Jump to content
GIGN Forum

Eiro Latvijā


samuray
 Share

  

128 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

O!Ljoti interesants topiks un man te ir viedoklis kaa saka.

Rakstiishu bez garumziimeem/miikstinaajuma, jo uz doto briidi man taadas nav pieejamas.

Taatad ,protams, ka LV vajag Eiro. Kaapeec?

1. Latvija pabeigs savu pilnveertiigu integraaciju Eiropas Savieniibaa. Daudziem, kas atrodas aiz Zilupes, arii paaries iluuzijas, ka LV kaadreiz atgrieziisies tur kur taa bija pirms 20 gadiem.

2. Lats jau ir oficiaali piesaistiits eiro grozam. Liidz ar to Latvijai nav nekaadas teikshanas, kas notiek ar Eiro, bet iestaajoties buus.

3. Latvijaa vairaak kaa puse krediitu ir izsniegti eiro valuutaa. Ja ir kaut kaada sajeega no ekonomikas pamatiem, tad ir ieteicams njemt krediitus tajaa valuutaa , kuraa sanjem algu. Varat tagad iedomaaties situaaciju, kura figureeja pirms 2-3 gadiem, kad dazhi gudrie verveleeja par Lata devalvaaciju, un vienubriid taa shkjita pat mazliet reaala. Tas buutu kaa sirpis pa pautiem visaam taam maajsaimnieciibaam , kuraam krediiti ir eiro (un taadas ir nospiedoshais vairaakums).

4. Latvijai vislielaakaa tirdznieciibas bilance ir ar Eiropas savieniibas valstiim. Liidz ar to visi naudas noreekjini notiek eiro. Ievieshot eiro atkritiis vajadziiba konverteet naudu katru reizi no latiem uz eiro un vice versa. Pietiks barot augljotaajus un bankas!

5. Nevajadzees arii katru reizi mainiit naudu dodoties uz eiro valstiim. Un taadas ir nospiedoshais vairaakums Eiropas Savieniibaa. Un buusim atklaati dodoties celjojumos aarpus Eiropas eiro vienmeer varees samainiit, jo taa ir atziita vispasaules valuuta.

6. Buus arii vieglaak saliidzinaat cenas tiem, kas nemaak reekjinaat, saliidzinot ar eiro valstiim. Jau tagad ir zinaams, ka Vaacijaa daudzas preces ir daudzreiz leetaakas nekaa LV. Arguments, ka augs cenas deelj eiro diemzheel neiztur kritiku, jo cenas aug nevis deelj eiro, bet razhotaaju/paardeveeju peljnjas tieksmes. Protams, vinjiem vieglaak ir ieboreet, ka tas ir viss kaut kaada eiro/lata/kronas/dolaara vainas deelj nevis pashu mantkaariibas. Un parastie pilsonji sho informaaciju 'gremo'.

7. Nevajag arii Latviju nostaadiit pret Zviedriju,Lielbritaaniju, Daaniju. Katra no shiim valstiim ir savi veesturiski iemesli, kaapeec taas ir tur kur taas ir. Latvija nevar un nekad neveidos savu patstaaviigu monetaaru politiku atshkjiriibaa no Lielbritaanijas. Ekonomikas ir vienkaarshi nesaliidzinaamas. Taapeec iestaajoties eiro Latvijai buus iespeeja to ietekmeet balsojot ECB (Eiropas centraala banka). Uz doto briidi Latvijai nav nekaadas teikshanas, kas notiek ar eiro, bet Latvijas valuuta ir piesaistiita eiro grozam.

Taa kaa beigsim dziivot iluuzijaas. Ja kaads negrib eiro, tad nevajadzeeja iestaaties Eiropas Savieniibaa. Un, ja kaads domaa, ka vajag izstaaties, tad lai atbild uz jautaajumu, kas notiktu ar Latvijas ekonomiku bez taas 2008 gada beigaas, kad luudzaam aizdevumu tai. Latvija vienkaarshi buutu viena bez naudas un bez variantiem.

Edited by EmptyZiepes
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Referendums par euro ieviešanu nav labākā ideja, ja nu vienīgi balstiesīgie būtu tikai cilvēki ar augstāko izglītību.

Latvijas bagātākie cilvēki ir bez augstākās. Tā arī vairums cilvēku ar pabeigtu augstāko ir pietiekami lieli cirvji... Cilvēka informētība par šo jautājumu ir stipri tāds individuāls gadījums, atkarīgs no ieinteresējušajiem virzieniem un vispārējās ekonomikas izpratnes...

