Jump to content
GIGN Forum

Alus


Nightmares^^
 Share

Recommended Posts

Labs vakars.

Kā jau noprotam pēc nosaukuma, gribētu dzirdēt, ka mājās uztaisīt ļoti garšīgu aliņu. Būtu forši, ja atsauktos kāds, kas to pats ir darījis un garšojis, pārējie var iet skatīties filmas par alu un neko nerakstīt.

Kā uzmuķīt alu, kas varētu garšot ļoti līdzīgi Bauskas alum, lai ir tāds pabiezs un saldens. Kādas attiecības uz tilpumiem, ko un kā tur diedzē ar tiem graudiem un kā tālāk? Būtu jauki lasīt sīkumos.

Zinu, ka googlē var atrast, bet tomēr gribētos parunāties tepat :)

Ā un pieejamas gan nav muciņas, bet ir 20 vai 25litrīgas bondzeles, nu tās lielās stikla pudeles, kurās vīnu raudzē... Domāju, ka būs labas tāpat.

Edited by Nightmares^^
Link to comment
Share on other sites

laiks? nauda? tehnika?

Sastāvdaļas: ūdens, apiņi, iesals, speciāls alus raugs (lai gan, ja zini, ko dari, vari arī pats savu mikstūru izveidot), tālāk jau iet tas, kas veidos garšu, biezumu u.t.t.- maize, cukurs, cigoriņi u.t.t.

Pats esmu veidojis šitādu brīnumu, bija tīri ok, tiesa, līdz "Brālis" vai "Brengulis" kā līdz Mēnesim:

35 l ūdeni

600 gr apiņu

6 kg cukuru

750 ml apiņu raugu

Katlā ielejiet ūdeni un uzvāriet to. Pievienojiet apiņus un vāriet vēl kādas 7 minūtes. Pēc tam izkāsiet šķidrumu, pievienojiet cukuru un raugu. Visu labi samaisiet un pārlejiet koka muciņā, taču ne lielāka tilpuma kā 70 l. Alum rūgstot tas putosies, taču ar laiku putas nosēdīsies. Rūgšanas process ilgst 3 ? 4 nedēļas. Pēdējās divās nedēļās alus mucu aizspundējiet. Kad cukura garša pilnībā pazudīs, alus ir gatavs baudīšanai.

(recepti ņēmu no bar.lv)

Ieteiktu dabūt rokās kādu opi/omi, kas alu taisa jau visu mūžu- šiem tās receptes ir vislabākās.

Edited by bReeTz
Link to comment
Share on other sites

Nu nezinu.. Tik neizdevigi! Principa - biezums naak no iesala! Iesals maksa nereali dargi.. piemeram - ilguciema burcina maksa ~2Ls un tas ir pat knapi uz 4 litriem .. pat mazak!

Sac ar to, ka atrod, kur tikt pie leta iesala! Tad jau parejais nemaz nevar nesanakt! :)

Beefs

Link to comment
Share on other sites

Es esmu kvasu taisijis! :)

Process lidzigs. Meginaju taisit alu - sanaca nebaudams suuds. Ne kvass/ne alus!

Varbut noperc sakuma alus gatavosanas komplektu kopa ar to iesalu, kadu tur dod! Uztaisi (nu tur viss easy un nav daudz kur kludities). Pec tam megini atdarinat sastavdalas. Viss saals ir iesala un alus rauga!

Beefs

Link to comment
Share on other sites

Tie komplekti ir černis, esmu garšojis. Labāk es pats sapisos meistarībā un uztaisu so-so alu, nevis tādu pērku kā gatavu produkciju :)

Divīt, apiņus var sadabūt aptiekās gan smalcinātus, gan veselus :)

Edited by Nightmares^^
Link to comment
Share on other sites

LOL! Labais links! :)

http://www.suitunovads.lv/lv/Alus_darishana/

Cik es esmu pats izkodis, tad ir svarigi, lai iesalam netiek klat citi raugi-bakterijas un viss tas ir pamatigi dezinficets, jo - saproti pats- tada salda vide visam bakterijam ka medusmaize, bet vajag tikai krutas bakterijas! + jatur nost no skabekla, lai nesarugst, bet rugstot izdalas CO2, tapec vajag kadu ventili, kas nolaiz gaazi!

Kruti ar to iesalu - safoce, ka taisi iesalu - tas ir interesanti! Nevis pirkt burcinu par 2Ls. Tagad nopirksu maisu ar graudiem un uztaisisu iesalu visam muuzam! :D

Beefs

Link to comment
Share on other sites

loti ilga un cakarigs process... + apinus labak pasam savus izmantot, nevis aptiekas, kas nozime ja jagaida kad tie saks augt un jaatrod vel kur...

vieglak ir tagad nopirkt gatavo massu. precizi nezinu kada veikala, bet sencis nesen pirka gatavo massu kaut kada veikala kur pardodas viss shadiem pasakumiem, raugi, piedevas, kandzas aparati utt...

lai gan sencis visu laiku kandzu bija dzinis un alu meginaja pirmaja reize, tas sanaca pat diezgan labs, un loti aatri pagatavojams (ja nekludos 10 dienas bija rugsanas periods)... + 20l kannu pagatavot maksaja laikam 10ls...

