th3crims Posted February 28, 2009 Report Share Posted February 28, 2009 Hi! nu man te fizikв nelielas problзmiвs,moр jыs vaєetu man palоdzзt ar mвjasdarbu fizikв. Kaut vai vienu uzdevumu ar aprзнinu vai vismaz kkвdвm formulвm. :\ p.s Apvilktie uzdevumi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0xDEAD BEEF Posted February 28, 2009 Report Share Posted February 28, 2009 ok. pirmajam. izrekini, cik energijas vajag, lai uzvaritu udeni no 20 gradiem. talak izrekini patereto darbu spirales elektriba 2 minutes. 44omi 220v u = ir i = u/r = 5a jauda = 220 *5 = 1100w. laiks 120 sec. darbs 120 * 1100 = ? jouli. talak izdali uden im vajadzigo energiju ar sito un iegusi lietderibas koeficientu. (kaut gan sada procesa nav korekti runat par lietderib as koeficientu spiralei, jo nav saubu, ka zudumi radas citur. nakamais uzdevums ir tiesi tads pats ta ka pats tiksi gala. nakamais ari tads pats. aa... un ja tu neatceries, tad sildisanas formula bija darbs = ip. silt. koif. * delta t un aluminija kausesanai laikam vispirms bus jadabu aluminijs lidz kusanas temperaturai pec sitas formulas un pec tam jaizkause (kaut gan neesmu dros, ka aluminijam ari ir kusanas koeficients) beefs Link to comment Share on other sites More sharing options...
th3crims Posted February 28, 2009 Author Report Share Posted February 28, 2009 īssti gan nesapratu. talak izdali uden im vajadzigo energiju nu bet kā to var izdarīt? "un ja tu neatceries, tad sildisanas formula bija darbs = ip. silt. koif. * delta t" kas ir ip.silt. koef. ? šeit manās tablās tāds nav,meklēju ķip īpatnējais siltuma koeficinies? ir tikai īpatn. kušanas siltums. un pārējie shiti. un delta t? pirmo reizi kko tādu dzirdu? šeit neder piem. formula lietd.koef. = Q atdotais / Q saņemtais ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusty Posted February 28, 2009 Report Share Posted February 28, 2009 (edited) sen nav bijusi fizkika, bet laikam bij (c*m)*(t2-t1). bļa...man tā pietrūkst fizikas. labākais priekšmets kāds bijis! un sāku aizmirst. un jā. vispirms izreiķini cik KJ vajag lai uzsildītu alumīniju līdz kušas t. un tad laikam nāk lambada kr4 valves zīme Edited February 28, 2009 by rusty Link to comment Share on other sites More sharing options...
th3crims Posted February 28, 2009 Author Report Share Posted February 28, 2009 nu to cm (t2-t2) es zinu,jau jā. tik stulbs neesmu. nez,man ķīmija gan labāk patīk,nekā tā fakinā fizika,kur man ir 7,bet saprotu uz 3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
th3crims Posted March 2, 2009 Author Report Share Posted March 2, 2009 BUMP. uzdevumi aktuāli līdz 4-dienai. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teddy Posted March 2, 2009 Report Share Posted March 2, 2009 uzreiz atcerējos par šo Link to comment Share on other sites More sharing options...
0xDEAD BEEF Posted March 2, 2009 Report Share Posted March 2, 2009 bljadj tu piirags vel pats neesi izrekinajis? es tev neizrekinaju, jo man nebija pie rokas fizikas gramata ar ipatnejas siltumietilpibas tabulu un ipatnejo kusanas to sudu. panem fizikas gramatu, ieposte tos skaitlus un es tev bljed iedosu risinajumu. nu nah nevar pats neko izrekinat tad labak nemaz neej skola. ja es kaut ko skola macijos, tad es lasiju vienu formulu kautvia 2vas stundas, kamer sapratu, ka tas suds darbojas un kapec ir tiesi ta , ka ir. beefs Link to comment Share on other sites More sharing options...
th3crims Posted March 2, 2009 Author Report Share Posted March 2, 2009 te viena tabula,jo nekur nesanaca uzhosteet http://yy.lv/download.php?f=27218 otra. http://yy.lv/download.php?f=27219 un mans aprēķins 137,kurš laikam ir nepareizs. http://yy.lv/download.php?f=27222 Link to comment Share on other sites More sharing options...
