Jump to content
GIGN Forum

scintigrāfija


aivis99
 Share

Recommended Posts

Izsktas traki palasot O_O

as notiek izmeklējuma laikā?

Lai varētu veikt izmeklējumu, slimniekam organismā tiek ievadītas radioaktīvas vielas. Katra orgāna izmeklējumā tiek ievadīts atšķirīga radioaktīva viela, kas, savienojumā ar speciāliem farmakoloģiskiem preparātiem, ar asins straumi nonāk orgānā vai orgānu sistēmā, kas ir jāizmeklē. Izmeklēšanas ilgums ir dažāds. Scintigrāfijas izmeklējumu veic pacientam esot guļus stāvoklī. To veic pēc radiofarmpreparāta injekcijas un uzkrāšanās orgānā vai sistēmā (atkarībā no izmeklējamā orgāna uzkrāšanās var būt, piemēram, vairogdziedzerim - 20 minūtes pēc injekcijas, kaulu sistēmai - pēc 3-4 stundām). Izmeklēšanu sāk radiofarmpreparāta ievadīšanas brīdī, tiek uztverta informācija par attiecīgā preparāta pārvietošanos ķermenī un uzkrāšanos izmeklējamā orgānā, kā arī par tā izdalīšanos, lai spriestu par orgāna funkcionālām spējām. Pēc izmeklējuma ārsts veic iegūto datu analīzi, interpretāciju un dod slēdzienu par iegūto atradni.

Iegūto informāciju apstrādājot ar datora palīdzību, var spriest par orgānu topogrāfiju, lielumu, formu un arī funkciju. Apstarojuma daudzums ir atkarīgs no izmeklējuma - lielākas devas nepieciešamas kaulu, sirds un smadzeņu izmeklēšanai, tomēr, arī šīs devas nav kaitīgas slimnieka veselībai, jo notiek nepārtraukta radioaktīvās vielas sadalīšanās un tā ātri tiek izvadīta no organisma. Lai veicinātu vielu vēl ātrāku izvadīšanos no organisma, pacientiem pēc izmeklējuma vēlams lietot vairāk šķidruma (~1-2 litrus, ja nav kontrindikāciju). Jāpiebilst, ka slimnieka saņemtais starojums ir daudzkārt mazāks par saņemto starojumu rentgena izmeklējumos. No ievadītām vielām nav novērotas arī alerģiskas reakcijas.

Link to comment
Share on other sites

Divi varianti, tev iedos kaut ko iedzert kā kontrastvielu, vai tev kaut ko iešpricēs kā kontrastvielu. Pēc visa tā tu izdzīvosi un viss būs ok. Skaties uz to kā uz rentgenu ar papildus poti.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...