Jump to content
GIGN Forum

Pieredze?


lazda2
 Share

Recommended Posts

Baigā šaize. Šodien uzzināju ka rītdienas bioloģijas stundā vajadzēs stāstīt par dažādiem tematiem saistībā ar etoloģiju. Man itkā jāstāsta par "Dzīvnieku pieredzi". Tik es nekādu info nevaru atrast. Varbūt kāds gudrs cilvēks var pārs vardos pastāstīt par šo tēmu lai rīt klases priekšā varētu pateikt kaut pārs gudrus vārdus. Tālāk ganjau pats kaut ko safantazēšu un kā vienmēr tikšu cauri.

Link to comment
Share on other sites

Etoloģija ir zinātne, kas pēta dzīvnieku uzvedību, par likumsakarībām tajā. Uzvedās formas ir beznosacījuma refleksi, nosacījuma refleksi, Iegaumēšana, Iemācīšanās, Instinkts,Insaits, Mēģinājumu/Kļūdu metode, Atdarināšana, un pēdējaā uzvedības forma, kas raksturīgs tikai cilvēkiem (vismaz attīstītā formā) - domāšana. Vēl ir taksijas, kas ir zemāk attīstītajiem augiem un dzīvniekiem (reakcija piem. uz gaismu, gaisu, kustībām) piem. saulespuķe griežās pret sauli)). Beznosacījuma refleksi - kaut kas tāds, ko jau iemācas pie dzimšanas, kā piem. zīšana. Nosacījuma refleksi - piem. sunis gaida ēdienu, kad sadzird ledusskapja atvēršanas skaņu, jo parasti pēc tam tu viņu baro. Iegaumēšana - lietas, ko iegaumē dzīves laikā, piem. vecāku balsis. Iemācīšanās - saistīts ar beznosacījuma refleksu, piem. ja tu sunim dod kko, kas viņam negaršo, ar laiku viņs iemācās, ka tas nav garšīgs, un viņs to vairs nemēģinās. Instinkts - iedzimti "stereotipi", piemēram, kā putni vij savas ligzdas vienādi, u.t.t., Insaits - raksturīgs attīstītiem dzīvniekiem (primātiem), piem. lai dabūtu skudras no pūžņa laukā, šimpanze izmanto kociņu. Mēģinājumu/Kļūdu metode - piemēram, kad kāmītis ievietots būrī staigā apkārt meklējot barību, uzkāpj uz sviras, kas padod viņam barību, viņš no sākuma nesaprot, ka svira izraisīja barības padevi, bet ar laiku atkārtojoties šām "nejaušajām" sviras nospiešanām, viņš saprot, ka svira padod barību. Atdarināšana - atdarina ko citi dara. T.i - novēro, piemēram, kā viņa vecāki to dara, un cenšās atdarināt.

Ok, man besis vairāk rakstīt. Diezgan sviestainai viela, kaut vai tapēc, ka šīs formas ir diezgan vienādas. Un sorry, ja galīgi nesakarīgi, tam īsti nepievērsu uzmanību.

Link to comment
Share on other sites

Paldies limpy, bet man nevajag īsti par etoloģiju. Rīt cipa seminārnodarbība un katram par kautkādu tēmu saistībā ar etoloģiu, bet es pat neziu īsti parko jārunā, jo piektdien nebiju stundā a saraksts ar tēmām ir pie klasesbiedrenes. Vina man kauko par pieredzi tur dirsa, tā arī īsti nesapratu un tagad nevaru nedz uzrakstīt viņai ne sazvanīt. Takšto samuray neuzskati mani par idiotu. :)

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...