665 Posted March 2, 2009 Report Share Posted March 2, 2009 (edited) tak fizikaa jasamet visi cipari formulaas un aiziet... vismaz taa liimenja uzdevumos. laikam 8 vai 9 klase? Edited March 2, 2009 by 665 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0xDEAD BEEF Posted March 3, 2009 Report Share Posted March 3, 2009 LAbi. Tev paveicas, jo man ir laiks. Paskaidrosu 1. un 2. uzdevumu, bet ar 3.so pasam bus jatiek gala. Tatad udens ipatneja siltumpietilpiba ir 4200 J/Kg*K. Ipatneja siltuma ietilpiba nozime to, cik daudz energijas ir japievada vienam KG vielas, lai to uzsilditu par vienu gradu Kelvina (Ka to ari pasaka mervieniba). Talak - mums ir dots 0.25kg udens ar temperaturu 20 gradi. Udens varisanas temperatura ir 100 gradi. Tatad - vajag uzsildit 0.25kg udens par 100 - 20 = 80 gradi. to tu rakstisi delta t = 100 - 20. Nu vot - un ja mes zinam, cik daudz energijas vajag, lai uzsilditu kilgoramu udens par 1 gradu, tad varam viegli izrekinat, cik energijas vajag, lai uzsilditu 250 gramus par 80 gradiem. rakstam Q (energija/darbs) = m * k * delta T. Attiecigi Q = 0.25 * 4200 * 80. Rezultata iegustam, ka vajag 84 000 J energijas. Talak rekinam, cik daudz energijas patereja ta spirale. Patiesiba es jau to izdariju pirmaja posta, bet daram velreiz. Izrekinam, kada ir spirales jauda. Jaudu mera vatos. Vata mervienba ir jouli sekunde. Elektrisko jaudu ir viegli izrekinat. Ja pretestiba ir 44 omi, tad pec U = I R varam izrekinat jaudu sekojosi. I = U / R I = 5. Aizmirsu jaudas simb olu. Pienemsim, ka J .. Tatad jauda J = U * I = 220 * 5 = 1100W Zinot jaudu un laiku varam izrekinat darbu (jouli), kadu pastradaja spirale. Q spiralei = J * t kur t = 120 sekundes. iegustam Q spiralei = 132 000 J. Redzi ka - lai uzvaritu udeni vajadzeja 84kJ bet spirale divas minutes iztereja 132kJ energijas. Tagad varam LOTI viegli aprekinat lietderibas koeficientu. Tatad - lietderibas koefiecients ir lietderigi izmantotaqs energijas attieciba pret kopejo pievadito. Skatamies - lietderigi izmantojam 84kj, kopa pievadijam 132kj. sanak, ka lietderibas koeficients ir n = 84/132 = 0.63 vai 63 %. atceries, ka ja tev kaut viena risinajuma lietderibas koeficients parsniegs 1 vai bus mazaks par 0, tad tu dabusi 2nieku fizika! Beefs Link to comment Share on other sites More sharing options...
0xDEAD BEEF Posted March 3, 2009 Report Share Posted March 3, 2009 Ok. un otrs uzdevums. Principa tik pat vienkarsh. Sakam ar to, ka izrekinam, cik daudz energijas vajag, lai izkausetu to aluminiju. Lai izkausetu aluminiju, to vispirms vajag uzsildit lidz kusanas temperaturai un pec tam vel izkauset. ar uzsildisanu tikam jau gala. aluminija 15 kg ipatneja siltuma ietilpiba 880 J/Kg*K. kusanas temperatura 660 gradi. sakuma temperatura 28 gradi. Q = 880 * 15 * (660 - 28) = 8342.400 kJ Talak mums nak talka tads koeficients ka ipatnejais kushanas siltums. Tobish - tad, kad kaut kas ir uzkarsets lidz kushanas temperaturai, tad sakas pavisam cits proces (tur atkristalizacija vai kaut kas tads), kura vajag paraut saites un tas patere ekstra energiju vielas temperaturai nemaz nepalielinoties. nu vot tatad aluminijam 3.86 * 10^5 J/kg. REdzi - krietni vairak ka sildisanas temperatura. Ar sitadu energiju varetu to aluminiju vel par paris 10 gradu uzsildit, ne? Bet neka - energiju m es pievadisim, bet aluminijs siltaks nepaliks, toties izkusis! KA redzi, tad kusanas koeficients pats jau rada sevi - tas ir - cik daudz energijas vajag, lai izkausetu vienu kilogramu vielas. Nu mums ir aluminijs gatavs kust un mes zinam, cik vajag energijas viena kilograma izkausesanai un mums ir 15kg aluminija. KA izrekinat cik vajag energijas izkausesanai? BET PROTAMS!!! Q = 15kg * 3.86 * 10^5 = 57.9 *10^5 = 5790 kJ Kruta, ne? Lai izkausetu vajadzeja tik dahuja energijas, ka gandriz tik pat cik lai uzkarsetu lidz kushanas temperaturai. Kursh to b utu domajis? Saskatiam abus Q kopa un iegustam kopejo energiju musu procesa veiksanai. Q kopa = Q1 + Q2 = 14132 kJ. Braucam talak. Mums ir silditajs ar stravas stiprumu I = 25A un tinumu pretestibu R = 40 omi. Mes jau gudri un makam izrekinat jaudu. U = I * R U = 1000 volti. Jauda J = 1000 * 25 = 25kW. Forsh bliezhamais! BEEET. Diemzehl musu aparats darbojas tikai ar 60% lietderibas koeficientu. Itka jau nebutu isti korekti jau esot pie jaudas kerties pie lietderibas koeficieta, jo tas koeficients ir patereta energija pret vajadzigop bla bla bla, bet reali face it. Kada skirba, vai ta ir energija, kas aiziet zuduma, vai ta ir jauda, kas aiziet zuduma? Tapec varam viltigi rakstit, ka lietderiga silditaja jauda J lietderiga = J silditaja * lietderibas koeficients 0.6 sanak J = 25kW * 0.6 = 15kW. Nu un tagad kad tu zini lietderigo jaudu un to, cik daudz energijas vajag, tad jau pavisam vienkarsi. Njemam energiju, dalam ar jaudu un iegustam laiku. t = Q/J = 14132 / 15 = 942 sekundes. Volaaa! Atbilde roka! Beefs p.s. tu man alinu es parada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
macho Posted March 3, 2009 Report Share Posted March 3, 2009 nevis aliņu bet veselu kasti + es rēkšu ja tas čalis joprojām nesapratīs Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuilis Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 Nevajag skolā haļavu dzīt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusty Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 bļa. beefs man ar atsauca formulas prātā. mCa :* btw jauzmet aci un jāpareiķina ko...jaudas lai to uzzsildītu vēl tā, bet īstā lieta ir strāva, pretestības vai arī zīmēt shēmas ar rezistoriem. simple stuff, but i love it! crims! nofoķē kādu lapu ar uzdevumiem, kur strāvas iet utt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
th3crims Posted March 4, 2009 Author Report Share Posted March 4, 2009 krč nevaig mīzt,macho,viss ok. visu sapratu. paldies beef,alus vēlāk,man tagad vēl lab.darbs jāraksta. vēlāk pastāstīšu,kāda ir musu skolas fizikas rūgtā patiesība. :[ rusty rit ieskeneshu kadu uzdevuu,man ir pilna gramata ar tādiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0xDEAD BEEF Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 the.crims - varu ari pamacit, ka tasit labaratorijas darbus netaisot realus eksperimentus. Viss, kas ir vajadzigs - neliela izpratne par notiekosho. Tobsih - bus kljuda - to uzreizu iemt ieksha kaut kadu +- koeficientu. Pec tam vel piemet klat nelietderigo darbu. Lai to izdaritu puslidz ticami - lab ak veic vienu merijumu. Visu parejo vienkarsi izdoma skaitlus nahalavu +- teoretiskais un pec tam saraksti lapa. Atceros, ka pats to dariju - nice and easy! rusy - kas ar stravam? suuuuds! Gribi realu uzdevumu - ludzu! izsrekini pretestibu starp a un b. kada bus pretestiba starp a un b, ja rezgis bus bezgaligs? Beefs Link to comment Share on other sites More sharing options...
th3crims Posted March 4, 2009 Author Report Share Posted March 4, 2009 jā,jā,šādu lietu praktizēju fizikā. vienmēr 8 par lab.darbiem. Galv. ir gudri secinājumi un daudz lapas,un smuki skatiļi. p.s. kā sauc lab.darubl es te mēriju visādu suudu izmaksas mēnesi,cik maksāju par patēriņu utt. tas saucas? hmmm elektro ierīču patēriņa mērīšana vai ir kāds gudrāks nosaukums? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0xDEAD BEEF Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 elektroenergijas paterinja izmaksas atkariba no elektroiericu skaita Link to comment Share on other sites More sharing options...
th3crims Posted March 4, 2009 Author Report Share Posted March 4, 2009 (edited) izdzēst zābaka postu. Edited March 5, 2009 by th3crims Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusty Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 realu uzdevumu - ludzu! kada bus pretestiba starp a un b, ja rezgis bus bezgaligs? reāls un bezgalīgs neiet kopā Link to comment Share on other sites More sharing options...
0xDEAD BEEF Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 lol@ tie ir divi uzdevumi. sac ar realo uzdevumu 3x3 rezgim un beidz (skaties, kur beizd) ar bezgaligo. beefs Link to comment Share on other sites More sharing options...
th3crims Posted March 5, 2009 Author Report Share Posted March 5, 2009 okej,krch paldies par palīdzību,viss izdevās. arī trešais uzdevums. kaut kāda apgaismūba vismaz par šo tematu man nāca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now