Jump to content
GIGN Forum

Torrenti Un Autortiesības


worm
 Share

Recommended Posts

Lasu informāciju iekš the pirate bay tiesas bloga un man sāka mākt šaubas par to, ka Latvijā torrentu saitu aizklapēšana ir "legāla". Atskatoties nesenā pagātnē uz file.lv trakera slēgšanu, kur bija arī sniegta informācija par pārkāpumiem, rodas jautājums - no kāda pirksta ir izzīsti visi tie "fakti" par kriminālprocesa uzsākšanu? Citēšu pēdējo rindkopu, pēc kādiem pantiem trakera īpašnieks tika apsūdzēts:

Par minētajiem faktiem VP GKrPP Ekonomikas policijas pārvaldē uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 148.panta 5.daļas ?Par Autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa?, kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz septiņiem gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem un 149.panta 4.daļas ?Par nelikumīgām darbībām ar autortiesību un blakustiesību objektiem, ja to izdarījusi organizēta grupa?, kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz septiņiem gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Uzmeklējot krimināllikumā konkrētos pantus, mēs redzam to, ka trakera īpašnieks ir apsūdzēts autortiesību vai blakustiesību pārkāpšanā. No tā paša raksta, kur tika paziņots par pārkāpumiem, citēšu vēl divas rindkopas:

Resoriskās pārbaudes laikā Valsts policijas (VP) Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes (GKrPP) EPP 7.nodaļas (Intelektuālā īpašuma aizsardzība) darbinieki konstatēja, ka kādā interneta resursā tiek uzturēts failu apmaiņas serveris torent klientu (failu apmaiņas programmas) izmantošanai un materiāli, kas tiek augšup un lejup ielādēti, ir autortiesību un blakustiesību objekti (video, audio, programmu faili). Lai resursa uzturētāji būtu tiesīgi piedāvāt lejupielādēšanai autortiesību un blakustiesību objektus, viņiem ir jāsaņem autortiesību un blakustiesību subjektu atļaujas, kas šajā gadījumā nebija saņemtas.

Tādējādi autortiesību un blakustiesību objekti tiek nelikumīgi izplatīti internetā, pārkāpjot autortiesības un blakustiesības.

Tātad, ir skaidri redzams, ka apsūdzība ir vērsta uz AUTORTIESĪBU UN BLAKUSTIESĪBU AIZSARGĀTIEM OBJEKTIEM. Par cik torrentu faili NAV aizsargāti ar autortiesībām, tas es saprotu, ka šeit tiek domāts tieši ar blakustiesībām aizsargāti objekti. Un tagad mani interesē, vai cilvēks(-i), kas sastādīja šo likumu, bija pie veselā saprāta? Torrentu fails nekādā veidā nevar tikt uzskatīts par jebkāda veida aizsargātu objektu. Torrentu saita uzbūve ir līdzīga, kā search enginēm - tiek indeksēti objekti, nevis tie tiek turēti uz saita. Uz saita glabājas tikai informācija, kur atrast objektus. Man vajag reāli 20 sekundes laika, lai iekš googles atrastu jaunāko windows xp iso failu, vai arī britnijas spīras pēdējo albumu... un tas nav nelikumīgi?

Varbūt es protams kaut ko palaidu garām un neesmu izpratis likumdošanu līdz galam, tāpēc kāds varētu pakomentēt šajā jautājumā. Mani reāli interesē, vai visa šitā ņemšanās ap torrentu saitiem ir tikai ažiotāža, lai citi torrentu saitu turētāji pieslapinātu bikses, vai arī tiešām ir pamats kriminālai sodāmībai?