PS: Paldies, ka aizvedi Margaritu :P

Link to comment
Share on other sites

Visus komentārus neesmu lasījis, bet katrs otrais ir caurskatīts. Dīvaina tā situāciju, godīgi, es biju pārsteigts, kad ieraudzīju, ka aptauja ir ~50:50, ok, kaimiņu sašam, kuram PBK ir izskalojis smadzenes un omei, kura ir vienkārši ome, var būt smaga nepatika pret EUR, bet šitādi viedokļi starp cilvēkiem vecumā - es nez, kāda te vidējā vecuma vērtība 15-25?

Te kaut kur sākumā bija arguments, "Ja jau Zviedrija un Anglija patur savu valūtu, kapēc ne mēs", kāpēc nē? C'mon, kāda ir ekonomiskā kapacitāte Latvijai pret šīm valstīm, kurām ir seni kapitālisma modeļi un tās pašas var sašūpot citu valstu ekonomiku nevis tās krata. Ja Latvijai ir EUR, tad mēs esam "lielo čaļu klubiņā", ko tas nozīmē? Ja EUR uzsper pa pakaļu, mēs nekratamies līdzi, jo esam mata galiņš, mūs nerausta, ka Spānijai bankas peld prom, jo mums zaudējumus izlīdzinās kā pārējiem EUR dalībniekiem, nevis būs pašiem jāsedz, jo drukājam savu naudu. Teiksiet piesaistīta EUR? Paprasiet uzņēmējiem, kuriem konvertācijā ir pārsimts štukas jāizliek un kredīti paņemti EUR. Ā, atceraties vēl to pasniedzēju no zviedriem, kurš kādu laiciņu atpakaļ uztaisīja šmuci, un cilvēki gāja mainīt valūtu, jo domāja ka devalvēs? Redzat, viens cilvēks var pat nejauši sašūpot mūsu pašu valūtas kursu pat uz neilgu laiku, tagad padomā, kas notiktu, ja kāds mērķtiecīgi samainītu kādu miljardu X -> LVL un pēc tam LVL -> X, vēl atceraties no skolas, kas jādara valsts bankai, lai apgrozībā būtu pietiekams līdzekļu skaits un kas notiek, kad sadrukā daudz bezjēdzīgas naudas? Vēl te kaut kur kāds kaut kādu Sorosu pieminēja, fuck, Soros drošivien pat nezin kur Latvija ir, kāda viņam daļa gar ekonomiku, kurā nav vērtīgu asetu ne finaņšu ne ģeopolitiskā kontekstā? Iegūstot EUR mēs varēsim uzreiz pārfinansēt aizdevumu un ātrāk atmaksāt, ko TP/ZZS/LPP mums atstāja. Kāds te kaut ko arī vēl par ražošanu pieminēja, mums jau tagad ražošana iet uz urrā, kad būs EUR, tad uzņēmējiem vismaz nebūs jāatstāj nauda konvertācijā...

Edited by amnezija
Link to comment
Share on other sites

Interesanta diskusija. Runāšu kā aizbraucējs no Latvijas, jo to pirms pāris mēnešiem pametu zemās ekonomiskās izaugsmes dēļ un augstāka darba atalgojuma dēļ, tikai tādēļ, lai atrisinātu problēmas, kas agri vai vēlu piemeklē visus Latvijas iedzīvotājus. Lai kaut ko nopirktu, vienmēr ir jāņem kredīts vai jāpērk prece līzingā. Tas ir nenormāli kaitinoši. Kamēr esi jauns, arī mērķu, sapņu un ideju ir daudz. Ir neiespējami samaksāt par izglītošanos kādā no skolām, kaut ko nopirkt sev un vēl samaksāt 100 citus izdevumus. Vienkārši, kad lielākā daļa Latvijā saņem 220-300 Ls lielu algu, es strādājot Anglijā tādu naudu saņemu nedēļā, turklāt, tas ir gadījumā, ja nav paveicies ar darba stundām. Šobrīd Latvija nav tā vieta, kur kāds vēlētos atgriezties un varbūt tieši EIRO jautājums varētu kaut ko atrisināt.

Es labprāt atbalstītu EIRO ieviešanu Latvijā, pie nosacījuma, ja tas tiktu ieviests vienlaicīgi uzreiz visās valstīs, kur tas vēl nav izdarīts, varbūt atskaitot Angliju. Kādēļ? EmptyZiepes daļēji jau visu paskaidroja manā vietā. Mēs vairs nedzīvojam 19.-20. gadsimtā. Viss tik tiešām iet uz priekšu un attīstās. Labprāt gribētu redzēt izaugsmi Latvijas ekonomikā. Vismaz ilūzija par to, ka viss nav tā kā agrāk būtu pietiekams iemesls, lai atgrieztos. Vismaz alga nebūtu 250 Ls, bet 300 EUR. Cipars lielāks, būtību tas nemaina, bet nomierina.

