Jump to content
GIGN Forum

Stulbs Jut.


naziic
 Share

Recommended Posts

Labdien.

Es tuvākajās dienās taisos taisīt ar draugiem lanparty. un itkā zinu, ka vajag nopirkt switchu vai rooteri, tikkai nezinu kāda atšķirība starp rooteri un switchu, man vajadzētu tā, lai 10 cilv varētu saslēgt datorus un spēlēt, un tad, kad atkal tas nenotiek, lai es viņu varu izmantot sadalot netu datoram un serverim. Kāds var atbildēt uz šiem jaut?

Link to comment
Share on other sites

es domaaju ~taa

pienjemsim tev ir 10Mbps nets -> tu panjem (varbuut nepanjem) ruuteri un sasparud visus kompjus chiki briki utt... un visiem kompjiem ir tas 10Mbps nets, bet ar swtichu akal man liekas ka tas 10Mbps aatrums sadalaas uz visiem kompjiem 10 / 10 = you know...

bet taas ir tikai manas domas

Link to comment
Share on other sites

tev maz ir nojēga ko dara rūteris un ko dara switch???

Rūteris(maršutētājs) ir ierīce, vai arī atsevišķs kompis ar attiecīgu softu, kuram dzen cauri netu, bet viņš piegriež portus(tos kuri norādīti piegriezt) Sanāk ka ja tev ir šads, un pareizi nokonfigots tev nevajag nekādu firewall, tikai vīrusķērāju. To kas ir aiz rūtera neredz, ja vien portus neatver attiecīgos. ķipa aiz viena rūtera uzliec switchu/hubu un tad kaut vai veselu internet zāli.

Switch atkal ir tāda lietiņa kas vienu vadu ar signālu sadala daudzos, īsti neatceros cik switch var daudz dalīt, bet ir OK. Pēc būtības tas pilda to pašu ko hubs(nevis DC, bet tāds hardware), tikai atšķirība ka hubs sūta signālu visiem un tas kompis kuram vajag ņem, a citi pasūta, bet switch konkrētam kompim kam vajag un citiem ne.

A visādi te domā ka tas ir bezmazvai viens un tas pats, jo bieži nāk tādi monstri kā switch+router vienā kastītē, jau gatavs lietošanai.

Link to comment
Share on other sites

ja nav nepieciešama pieeja visiem pc pie neta - 16portu switch maksā krietni lētāk par 16portu rūteri. Ja nu tomēr vajag visus 10 pc pie neta - foršākais variants būtu 8p rūteris + 5/8p switch. lēti un labi

Link to comment
Share on other sites

katraa zinjaa ja juties bagats vari njemt kaut kadu dullo ruteri bet nu teiksim kaut vai tads pats 8 portu ruteris varetu maksat veselu bagatibu. Attiecigi ja gribesi 8 portu switchu ar kadiem 8 portiem naksies labaka gadijumaa katram samest kadu 1.5ls. Teiksim taa ka ruteris ir advanceta versija neta sadalishanai , bet tas viss ko vinsh piedavaa prieksh lan party nav vajadzigs. Stabili pietiekar switchu.

Link to comment
Share on other sites

normali var parekties, jo neviens no jums patiesiba nezin, kas ir ruteris! biggrin.gif lol

Nu tad klausaties! smile.gif

routeris nepiegriezh portu - nu - varbut kruts to mak darit, bet miksts ne! ruteris isetniba ir NATs, vins jusu iekseja tikla adreses transle uz areja tikla adresem.

Piemeram - provideris tev iedod adresi ip 90.100.1.2 un gw 90.100.1.1. tikai ar so ip adresi tu varesi mocit uz netu. ja kads cits gribetu pieslegt savu kompi tam tiklam, vinam gw paraditu videjo pirkstu, jo provideris negrib, lai tu nahalavu slegtu klat citus datorus - piedevam, var nemaz nebut brivu ip - teoretiski. un ieksh gw ir uzlikts fitlrs ar tavu mac addresi. tada gadijuma uzliek ruteri (kaut gan ta vinu nau pareizi saukt). Ruterim ip adrese ir 90.100.1.2 un jauzstada tada pati mac adrese, ka tavam kompim (areja), jo savadak nets var neiet. un tad routera iekseja tikla dzekiem ir adreses 10.100.1.2 u.t.t un vini iet uz routera ip 10.100.1.1 un ruteris darbojas ka eiksejais GW.

lan partijam noderes gan switch gan hub. musdienas hubus jau gandriz vairs nerazo. swithca var sabazt daudzus datorus un vini visi var sazinaties sava starpa. piedevam, tas ko suta dators 1 datoram 2, to dators 3 neredz, bet huba visi redz visu!

Lai tu uztaisitu lan party, tev nepietiks ar to, ka tev bus switchs un 4 datori. tev vel vajadzes datorus sakonfiguret. ideali butu, ja kompjiem butu 2vas tikla kartes, bet ja ta nav, tad internetu jus sava lan party laikam neredzesiet.

protams, pastav ari setups, kad datoru ar 2vam tikla kartem parversh par natu (xp to atbalsta). tad vinam bus izeja uz inetu un vins citiem ari nodrosinas izeju un visi vares raut cs. vispar sitas ir sarezgits setups.

Beefy

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...