Jump to content
GIGN Forum

Graffiti māksla vai Huligānisms?


Teddy
 Share

Graffiti māksla vai huligānisms?  

19 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Iedošu Jums tēmu par kuru padiskustēt, padalīties ar viedokļiem.

Graffiti māksla vai Huligānisms?

Lai nedaudz veicinātu jūsu, domas iedošu pāris jautājumus.

  1. Graffiti Rīgas ielās ir māksla vai huligānisms? Kāpēc?
  2. Kā jūs definētu mākslu? Kāpēc graffiti atbilst/neatbilst šai definīcijai?
  3. Jūsuprāt,graffiti ietekmē Rīgas vai citas pilsētas apkārtējo vidi un kā?

Link to comment
Share on other sites

Rīgā - huligānisms. Citās zemēs - māksla. Protams, Rīgā ir arī speciāli atļautas vietas šim visam.

1. 50/50, nepatīk, ja sienas ir apzīmētas ar "prostiem" tekstiem, tagiem, vai zīmējumiem, no kuriem nav jēgas un pat nav trafareta.

2. Domāju, ka atbilst. Tā ir gadu pieredze, protams arī talants, un ir arī savā ziņā jāmācās. Pats kādreiz ar šo esmu nodarbojies un tas nav tik viegli kā izsist autobusa pieturai stiklu reklāmas skatlogā, lai to sauktu par huligānismu.

3. Grūti atbildēt uz šo jautājumu, kā kuram cilvēkam. Pašam patīk paskatīties uz skaisti noformētām sienām.

Link to comment
Share on other sites

Nu jaa.. cik vietas var redzet normalu graffiti un cik vietas vienkarshi kaut kadus lohu parakstus (smuki vai nesmuki, tas nav svarigi). Man, piemeram, reali piedur tas zilais kekss uz ekas, kursh ed kuucinju (brivibas/tallinas), bet reali nepiedur manas majas aizmugure, kura ir nopusta ar kaut kadu huinju, burtiem (kipa zdes bil sasha).

Beefs

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja "graffiti mākslinieks" kādreiz izdomās, ka mans privātīpašums ir viņa "audekls", kur uzpūst savu "mākslu", tad es viennozīmīgi uztveršu viņu kā boksa maisu un nekavējoties sākšu intensīvu 10 minūšu treniņu pie sava jaunā maisa. Tas tāds neliels slapjais sapnītis man - pieķert kādu no tiem pidariem nozieguma vietā un sadauzīt seju. :)

Protams, kamēr divpadsmitgadīgajiem ir iespēja nopirkt krāsu baloniņus, mums būs ar to jāsadzīvo.

Kaut kādi interesanti/politiski stencili vēl ir ok, vismaz liek tev aizdomāties par kādu svarīgu tēmu.

Link to comment
Share on other sites

bansky-paint-flowers-not-street-lines.jpg

1. Šī bilde ir māksa vai hulgānisms?

2. Uzraksti uz sienām, piemēram - follow your dreams, neviens neuztver kā aicinājumu sekot saviem sapņiem? Kas diezgan savdabīgā veidā cenšās pievērst sabiedrības uzmanību..

3. Kāds kurš uzrakstija, tags uz sienas ir huligānisms, kaut reizi ir pamēģinājis uzrakstīt savu niku smuki ar markeru?

Link to comment
Share on other sites

kamēr tā ir cita īpašuma bojāšana, tikmēr tas ir huļigānisms. Ja patīk zīmēties, tad apzīmē savu māju (savu privātmāju) un turpini domāt, ka esi "mākslinieks". Un nevar būt, ka te gign'ā nav neviens rakstījis uz sienām tagus, nevar būt, ka te nav neviens ganksters, kurš iezīmē savu teritoriju.

Link to comment
Share on other sites

Fotografēts Igaunijas/Valgas kara muzejā, tad padomājam, kara muzejs un grafiti, kur tiek dota atļauja kaut ko tādu darīt :)

Manuprāt Tā ir māksla ne huligānisms.