Tiesa gan, EIRO ieviešana daļēji sabrucinātu Latvijas kultūru, jo Lats pagaidām ir viens no retajiem kultūras mantojumiem, kas vēl nav iznīcināts. Varat strīdēties par šo daudz un dikti, bet viss, kas bijis vēsturē ir un paliks vēsturē.

Šobrīd esmu pārguris un nespēju ļoti nopietni pieiet šai diskusijai, bet gign, way to go. Vairāk šādas diskusijas.

Link to comment
Share on other sites

Esmu neitrāls par Eiro , jo ja EIro netiktu stumts mums virsū no Latvijas Bankas puses tik drastiski , varbūt es pat būtu par. Lieta ir tāda , ka Rimšēvics jau sen pako mantas , lai varētu sākt strādāt Eiropas Bankā , to silto vietiņu viņš arī dabūs , ja mēs pievienosimies Eirozonai kā plānots. Problēma ir tāda , ka daudz LB darbinieki apšauba tik ātru ieiešanu Eirozonā , jo kritērijus mēs esam izpildījuši , labāk būtu vēl pagaidīt brītiņu un redzēt , kas notiks, jo eirozona monetārā politika ir tik šķobīga , kā alfons trīcvaidziņš uz tilta , kurš ir apledojis. Vācija ir devusi Grieķijai zaļo gaismu ar savu kapitālfonda atbalstu , kurš ir lielāks nekā Vācijas Gada IKP , tātad respektīvi ar e-valūtu , kas viņiem nemaz nav. Redziet - Grieķiem atlaiž parādus , kas par viņiem maksās ? Tagad jau Igaunija 1/3 no sava budžeta atdod maksājumos , tur ir vēl lielāki taupības pasākumi nekā pie mums saistībā ar SVF kredīta atmaksu . Un Itāļi vēl kritīs un prasīs vēl astronomiskākas summas , tāpat kā Spāņi un Portugāle. 2013. gads būs grūts , ļoti grūts gads eirozonai. Saraus iekšā mazās valstis tādas kā Latvija un pārējās austrumeiropas postpadomju valstis , kuru lomu īstenībā ir subsidēt Eirozonu ar saviem maksājumiem , jo kurš tad teiks nē ? Esam uz lielā kuģa tak , bet par to tak arī ir jāmaksā. Es nekādā gadījumā neapšaubu ekonomisko ieguvumu no pievienošanas Eirozonai (kredītreitingi ies uz augšu , kredītu procenti samazināsies, bet tas viss ir tikai daļa no kopējās bildes).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

garš teksts

Baidījos, ka to kādreiz būs jāsaka, bet par šo es pilnīgi piekrītu. Tas, ka lielākā daļa austrumeiropas pelnīs naudu ziemeļ-rietum Eiropai, ir skaidrs, jo jau tagad ir tā tendence lielai daļai skandināvu nākt pie mums iekšā ( bankas, uzņēmumi, pat lauksaimniecības zemes pārpērk... ) un principā, mēs arī strādāsim, lai apmaksātu Zviedrijas izaugsmi. Protams - jauni uzņēmumi, darba vietas, bla, bla, bla - bet nu mēs būsim paredzēti tikai tam, lai naudu ġuldītu skandināvu bankās un pirktu visu, ko mums importē no rietumiem :D Tikai tagad ar eiro to būs vieglāk darīt - algas maksās eiro un veikalos visu pirks par eiro. Un tam vēl plusā gadu desmitiem atmaksāsim parādus.

Edited by DominiX
Link to comment
Share on other sites

Man vienkārši patīk kā izskatās mūsu lats, bet euro nav simpātiska valūta.

Agreed.

Man kā ar uzņēmumiem saistītam cilvēkam būtu jāatbalsta šis fakts, jo tīri no ekonomikas viedokļa tas latvijai sliktāk nepadarīs, tikai labāk. No otras puses, tie smukie latiņi... Man kolekcijā ir gandrīz visi eksistējošie. Nav laikam tik viena!

Edited by aphrodYte
Link to comment
Share on other sites

Es kā tumsoņa nesaprotu, kas ir labs Eiropas Savienībā. Tas, ka mūs piespiedīs kļūt par Anglistāniju, Francistāniju vai citu līdzīgu musulmaņu valsti? :(

Aizbrauc labaak uz Oslo, kur nav eiro. Tad varbuut sapratiisi, ka eiro nav nekaada sakara ar 'stāniju'.

Agreed.

Man kā ar uzņēmumiem saistītam cilvēkam būtu jāatbalsta šis fakts, jo tīri no ekonomikas viedokļa tas latvijai sliktāk nepadarīs, tikai labāk. No otras puses, tie smukie latiņi... Man kolekcijā ir gandrīz visi eksistējošie. Nav laikam tik viena!

