Jump to content
GIGN Forum

Alus topiks


DoubleT
 Share

Recommended Posts

Izdomāju , ka jāuztaisa alum atsevišķš topiks.

Par ne tēmu topikā daudzi raksta par aliem utt.

šeit varētu rakstīt par jaunumiem letiņu veikalos un par alu kā tādu, lai nav ar uguni jāmeklē piektdienu vakaros/sestdienu rītos kuru alu izvēlēties slāpju remdēšanai.

Kādi ali Jums labāk garšo? gaišie/tumšie. nefiltrētie/parastie. stikla pudelēs/bundžās/plastmasas pudelēs/no brūža

Edited by DoubleT
Link to comment
Share on other sites

Nu tieši laikā šis topiks. :DD Tagad tieši šinī brīdī sūcu Lāčplēša EKSTRA alu,teikšu tā-kopš tā brīža kad ekstra parādījās,neko citu nēesmu dzēris,laikam ļoti tuvs sirdij,un aizvakar tieši piebraucu pie sencīša un šis ar tieši šo alu sūc :DD

Bet ar tiem aliem ir problēma tāda-pagājuša piekdienas vakarā kad sāku sūkt alus tad vēl tagad nēesmu beidzis :DD

Bet ko lai saka"ja labi līst,un garšo"

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Man viss labāk patik kviešu.

Hoegarden, Franciskainer (laikam tā viņš saucās) no lētā gala kviešiniekiem Kaiserdom un brīnumainas Valentinis, kas @ maxima maksā tikai 55 santīmus. :)

Latviešiem nav nekā prātīga no kviešu aliem - vai vismaz neko nezinu, tapēc LV alus dzeru ļoti, ļoti reti.

Link to comment
Share on other sites

Nu b*e, kas par tēmu!

Es centīšos ļoti īsi*

Principā man garšo pārsvarā dzīvie/nefiltrētie ali, ļoti esmu iecinījusi kviešu alu (līdz ar to liela skumja par Aldara kviesīti, kurš vienīgais no latviešu kviešu aliem bija vareni labs (vienīgais labais arī no aldara aliem, lol)). Tāpēc tagad kviešus atliek pirkt bundžās no vācu Valentins ražotāja un , vislabāk, iedzert Hoegaardenu bāros, ja ir naudiņš un var to atļauties.

Iz dzīvajiem gan brenguļpuika tumšais, gan bauska, gan tērvete, gan visādi citi brūvei - rēzeknes, saldus, vecais, labais Brālis u.c. - visi garšo, bet būtībā dodu priekšroku tumšajiem aliem. Lai gan atkal tas neattiecas uz pudeļaliem, jo Bauskas tumšais vairs nav tik labs kā kādreiz, tāpēc ganPiebalga, gan Tērvete, gan arī Bauska tiek pirkta gaišajās krāsās, pārsvarā arī Senču - nezinu, kā tā sanācis, bet pilnīgi godīgi varu atzīties, ka tērvetes, bauskas un piebalgas senču versijas man garšo krietni labāk par parastajiem gaišajiem.

Protams, būtu grēks nepieminēt užavu, užavnieku un valmiermuižu - tie kā gaišie, tā tumšie liekas visbaudāmākie no stikla pudeļu aliem. No brūža gan dodu priekšroku pēc iespējas mazāk apstrādātiem un pēc iespējas "laucinieciskākiem" aliem.

No plastmasas "dvuļām", pēc manām domām, ir dzerami tikai Piebalgas alus un jaunais Pagraba alus.

Un tagad priecē gan cēsu griķu alus, gan arī pirmais cēsu alus, kas patiešām garšo pēc lāgera - Grāfs fon Zīvers. Cēsu baltalus un nefiltrētais gan ir norokami dziļi zem zemes.

Par lāčplēsi runājot - tas neliekas nemaz tik slikts, un lāčplēsim ir tā sava interesantā piegarša, kā jau katram alum. Lāčplēša dzintars gan pudeļu, gan izlejamā formātā ir vienmēr laba alternatīva cenas/izvēles ziņā, kad nav nekā prātīgāka par līdzīgu cenu.