Vairāk vai mazāk torrentu saitu aizvēršana mani neskar, jo jaunākās filmas (ja viņas ir labas) man nav problēmas noskatīties kino. Arī spēles, ja viņas es spēlēju vairāk par 1 reizi, es varu nopirkt (ko es arī daru). Protams, izmēģinājuma variantos, es labāk novelku spēli no torrentiem ar ātrumu 5+ MB/sec, nevis velku demo no izgatavotāja saita ar 40kb/sec, bet doma par izmēģinājumu paliek nemainīga. Vienīgais, kas man reāli nepatīk ir TV seriālu būtība. Nu negribu es skatīties konkrētā laikā savu iemīļoto seriālu... pietam man patīk skatīties to oriģinālajā valodā. Kā arī man nepatīk gaidīt 2 gadus, kamēr LNT vai TV3 dabūs pārraides tiesības. Reāli viss šis notiekošais ap torrentiem ir lieki - šī tehnoloģija būtu jāatbalsta, jo ir viena no ātrākajiem datu ieguves veidiem. Bet protams, mēs jau visi zinam, ka bagātie kļūst bagātāki un nabagie nabagāki - kāds no šī visa iedzīvojas jaunā savrupmājā jūras krastā...

Link to comment
Share on other sites

es domāju, ka trakeri tomēr piedāvā lejupielādēt filmas un mūziku, nevis torrentus. visur jau parādās tas uzskaitījums: filmas, spēles, mūzika (ar visiem aprakstiem), bet, ja būtu vienkārša liste ar torrent failiem, domāju, ka nebūtu kur piesieties. tās ir tikai manas subjektīvās domas. te viedoklis jāprasa kādam juristam (Jurko)!

Link to comment
Share on other sites

Es nezinu Zviedrijas likumdošanu un kādas ir tās būtiskākās atšķirības starp to un Latvijas (man rodas aizdomas, ka Latvijas likumdošanu var interpretēt tā, ka trackeriem var sanākt sūdi). + man liekas, ka nevienam šajā valstī (nu no tiesībsargājošajām iestādēm) nav nekādas poņas par to kā torrenti darbojas un neviens to viņiem nav paskaidrojis (vai arī otrādi - tie pidari zin, bet tāpat piesienas, jo viņi to var).

Nu lūk, tad ir divi varianti - viens, dabūt krutu juristu, ar kuru izrunāt visas lietas, saprast ko sūdu gadījumā darīt, tad nodarboties ar trackera uzturēšanu (kas tagad Latvijā varētu būt populāri) un tad, ja kas, uzvarēt tiesas procesā, vai arī saprast, ka likumdošana sux un ka te cauri ar to izbraukt nevar. Otrs - neraustīt lauvu aiz ūsām un sēdēt biksēs.

Es domāju, ka tie, kas ir Latvijā apsūdzēti un kuriem draud reāls cietumsods 3+ gadi - gan jau ka tie mēģinās kaut ko izbīdīt cauri un tik vienkārši nepadosies.

edit:

nu re - tā kā domā samurajs, tā arī domā man liekas visi viņi - tur jau tā lieta, ka neviens tev nepiedāvā novilkt filmas un mūzikas, bet gan .torrent failu un tas arī viss.

Link to comment
Share on other sites

Ja skataas no taa kaa tu to visu izklaasti tad patieshaam rodas iespaids, ka kriminaalproces par trackera tureeshanu vareetu buut nelikumiigs. Es kaadreiz esmu domaajis kapeec tad dc++ nav aizklapeets un nav piesietas bumbas katram purnam kursh tur vairaakus 100 atveertus slotus un tikai 2 no vinjiem briivi palikushi! Ja gribeetu tad sen atrastu ko vinsh tur uploadee un vai tas ir aizsargaats ar autortiesiibaam vai nee.

Takaa muusu valstii likumdoshana kaa taada ir pilniigi dirsaa, tad sheit par sho teemu mees varam tikai apspriesties un padomaat vai patieshaam shaada riiciiba pret trakeru iipashniekiem ir pareiza. Cik es te biju dzirdeejis thepiratebay tiesaasies atkal lai panaaktu savu!

