. Šķērslis pie tam ir maita, jo, lai arī izskatās bezcerīgi, kaut kur zemapziņā visu laiku čabinās doma, ka tomēr šķērsli ir iespējams pārvarēt. And *BAM* - spītība.

Nu tad risinājumu iespējas? Vispār jau tikai viena - nolādēt VLC no interneta. Kā to izdarīt? Mobilais internets vēl nav iegādāts, jo tikai ceļā uz JJ es dabūju izlasīt rakstu par Latvijā pieejamiem mobiliem internetiem (to piedāvā gan LMT, gan Tele2, gan Bite, gan Triatel, no kuriem vislabākais esot Triatel) un to veiktspējas testiem. Atliek tikai mobilais telefons un tā GPRS internets. Mēģināju izmantot mobilo telefonu kā modemu. Pieslēdzos mobilajam telefonam caur Bluetooth, uzstādīju Dial-up internetu, ievadīju interneta telefona numuru (90008080 - Lattelecom) un nospiedu "Dial", bet nekā. Mobilais braši sāka zvanīt uz norādīto numuru, bet uzreiz pārtrauca savienojumu. Secinājums - nav atļauts zvanīt uz šo numuru no mobilā. Stulbi. Citas iespējas? Varbūt mobilais dalīsies ar savu GPRS savienojumu, ja tas tiks savienots ar portatīvo datoru caur to pašu Bluetooth? Arī šis risinājums nenostrādāja. Mēģināju dabūt savienojumu apmēram stundu, izmēģinot tās pašas idejas tikai citādākā izpildījumā un uzstādījumos, bet velti. Spītība sāka jau izsīkt un čabināšana zemapziņā noklust.

A kāpēc vienkārši nenolādēt VLC instalāciju? Atvēru VLC mājas lapu uz mobilā telefona, atradu nepieciešamo sadaļu, uzspiedu uz VLC instalācijas saites un.. nekā. Mobilais nodevīgi izmeta paziņojumu - "The file type is not supported", lai kā es mēģinātu uzspiest uz saites, kādas papildus iespējas es neizmantotu, nolādēt instalāciju nevar. Ek, viss padodos. "Lai gan," nomurmināju es sev zem deguna, kā es parasti darbā daru, kad pār mani nāk apgaismība un svaiga cerība problēmas risinājuma atrašanā. Jā, tajā momentā man radās, manuprāt, vienkāršs un ģeniāls risinājums!

Ātri prātā apsvēru iespējamos kandidātu, kam zvanīt sestdienas vakarā, kas būtu mājās pie datora. Izdomāju uzzvanīt savam šefam.

- Čau!

- Čau!

- Cerams netraucēju?

- Nē, nē.

- Mājās esi?

- Jā.

- Emm, pie datora?

- Jā, protams.

- Burvīgi! Man tev tāds lūgums - vai tu varētu lūdzu nolādēt VLC, nomainīt tā paplašinājumu no ".exe" uz ".mp3" un nosūtīt to man uz e-pastu?

- Mierīgi. Tā. Instalācija man jau ir. Pamainām paplašinājumu uz em pē trīs. Ieejam e-pastā. Kāds tev bija e-pasts?

- *atgādinu e-pastu*

- Ok, nosūtīts. Pēc kādām piecām minūtēm būs.

- O! Liels paldies!

Ģeniālais risinājums ir skaidrs? Ja mans mobilais telefons atsakās nolādēt ".exe" failus, tad lai nolādē to pašu failu ar nomainītu un pieņemamu paplašinājumu ".mp3"! HA! Aizrijies, mobilais telefons! Vienkārši un ģeniāli! Pēc piecām minūtēm uz mobilā telefona iegāju savā e-pastā, atradu jaunsaņemto vēstuli un bez jelkādiem paziņojumiem sāku lādēt "VLC.mp3". Skaisti!

Ielādēšana ilga apmēram tās pašas piecas minūtes, kurām iztekot es tomēr pamainījos salaist visu grīstē. Manam mobilajam telefonam ir viena nepatīkama īpašība - ja ielādē mūziku vai bildi no interneta, tad tas uzreiz cenšas ielādēto attiecīgi atskaņot vai attēlot. Rezultātā es nepaspēju neko izdarīt, ka mobilais sāka "atskaņot" "VLC.mp3", ko viņš protams tā arī nespēja, izmetot paziņojumu "The file is corrupt. Action cancelled." un izdzēšot tikko nolādētos 9 MB no atmiņas. Škrrrobe.

Ilgi vilcinājos mēģināt atkārtoti ielādēt failu, taču, atdzimušās spītības vadīts, es tomēr nolādēju vēlreiz "VLC.mp3" un tikko atvērās mediju atskaņotājs ātri nospiedu "Options" un tomēr paspēju saglabāt ielādēto failu. Tālāk tik atlika pārkopēt failu uz atmiņas kartes, pieslēgt mobilo pie portatīvā datora, pārkopēt failu, nomainīt atpakaļ paplašinājumu no ".mp3" uz ".exe", palaist instalāciju... and *BAM* again - kinozāle ir gatava darbam! Vienkārši un ģeniāli!

Protams šim risinājumam ir sava negatīvā puse, kura parādīsies uz mobilā telefona rēķina, jo, ja rēķina, ka parasti par ielādētu 1,5 MB informācijas daudzumu es maksāju vienu latu, un ja ņem vērā faktu, ka es divas reizes ielādēju 9 MB failu (kas kopā dod 18 MB), tad rēķinā parādīsies ap 12 - 14 lati plusā pie jau ierastās summas. It kā jau dārgi, bet es vienalga uzskatu, ka tas bija tā vērts!

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...