P.s. Šie ir mūsu pašu puikas, pa labi Kiwie, pa kreisi nemācēšu pateikt :)

w1hn2mb5agvjvv7m4xl.jpg

Edited by Slāpeklis!*
Link to comment
Share on other sites

Graffiti zīmējumi patīk, arī Rīgā šis tas skaisti uztaisīts ir redzēts.

Protams svarīgi, ka netiek apzīmētas normālas celtnes un arhitektūras pieminekļi, bet visādas padomju dzelsbetona sētas, patiltes, u.c.

Nepatīk stencili un tagi, zinu, zinu, ka tie arī skaitas graffiti. Uzskatu, ka sīkajiem ir senči, kuri ar tiem nepavada gana daudz laika, bet iedod labu kabatas naudu. Tad nu sīkie aiz garlaicības arī izdomā, ko darīt. Bet tā jau nedaudz cita tēma.

Link to comment
Share on other sites

Mums vienkārši daudzi ir neizdevušies graffitī zīmētāji vai losīši, kuri tikai saķēpā sienu.

Rīgā daudzi saucamie "graffitī zīmētāji" ir vienkārši pussiji. Nevar uzzīmēt kaut ko normālu, ko katru dienu braucot garām varētu aplūkot un aplūkot. Piemēram dažreiz uz pamestām mājām tādā neiespējamā vietā ir uzzīmēts graffitī diezgan labā līmenī, tas mani vienkārši fascinē. Bet nu.. Patiešām interesantus un mindfuck graffiti zīmētājus mums pietrūkst.

Rīgā tas noteikti ir vandālisms... Manuprāt tikai 1% (pat mazāk iespējams) no visiem Latvijas graffitī pļūtītājiem var saukt par īstiem graffitī zīmētājiem. Es uzskatu kad graffitī zīmējumiem jābūt mākslai, nevis uzpļūtītam uz sienas kaut kādam nesalasāmam rokrakstam... Bet nu - tādus patiešām satriecošus graffitī Rīgā es neesmu nekad redzejis.

Visi tikai saķēpā savu dzimteni - kauns. Iemācieties zīmēt, tad zīmējiet. Tikai retajam pietiek drosmes uzzīmēt šo mākslu. Piemēram 3d graffitī es vienkārši apbrīnoju.

Link to comment
Share on other sites

Radošs uzdevums, piedāvāju kādam parādīt savas zīmēšanas prasmes uz sienām, intresentiem doties uz http://graffiter.com/app un parādīt savus darbus šeit ^^ Labākajam darbam pienāksies cepums+ title (pēc izvēles) forumā.

Vērtēšu es - orģinalitāti(virtuālos krāniņus nezīmēt), pašu zīmējumu un vēstijumu.Go ahead

Link to comment
Share on other sites

Sākšu ar to, ka neesmu Rīgas iedzīvotājs un pat neviesojos tik bieži, bet tēma ir mani ieinteresējusi un labprāt padiskutēšu.

Tātad.. Māksla vai huligānisms? Gan, gan.. Atkarīgs no interpretācijas. Cilvēka dabā ir jebko skaistu sadragāt un to, kas sadragāts tas pats cilvēks spēj arī padarīt skaistu. Tā nu tas ir un no tā neizbēgt. To var novērot ne tikai saistībā ar grafiti. Tas ir tāpat kā prasīt vai mode ir māksla vai dzīvnieku genocīds. Varbūt ne labākais piemērs, bet domu sapratāt.

Dzīvoju Valmierā, īstu grafiti mākslu vēl neesmu novērojis starp visiem "Sēne" un "Mammu tu man pietrūc" melnrakstiem, taču spēju iedomāties daudz vietas, kur tas pat prasītos. Domāju, ka grafiti kā jebkura cita vizuāla māksla ir acīm tīkama un normas robežās pat ļoti vēlama. Latvijas ziema un vasara. Ziemā pārsvarā viss ir drūmāks un tas atspoguļojas arī uz cilvēkiem, taču vasarā spīd saulīte un visi priecājas, jo vasara ir skaista. Tā pat var salīdzināt arī pilsētu un laukus. Uzskatu, ka skaisti grafiti pareizajās vietās uzmundrina vērotājiem garastāvokli, tas ir kā ielas muzejs, ko jebkurš var aplūkot. Šo visu sakot, protams, saku, ka grafiti ir māksla un pavisam noteikti stāv līdzi jebkurai citai vizuālai mākslai.

