Jump to content
GIGN Forum

Lineārā Laika Uztveredažādās Kultūrās.


emeka.
 Share

Recommended Posts

Tam gadījumā nav tieša saistība ar dažādu kultūru kalendāriem un pasaules atskaites laikiem, kā, piemēram, Islāma kalendārs - http://lv.wikipedia.org/wiki/Isl%C4%81ma_kalend%C4%81rs

Gregora kalendārs - http://lv.wikipedia.org/wiki/Gregora_kalend%C4%81rs

Tāpat arī Jūlija, Armēņu u.c.

Link to comment
Share on other sites

Tam ir sakars ar kalendāriem. Lineāra laika uztvere piemīt, piemēram, mums un lielākajai daļai no mūsdienu civilizācijām - laiks rit taisnē un ar katru mirkli vienmērīgi attālināmies no kāda punkta pagātnē. Pirms kristiešu invāzijas, kas uz cilvēces vēstures fona notika pavisam nesen, mums piemita cikliska laika uztvere. Senču pasaules skatījums bija visai panteistisks, cilvēks bija pilnībā saplūdis ar dabu un tās dabiskajiem cikliem - saules ritējumu debesīs un no tā izrietošajiem gadalaikiem, kas pilnībā diktēja uz zemkopību balstītās sabiedrības dzīvesveidu.

Piemēram, saulgriežu svinēšana, Jāņi kā auglības svētki un visi pārējie tradicionālie latviešu svētki ir cikliskās laika uztveres atbalss mūsdienu sabiedrībā. Kāds punkts pagātnē notika "pirms 12 vasarām", nevis 1998. gadā. Laiks ir kā spirāle.

Savukārt lineārajā laikā nekā sevišķi interesanta nav. Pieļauju, ka vienkārši jāskatās uz dažādiem laika atskaites punktiem un laika vienībām atšķirīgās civilizācijās.

Link to comment
Share on other sites

Man jaizveido prezentācija ar vismaz 6 slaidiem :( laikam bus jaiejauc citas temas

Tev viss ir pateikts priekšā. Kur īsti ir problēma?

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...