Link to comment
Share on other sites

Man ir vēl viens aktuāls jautājums - piemēram es gribu izveidot search engini... legāli? JĀ. Search engine filtrēs ārā konkrētas lietas.. legali? JĀ. Filtrācija rādīs tikai torrent failus.... legāli? Hmmm... varbūt. Automātiski no imdb.com pie atrastajiem rezultātiem pievienosies bildīte un apraksts. legali? Hmm.. varbūt. Protams, arī būs tiešais links uz torrentu. legali? NĒ?!?! WTF? Ā, tātad es drīkstu taisīt search engini, bet es nedrīkstu filtrēt ārā visu un rādīt tikai torrentus, jo tajā momentā es palīdzu izplatīt ar autortiesībām aizsargātus materiālus? Buļļu sūdi...

Link to comment
Share on other sites

worm - japagaida, ka beigsies thepiratebay lieta. ja dzeki vines, tad vares nu - ne gluzi uz precedenta, jo latvija nav precedentu tiesas sistema, bet tomer izmantojot tos pasus argumentus, parsudzet lietu latvijas un velak ari strasburas tiesa.

cita lieta ir tada, ka cik noprotu, tad piemeram outlawa bija tada milniece, kas riktigi ripoja disku un domaju, ka starp vinu un outlaw ir saistiba. galu gala - pasam torentu turetajam ir izdevigi, ka pie vina ir labas lietas.

un vel - es jau komenteju tvneta, bet komentesu ari seit (ceru uz lielo piki nakotne). visu torentu apmainas sistemu lielakais plus ir ari to lielakais minus. proti - atliek vien shitajiem lielajiem gigantiem apvienoties, pienemt darba grupinu diversanu (dyv ersant ;)) un sakt postet fake sudus kaudzem un kaudzem un likt pozitivas atsauksmes un vienalicigi likt negativas atsauksmes istam sharem, lai atri vien visa shi sistema vienkarshi sabruktu zem fake share svara. Un galvenais - darba jau nevajag daudz. Jau tagad paradas visadas 1 minutes reklamas 700mb filmu vieta. un tas ir tikai sakums.

tiesas pravu var vinet, bet pasi torenti driz paliks bezjedzigi, jo sita ideja noteikti tulit aizies.

protams - tad varetu paradities "neatkarigie" un " respektetie" shaaru vertetaji, bet tad jau drosi vares versties tiesa tiesi pret viniem un pielabot likumu ar vienu mazu rindinu, kas sos caljus iebazis dzilja dirsa, ja vinji nereportes par autortiesibu parkamu, bet rakstis, ka kacajat sito - sitas ir istais.

beefs

Link to comment
Share on other sites

Man ir reāls priekšlikums visiem torrentu saitiem - izmantot thepiratebay.org kā torrentu hostu kopā ar announce sistēmu, bet vietējā torrentu saitā tikai turēt linku uz šo vietu. Tas protams uzreiz nogriezīs iespēju izsekot līdzi katra cilvēka ratio, toties nevajadzēs reģistrēties un uztraukties par to, ka par tevi tiek ievākta informācija uz servera.

Link to comment
Share on other sites

Nu kā, blakustiesību pārkāpums laikam skaitās, kad tu reāli palīdzi izplatīt failus, t.i., tu uzturi informāciju par seederiem un leecheriem. Ja tiktu lietots 3rd party trackeris, tad šādu informāciju nevajadzētu uzturēt, pietiktu tikai ar linku uz pašu torrentu. Links nu galīgi nav saistīts ar dajebkāda veida autortiesībām, nedz arī blakus tiesībām.

Link to comment
Share on other sites

nu no vienas puses tu varetu meginat ar savu 3d party teikti, ka tu darbojies tapatas kaa google. no otras puses - tie pidari tik pat labi pamanisies ar savu dirsanu pateikt, ka tu dari to pasu, ko tie, kas uztur info par seederiem un leecheriem. patiesiba - te jaskatas, ka attistisies piratebay lieta. ja dzeki vines, tad labi. ja zaudes - tad.... tad ... tad pat nezinu, kas notiks. iespejams, ka drizuma internets mainisies ka tads.

beefs

Link to comment
Share on other sites

bum bum http://thepiratebay.org/torrent/4750132/Wi...P3_-_March_2009

tagad gignu var aizklapēt ciet, jo es izplatu autortiesību aizsargātu materiālu...

ohh wait... Satversmes likuma 100.pants:

Ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Cenzūra ir aizliegta.
Link to comment
Share on other sites

IMHO šeit neiet runa par trakeru slēgšanu, bet trackeru īpašnieku ievērotiem preventīviem pasākumiem - manuprāt visu problēmu atrisina hostings ārzemēs.