Mazliet par lietām, kuras maina daudzu viedokli, tajā skaitā arī manu. Kur grifiti ir iederīgs un kur, pat ja skaists, tas tomēr nav savās mājās. Grafiti pārsvarā tiek zīmēts uz ēkām un citu objektu sienām, kas gandrīz vienmēr kādam pieder. Apzīmējot, piemēram, kāda māju (arī daudzstāvu kooperatīvus) tu uzspied iemītniekiem šo mākslu, bet mākslu nekad nevajag uzspiest. Pat ja tu esi uzpūtis visskaistāko jūras horizontu uz kāda mājas, tu nezini vai tas cilvēks nav zaudējis kādu sev tuvu cilvēku jūrā, vai šis skats atsauc nepatīkamas atmiņas no pagātnes u.c. Cenšos nevilkt garumā tāpēc piemēri var šķist šķidri, taču centieties uztvert domu. Cilvēki, kas uzpūš grafiti uz transporta līdzekļiem, privātiem un sabiedriskiem, iet vēl tālāk, jo šo uzspiesto mākslu izplata vēl tālāk. Vietas, kur, manuprāt, grafiti iederas ir tādi objekti, kuriem jau sen nav pievērsta uzmanība, veikta apkope, pieder nevis konkrētai personai, bet firmai, valdībai vai citām masu vadībām. Ļoti laba vieta priekš grafiti ir zem tiltiem, pamestās ēkās, iesaldētās celtniecības teritorijās, vecās/neatjaunotās mājās, kas pūst blakus ēkām, kas dzīvo līdzi laikam un cilvēki tajās mitinās. Tad garāmgājēji ai kaimiņi var šai mākslai paiet garām un aplūkot vai neaplūkot pēc paša ieskatiem, kas gribēs ieraudzīs un, ja mākslas darbs ir vārda cienīgs ieraudzīs pat nejauši garāmgājēji un sniegs smaidu sejā. Taču nereti tieši šādas vietas tiek izmantotas treniņiem vai vienkārši nesmukām jauniešu izdarībām un, redzot skaistam mākslas darbam pāri pārpūstus ķiņķēziņus, vispār skatiens nobāl.

Grafiti ir dota apbrīnojama iespēja savā ziņā restaurēt objektus. Vecas pelēkas mājas var pārtapt par krāsainiem sapņu torņiem. Izžuvušas tiltu apakšas var pārtapt par mežonīgiem jūrnieku un pirātu piedzīvojumiem. Vecas sarūsējušas trubas var kļūt par nākotnes tehnoloģiju fantāzijām pārvērstām vizuālā skatā. Esmu pilnībā par grafiti un arī pret. Visam sava vieta un visam savs izpildījums, jāspriež par katru grafiti atsevišķi.

Piedodiet, ka tik gari, kad konvertēju domas uz klaviatūras un pirksti skrien automātiski, tā reizēm gadās. Ja izlasīji, man prieks, droši vari mani apstrīdēt vai piekrist. Lai jums jauka diena (vai nakts, ja ejat uzpūst kādu skaistumu pelēkajās pilsētas ielās). :)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

māksla - nu protams ja ir kāds zīmējums, nevis kaut kādi raksti uz sienā. Arī ja bojā cita īpašumu tas ir huligānisms. Rīgas ielās zīmējumi ir, bet tie ķiņķēzini nekam nedar, tikkai siena jāpārkrāso pa jaunu,

graffiti māksa, nu tas pats jau ir tikkai mainās tas ka tu savu zīmējumu liec uz sienas, vai kaut kādā vietā kur cilvēki redz, nevis savā kladē.

Ietekmē, ir jau atšķirība vai tu uzliec uz sienas kaut ko labu vai kaut ko stūlbu. Ja labs zīmējums kā šis tad ietekmē uz pozitīvu pusi...

SNC13491.jpg

šitāds jau točna ir huligānisms.

2521514_270kp1.jpeg

Edited by Ouzijs
Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...