Link to comment
Share on other sites

Ok, izmalos cauri malu malām un pārlasījos speciālistu alus receptes un pagatavošanas veidus mājas apstākļos, un tik tiešām aizdomājos, ka es uz Jāņiem to alu nedabūšu gatavu pat labi gribēdams :D

Geef, ar tām gāzēm ir huiņa, tas ir tas pats, kas raudzējot vīnu, lielo buleti liek uz krēsla, botelē trubiņa un nosprostots korķis, un trubiņa aiziet uz burciņu, ko liekam uz grīdas, tur arī lej ūdeni. Trubas gals ir ūdenī, protams, lai no otras puses netiek iekšā gaiss. Vispār es kaut kur garāžā redzējo to "S" izskata stikla verķi, kuru ieprauž ielej 10ml ūdeni un nav čakars ar šļaukām :)

Un tātad, kur var dabūt tos mixus tuvāk Tukuma rajonam, neesmu biežs Rīgas viesis, tāpēc tas gals man nav izdevīgs. Rimčikos jau tādus nevar dabūt? Vienu gadu bija, bet tas kaut kāds draņķis trāpijās

Edits: Ar kandžu ir kudi vienkāršāk kā ar vīniem/aliem. Tur jau tikai uzmaisi brāgu, noliec norūgt un pēc tam tik pielej katlu, šmiedzvāks virsū, dzesēšanas šļaukas klāt, gaidam 15-20min kamēr sāk vārīties, noregulējam temperatūru uz zemāku un gaidam pirmos 3litrus ^_^ No labas brāgas 20Litriem vajadzētu sanākt ap 6Litriem šnapseļa :)

Ieteikums: Nekad netaisiet brāgu no "veikalu zaptēm", jeb tiem džemveidīgajiem sūdiem, ko pārdod veikalos. No tiem sanāk baigi draņķīgs šnabis un arī ļoti maz iztek, no 20L kādu 3L tik sanāk.

Edited by Nightmares^^
Link to comment
Share on other sites

Tas arī zināms. Nerunāšu par ph līmeni, jo man tāpat nav ar ko mērīt, bet cik saprotu, akas ūdens nav tas labākais variants (vien;igi, ja kārtīgi novāra), esot jāņem strauta ūdens, tas esot ideāls variants :)

Nu, vai tad tiešām neviens nezin, kur Latvijā dabūt šos komplektus (neskaitot Rīgu) :) Vismaz veikalu nosaukumus, kuros vajadzētu būt.

Edited by Nightmares^^
Link to comment
Share on other sites

Neizlasīju komentārus, nezinu varbūt jau kāds mionēja.

Kā redzams TE es taisu aliņu :D .

Pēdējo gadu laikā (paigaišogad it sevišķi) saskāros ar lielu problēmu, cukurs ko var dabūt lavijā ir PSC!!!!

Mums beidzās krājumi ar normālo cukuru un sākām lietot to ko var nopirkt veikalā. Problēma ir tā, ka lietojot veicī pirkto cukuru produkts nerūgts, šo gad un ziemā kopumā tika izgāzti 200L vīna un ap 400L alus, jo vienkārši saskābs.

Ieteiktu mēģināt aizvietot ar medu, bet tas ļoti sadārdzina procesu un īsti tam vairs nav jēga.

Kaimiņš drīzumā brauc uz Krieviju, solījās atvest viņu cukuru, varbūt būs OK.

Daudzi teiks, ka cukuru nevaig, jā var arī bez cukura taisīt, bet tad arī dzersi vieglu daļalkoholisku šļurgu (TAS NAV VAIRS ALUS).

Kas atiecas uz recepti...receptes ir daudz, salaist dēlī neko nevar, galvenais ir lai ūdens tīrs un kvalitatīvs.

Jaukšana ir visai nosacīta. Apiņu tējiņa + iesals + ūdens + cukurš + bišku rauga un gaidi

iesaku iesākumam mēģināt 3L burkā. Teiksim 1L ūdens, 100g apiņtējiņa, ~50-100g iesals (nesajaukt iesala ekstraktu ar iesalu, ja lieto iesala ekstraktu, tad vaig ~ uz 2L ūdens ~700g iesala ekstrakta, laikam kautkā tā bija) ~5g rauga un ~100g cukura. un gaidi lai kāpj ārā.

Ja kas liekas pa daudz, vai pa maz, bišku pamaini proporcijas, kad atradīsi īsto recepti vienkārši reizini visas piedevas. Un kā jau te minēja, LIETO TIKAI LABU ŪDENI.

GL :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...