Jump to content
GIGN Forum

Dānija


brahhh
 Share

Recommended Posts

Hey visiem!

Rītdien (04.08.12) braucu komandējumā uz Dāniju..

īsti nezinu uz cik ilgu laiku, bet nu kā min. es sapratu tas ir pusgads.

Vai kāds tur ir bijis un zin kko par dāņiem?

Valūtu, naudu, dzīvi kā tādu?

Būšu pateicīgs, ja kāds padalīsies :)

Link to comment
Share on other sites

Pazīstu 1 dāni, kurs runā angliski. Dzīvo tepat Liepājā, jo Dānijā ar viņa pensiju viņš knapi izdzīvot, bet Latvijā viņam sanāk 2k ls mēnesī... (Vismaz tā man stāstīja.. par tiem 2k ls, bet par to, ka Latvijā viņam ir labāka dzīve, to viņs pats stāstīja)

Viņš ir diezgan skops, skaita katru santīmu, bet diez vai pēc tā varēs izdarīt secinājumus un tos attiecināt uz visiem dāņiem.

Link to comment
Share on other sites

domāju no pirmās algas paņemšu laptopu, tur kur dzīvoju tur esot wifi, tāpēc viss būs čotka.

es arī dažādas lietas esmu dzirdējis par dāņiem, tādi šitādi.. bet bļ. man vajag kādu konkrētu atbildi, kas zin :///

Link to comment
Share on other sites

Nodzīvoju Dānijā vienu gadu. Pilsētā Aarhus'a. Tūlīt braukšu atpakaļ, lai turpinātu studijas. Piestrādāju par trauku mazgātāju restorānā. Saņemu aptuveni 110 dāņu kronas stundā, kas ir aptuveni 10 lati, kas arī aptuveni ir minimālā alga. Studijas ir bez maksas, bet dzīvošana var sanākt diezgan padārga. Vienas istabiņas (parasti istabiņas ir uz kādiem 15m^2 vai mazāk) aptuvenā īres cena ir ap 2000 - 4000 dāņu kronām (atkarīgs no atrašanās vietas), kas rupji rēķinot ir 200 - 400 ls. Kopenhāgenā šī cena varētu būt nedaudz lielāka. Cilvēki ir dažādi, bet pārsvarā sanācis ir iepazīt tikai patīkamus cilvēkus,

Edited by SHARp^
Link to comment
Share on other sites

120 kronas stundā ir nedaudz virs minimālās algas, kas ir ļoti labi, ja bez nekādas speciālas izglītības vari to nopelnīt, un ja vēl dzīvošana ir apmaksāta, tad šī summa kļūst vēl jo iespaudīgāka, jo izdzīvošanas tēriņi krietni samazīnās.

Valodu nomācījos nedaudz vairāk par pusgadu. Bet nekur tālu neesmu ticis. Studentiem ir valsts apmaksāti valodas kursi. Valoda kā tada priekš manis šķita grūta. Bet daudz kas ir arī atkarīgs no vides, kurā tu uzturies. Ja apkārt ir daudzi Dāņi, tad, saprotams, valodu var iemācīties diezgan ātri. Ļoti līdzīgā Norvēģu bokmal valodai un Zviedru.

Esmu dzirdējis, ka cilvēkiem, kuri prot Vācu vai Franču valodu, iemācīties Dāņu valodu ir nedaudz vieglāk.

Ļoti daudzi cilvēki uz ielām saprot Angļu valodu, kas man bija arī nedaudz pārsteidzoši, bet tāpēc ar komunikācīju man nebija problēmas. Toties apgūstos Dāņu valodu ir daudz vieglāk atrast sev tīkamāku darbu ar, iespējams, labāku atalgojumu.

edit: Un par Odesu ir dzīrdēts tikai tas labākais. :) Arī daudzi Latvieši tur mitinās.

Edited by SHARp^
Link to comment
Share on other sites

ņjā tā arī domāju, ka 120kr būs smuki, + tā dzīvošana n shit.. :) ceru, ka tehnika tur ir lēta :D (laptops, kamera) Esmu tā hobijā fotogrāfs, un gribu jaunu nikonu sev :D

dzirdēju, ka labāk ir sev nopirkt riteni un ar to dragāt apkārt n shit :)

valodu ceru, ka spēšu kaut saprast nedaudz ar laiku, un patiess prieks bija dzirdēt, ka cilvēki saprot eng. vnk izcili, varēšu vismaz normāli pienu nopirkt hehe ;)

SHARP paldies tev liels! :)

Kad esi dānijā, ja dodies uz to pilsētu uzsit ziņu :)

Link to comment
Share on other sites

ļoti pedantiski un godprātīgi cilvēki, it īpaši, ja runa ir par naudu. Klubā, ja gribi uzsaukt dzērienu kādai dāmai, tad viņa pat var apvainoties, jo redz' tu viņu uzskati par trūcīgu. Tieši tāpat ar kungiem. Samērā naivi cilvēki, bet ja reiz piepisīsi dāni, tad visi viņa paziņas par to zinās un nerunās ar tevi. Nevienam nepatīk piepisēji, bet tur tas šķiet stipri savādāk kā iekš Latvijas.

Šis ir mans personīgais un subjektīvais viedoklis pēc pāris nedēļu balles Kopenhāgenā. :)

Veiksmi, vecīt! :)

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...