Cik atceros, piemēram, danger aizvērās un oficiāli paziņoja, ka aizvēršanās iemesls ir pārējo trakeru aizvēršana - respektīvi situācijas nopietnības izvērtēšana. manuprāt tas ir pareizākais solis - savādāk EP varētu sākt pieprasīt info no īpašniekiem par trakeru aktīvākajiem lietotājiem...

Situācija ir nopietna, bet nedomāju, ka klāt ir p2p apokalipse - trakeri ir pieprasīti un to īpašniekiem patiesībā arī visai ienesīgi - līdz ar to domāju, ka varam gaidīt to atgriešanos, tikai uz ārzemju hostingiem..

Link to comment
Share on other sites

Par LR likumdošanu.

Ar 2007. gada 1. martu spēkā stājās grozījumi Autortiesību likuma 69.panta 1. punkta 7. apakšpunktā, kas tagad nosaka, ka:

?Autortiesību un blakustiesību subjekti, mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācijas un citi autortiesību un blakustiesību subjektu pārstāvji ir tiesīgi prasīt, lai starpnieki, kuru sniegtie pakalpojumi tiek izmantoti nolūkā pārkāpt autortiesību vai blakustiesību subjektu tiesības vai kuri padara iespējamu šādu pārkāpumu, veic attiecīgus pasākumus, lai pārtrauktu izmantotāju iespējas izdarīt šādus pārkāpumus. Ja starpnieks neveic attiecīgus pasākumus, autortiesību vai blakustiesību subjektam vai tā pārstāvim ir tiesības vērsties pret starpnieku.?

Rezumē: taisi takeri, pierādi, ka tavs nolūks nav pārkāpt autortiesību vai blakustiesību subjektu tiesības un viss bumbās.

Edited by X ID
Link to comment
Share on other sites

http://thepiratebay.org/torrent/4750132/Wi...P3_-_March_2009

tagad gignu var aizklapēt ciet, jo es izplatu autortiesību aizsargātu materiālu...

ohh wait... Satversmes likuma 100.pants:

Te tomēr iet runa ne tik daudz par juridisko pusi, kā par izpildvaras darbības metodēm Latvijā. pieļauju, ka trakeru turētājs tiesā vinnē vienos vārtos - bet - kuram gribas sēdēt 48 stundas izolatorā, kuram gribas lai viņa privāto datoru konfiscētu ekspertīzei uz hz cik ilgu laiku, tāpat kā nevienam negribas pavadīt 3 gadus līdz tiesai aizdomās turētā statusā...

Link to comment
Share on other sites

Bet ja godīgi - tu nebiji pamanījis, ka likumsargi patiešām čurā uz mums? :) Es patiešām nevaru iedomāties nevienu valsts uzvarētu lietu kibernoziegumu jomā ņemot vērā darbinieku izgkītotību - līdz ar to efektīvākais tomēr ir presēt pārkāpējus likuma ietvaros ar izpildvaras starpniecību un ierosināt pāris paraugprāvas, kuras notiks pēc ntajiem gadiem - jo domāju, ka atbildīgie ierēdņi apzinas, ka nu nepietiks resursu uzvarēt šāda tipa prāvās, tā teikt, lai pilsoņi apzinās, ka lai arī viņu vainu pierādīt neizdosies - vismaz sadzīviskā ceļā kārtīgi izčakarēsiem ar šaubīgu metožu palīdzību.