Nu un rezumējot var teikt, ka būtībā ir tikai trīs latviešu ali, kas katru reizi, kad tos pagaršo, atgādina par to, cik lieliski tie ir (te es par pudeļaliem, jo izlejamie visi ir interesanti un savējādi) - tērvetes sencis, valmiermuižas tumšais/gaišas un užavas tumšais/gaišais. Ā, nu un piebalgas sencis/jubilejas. Tie arī. ^^,

Ja runā par ārzemju aliem, (un te man palika slinkums drukāt, jo jāiet nogaršot nopirktais tumšais čehu alēns), tad droši var teikt, ka čehu ali teju visi ir ļoti baudāmi un patīkami pēc garšas. Un jauks jaunatklājums likās ukraiņu Oboloņs, sevišķi tumšais, "Barhatnoje", tas ir dikti interesants. Ā, un leišu ali arī ir labi, ja vie neuzraujas uz kādu vietējo "cēsu tipa" alu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nu man alus stipri tuvs sirdij un tiek paterets lielos daudzumos. Nu manuprat u doto bridi no latviesu aliem vel kaut cik dzerams ir bauskas gaisais un tervetes sencu. Tas ari viss (es runaju pas veikala aliem). Protams, kam gan negarso nefiltretie, bet nu visiem skaidrs kas no viniem ir nakamaja rita, tapec tos censos loti biezi nelietot, tikai sad tad nogarsot. Ir ta, ka vislabak garso tumsie ali, bet tie ir tikai paritis, kas man tiesam patik.

Paslaik mieljako alu saraksts sastav no ierastaa Leffes un Greene King Suffolk strong ale, ka ari loti iet pie sirds La Trappe ali, tik cena nepatik. Ir garsoti daudz ali, kas tiek razoti tikai vietejiem tirgiem dazadas valstis, bet to nosaukumus neatceresos un tie pie mums nav un nebus pieejami. Ta ka iisi palaijos iespaidos par vietejo alu.

Un mana skatijuma tads ka brengulitis vairs sen nav alus, kops vini receptes izejvielas mainija garsa ir pazudusi.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Guest Teletuubijs

nedrīkst aizmirst arī pa Igļciema izlejamo alu (gan, gan)!!!

un vispār, aldara medalus (decembrī vel tāds bija, vai ir tagad - ej tu sazin) ir/bija ļoti laba alternatīva brengulim!

Edited by Teletuubijs
Link to comment
Share on other sites

Brūverim vispār ir ļoti labs ingveralus - gan kviešu, gan parastais. To nedrīkst aizmirst un nepiemirst.

jā ingveri brūverim ir tiešām garšīgi.

man pašam visbiežāk lietotie ( tādējādi arī, manuprāt, vislabākie ) no veikalu pudeļu aliem ir - Valmiermuižas,Bauskas,Tērvetes,Užavas

jo manā uztverē labs alus ir tam brūzim, kurš neražo vairāk par 2-3 veidiem ( t.i. - gaišais un tumšais jau ir 2 ), jo tādējādi viņi visu savu mīlestību utt. ieliek šajos 2-3 alus veidos un alum pa defu jau ir jāsanāk labākam nekā aldarim,cēsu,lāčplesim etc. kas laiž jaunu alu ik pēc pāris mēnešiem un tik laiž pa konveieru.

no ne-veikala alutiņiem man vislabāk garšo laukos brūvētais. grādi tam gan ir makten vairāk bet nu tādu mantu ja dabū nobaudīt, tad alus orgasms garantēts.

par importa aliem nemāku teikt, jo bieži tos nepērku ( ne tāpēc ka esmu baigais patriots un atbalstu savējos ražotājus ), jo nezinu kurus no tiem ņemt ( ka nesanāk iegrābties ), bet pēdējā laikā arvien biežāk gribas paeksperimentēt un, iespējams, tieši šajā topikā atradīšu ko tādu ko daudzi dzer un sadūšošos nobaudīt.

Edited by DoubleT
Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...