Es ceru, ka buus kaut kaadi objektiivi argumenti nevis patika - nepatika. Tikpat labi kaadam patiik brunetes citam blondiines, bet taa ir gaumes lieta. Shajaa gadiijumaa jaadomaa racionaali!

Link to comment
Share on other sites

Es lasiiju pirmaas lapas un gribeeju izmisumaa sist galvu pret galdu par tik absoluuti glupiem viedokljiem, kur principaa katrs otrais dirsh kaut kaadu bezsakaru par ljauno ES un SVF, vispaar nepieveershoties diskusijas tematam. Paldies dievam ieradaas EmptyZiepes, kas +/- paskaidroja, kaadeelj arii es esmu par EUR ievieshanu. Straadaajot bankaa un kontakteejoties ar uznjeemumiem, kuriem ir lieli apgroziijumi, clearly ir skaidrs, ka ievieshot EUR tikai un vieniigi pieaugs muusu uznjeemumu konkureetspeeja un liidz ar to arii uzlabosies iespeejas uz pusliidz normaalu ekonomikas augshupeju. Un kaa jau mineeja - LVL ir piesaistiis EUR, taadeelj, kaadeelj gan pastaav stulbs viedoklis, ka mums naudas buus mazaak un viss paliks daargaak?

Par lielajaam banknoteem nesatraucies. Taapat lielaakaa dalja no jums nominaalus "500" un "200" neredzees, taadeelj jaunaa makaa jaainvestee nebuus.

UPD: Un es shausmiigi ceru, ka kaut kaadaa mistiskaa veidaa nebuus tautas nobalsoshana un EUR tiks ieviests, jo izskataas, ka vairaakumam vienkaarshi nav sajeegas par lietaam, par ko iespeejams naaksies lemt.

Link to comment
Share on other sites

Šis arī ir baigi labs raksts:

http://janisogsts.lv/2012/12/17/eiro-slazds/

Tas eiro neko nerisina. Kā cilvji nesaprot - eiro, lati, tugriki, grivnas... Attieksme pret mums, procentu likmes, utt.. veidosies, izejot TIKAI no tā, kas mēs esam, ko mēs varam un vai mūsu valstī ir loģika un kārtība vai nav. Elementāri.

Uzņēmumiem jākonvertē valūta - nu afigeķ, vot tā nu ir problēma, ne?

Problēma būs tad, kad mums vēl nāksies iemest naudu eiropas obščakā, lai Grieķija var tusēt tālāk.(minimālā alga Grieķijā uz šo brīdi ir 750 eiro (527 lati)).

Tapēc arī virkne ar stiprajām un patstāvīgajām valstīm nelien tajā eiro komunaļņikā dzīvot un tos bomārus stutēt.

Ja mēs tur lienam, tad jāizsit maksimālais labums no tā. Un ar visādiem nosacījumiem, piem., ka mēs tagad nesāksim stutēt citas valstis. Bet, zinot mūsu valsts ''mugurkaulus'' tur augšā... čo-ta man liekas, ka mūs tur uzmetīs kā mazos nazīšus.

Piem, konkrēti mani baida Dombrovska 'arguments ar mugurkaulu', ka 'mēs, iestājoties ES, apņēmāmies arī ieviest eiro un tapēc tas, redz, tagad ir jādara.' Čali, bļin! Ja šādi mēs uz to skatāmies, tad eiro izskatās nevis kā iespēja, atspēriens un glābiņš, bet vairāk kā nokritušas ziepes pirtī...

Link to comment
Share on other sites

Tu vispaar apjeedz, kaadas naudas summas "pazuud" uz regulaaraam, liela apjoma valuutas konvertaacijaam?

viņam konvertēšana aprobežojas ar summas sarēķināšanu valūtas kalkulatorā :D

Un kādēļ domā, ka kamēr Latvijā nav ieviests Eiro, Latvija neko neiemaksā ES budžetā? :D Domā mums te visi dala dāvanas par brīvu, jo mums nav ieviests Eiro? :D

Edited by Lumpy
Link to comment
Share on other sites

Cereza - Nu cik tad "pazūd"?? Nu - kaut vai noapaļojot?

ES budžets ir viens. Es runāju par to ES Stabilitātes fondu (jeb kā tur viņu sauc), kurā arī būs kārtīgi jāmet iekšā, lai ručītu arā grieķus, spāņus, utt... Un būs jāmet tik, cik mums liks, atkarībā no situācijas.

Izlasiet, plz, to rakstu, ko iemetu iepriekšējā postā - nu baigi labs. Viss tur ir pateikts. Un ciparos, nevis demagoģijā.

Šitam eiro pasākumam nevajadzētu pieiet reliģiski, bet gan tiešām ņemt kalkulatoru un rēķināt.

Edited by descriptor
Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...