Šitas man atsita atmiņā, kā es ņirdzu par mūsu vareno DP. Varbūt atceraties, ka pirms 13. janvāra grautiņiem internetā vīdēja aicinājums uz nekārtībām, kurā pēdējā rindkopā vīdēja apgalvojums, ka DP un Godmanis varēšot atsūkāt jo tāpat esot nekompetenti idioti un autorus neatradīšot. Atceros arī kā Godža krunkoja pieri un brēca, ka esot vēstījuma autoriem uz pēdām un sodi būšot bargi. Cik šausmīgi es rēcu , kad pēc mēneša delfos parādījās DP oficiāls paziņojums, ka Dp mēneša laikā ir konstatējusi, ka "vēstījuma autori ir izmantojuši starpniekserverus ārzemēs" - respektīvi, DP bija vajadzīgs mēnesis, lai konstatētu, ka provokatori ir izmantojuši ārzemju proxy - un kopš tā laika mēdijos nekādi jaunumi arī nav bijuši. Respektīvi, Godmanis un Dp patiešām var atsūkāt, bet attiecīgie "speciālisti" tomēr turpina saņemt algu un turpina savu darbu...

Edited by Surr
Link to comment
Share on other sites

Tad kādā veidā LV likumsargi var sprist un lemt sodus par šiem trakeriem, ja tie fiziski atrodas citā valstī... vai tad tur nepastāv tā lieta, ka no sākuma pie ragiem jāķeras vai nu pašiem tiem, kuru valstī atrodas hosts, vai nu jārosina viņiem izdot mūsu trakeri uz LV lai ķertos pie lietas? Ja jau par jebko no šiem "ārpus likuma pantiem" var piešūties, tad jau var meirīgi iesūdzēt tiesā uzreiz visus LV i-neta lietotājus par autortiesisku, vai blakustiesisku darbu zagšanu un mierīgi mūs visus sasēdināt ķurmī... nu kur ir loģika, man ar ir DC, lai nāk šurp un liek cietumā, es dāļāju svešu autoru darbus pa netu... bullšic

Link to comment
Share on other sites

:)

bet tā toč ir kā Surr saka un tāpēc es nesaprotu kur bithakam radās problēmas, man vislaik bija iespaids, ka viņi hostējas ārzemēs.

es dzirdeju, ka vini aizsitas ciet, lai paskatitos uz to, kas notiks ar outlaw. gan jau vnk gaida kamer nosedisies putekli

Link to comment
Share on other sites

Runaajot par taam parraugpraavaam...

Shaada veida paraugpraavas tiek izklaudzinaataas visos meedijos( pie tam veel ar skarbu noskanju). Respektiivi tas viss nepiecieshams lai iebiedeetu parastos iedziivotajus ( kaa jau surr tieca), bet ne vienmeer visas shiis praavas tik labi izdodas. Zinot to kaa norisinaajaas meedijos plashi reklameeta lieta par 13. janvaara grautinjaa aiztureetajiem dzhekiemm, tad maksimaali censhas piespriest bargaaku droshiibas liidzekli uz ilgaaku laiku, lai tauta domaatu, ka patieshaam buus suudi..., bet reaali tajaa gadiijumaa pieraadiijumu vispaar nebija(foto vai video materiaali). Saku to tik paarliecinoshi taadeelj, ka man tie 4 dzheki ljoti labi zinaami un tikai peec 1,5 meeneshiem matiisa cietumaa vinjiem nomainiija droshiibas liidzekli uz policijas uzraudziibu! Reaali pieraadiijumu nebija, pamatojaas uz to, ka viens ments redzeeja un otrs ments no otra ielas gala redzeeja.

Taatad ko ar visu sho gribeeju pateikt - peec manaam domaam buus taa, ka tos kurus aiztureeja par trakera tureeshanu draaziis pa rigtiiko un peec iespeejas biezhaak to popularizees meedijos... Tomeer kad pienaaks tiesa var gadiities, ka prokoratuura buus bezspeeciiga.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...