Jump to content
GIGN Forum

Zakuska Pie Alus


cash^
 Share

Recommended Posts

Dzerot savu ikvakara aliņu man uznāca vēlme parunāt par uzkožamo. Karbonādes franču gaumē un šašliku šoreiz atstāsim malā un tā vietā parunāsim par mini uzkodām - grauzdiņi, vobla, kalmārs utt.

Mans pēdējā laika labākais atklājums ir Priekules ķiploku salmiņi "Zacīte". Lēti un garšīgi. Vieni no labākajiem grauzdiņiem, ko esmu baudījis. Svaigi, kraukšķīgi un ļoti patīkama, vienmērīga ķiploku garša. Nopērkami Rimi 0.45 - 0.49Ls. Varbūt kāds ir redzējis arī citos veikalos?

sol6p4ukf4ukn1wrgw3_thumb.jpg

Mana mīļākā uzkoda pie alus ir cūkgaļas čipši. Visbiežāk sanāk iepirkt SIA Marno ražotos "de Lukss Cūkgaļas čipši". Dārgi maitas, ap latu, bet nu nejēgā garšīgi (parasti nedalos ar apkārtējiem). Pēdējā laikā diemžēl sanāk iegrābties uz jau pastāvējušiem un galīgi sakaltušiem eksemplāriem. Vairs ne garša, ne bauda ēst.

ft3k8bb10v5p8l2cig7b_thumb.jpg

Vēl esmu iecienījis kaltēto kalmāru. Ir divu veidu - dārgākie, kuri ir plakani (platumā 0.5 - 1cm) mīksti, forši, ar kalmāra garšu un lētākie - garšo pēc iesālītām kurpjušņorēm. Bonuss tāds, ka citiem parasti negaršo un nevajag dalīties.

Vobla. Veikalos nopērkamā lielākoties ir mēsls (varbūt man vienkārši neveicas?). Šī lieta ir jāpērk tirgū. Esmu taisījis arī pats, nekāda vaina.

Kaltēti anšovi. Attāla parodija par voblu. 3 - 4cm gari kaltēti sūdiņi. Izteikti pretīga muguras asaka - durās kaklā un sprūst starp zobiem. Bonuss - šo patiešām neviens nevēlēsies ēst. Mierīgi var atstāt galda vidū un pēc 30 min atrast neaiztiktu.

Olīvas. Olīvas piekožu visam. Arī pie aliņa nav ne vainas. Parasti izvēlos zaļās, bez kauliņiem un pildījuma. Reiz ēdu no Andoras pašu audzētās un marinētās (jeb nu kādas viņas tur ir). Ar veikala mēsliem nesalīdzināt.

Šīs laikam būtu manis iecienītākās lietas. Kā ar jums?

P.S. Bildes klikojamas.

Link to comment
Share on other sites

ir tie 2 veidu kalmaari, man labak garsho taas ''leetaas kurpjushnjores'' :muahaha:

chipshi protams ir pilnigs defs, bet es iesaku aadazhu klasiskos, kartupelis + saals(i guess).

obozhaju kaut ko pikantu uzkost, eest un uzdzert alinju :thumbsup:

kjiploku grauzdinji ir kuul, bet es ieteiktu vel vinjus meerceet kaadaa asaakaa meerciitee, spilvai ir tada balta ar zaljumiem.

Link to comment
Share on other sites

Vispār reti sanāk pie alus kaut ko uzkost, parasti tas tiek sūkts tāpat. Laikam tāpēc parasti nesmādēju neko, kas ir pie rokas.

Tā kā varu padalīties ar novērojumiem no tām retajām reizēm, kad tiešām kaut ko esmu uzkodis.

Tīri feini klāt iet siers, ir paziņas, kas mēdz atstiept - sagriez un lādē iekšā, ļoti ātri aiziet.

Sāļie salmiņi, nu tie, kas būtībā ir cepumi. Galvenais neiegrābties un nepaņemt saldos, vai kaut kā citādi pie alus neforšos.

Ķiploku grauzdiņi ir ņemti krogos, par veikalā dabūjamajiem neko nezinu.

Olīvas laikam esmu pie alus ēdis tik divreiz, vienu no tām Tu un vēl daži zina. Neslikti, ņemot vērā, ka man jamās garšo un daudziem cilvēkiem nē - atkal paliek vairāk.

Marinēti gurķīši, lai gan parasti asociējas ar degvīna uzkodu arī diezgan labi aiziet. Parasti gan neviens nesmādē - pazūd ātri.

Arī gan krogos ņemta lieta, bet var jau arī mājās - sālīti riekstiņi, pamatā zemesrieksti, bet ir ēsti arī indijas, mandeles un pistācijas. Dārgi gan maitas.

Nu protams vēl ir jau apnikušie čipši. No tiem labākais laikam ir Ādažu kartupeļu salmiņi.

Link to comment
Share on other sites

Ir mēģinātas dažādas lietas, sākot no desmaizēm, plikas maizes, līdz pat eklēram... bet iecienītākie ir ķiploku grauzdiņi ( uzzināju labu recepti, tāpēc tie tagad būs īpaši bieža uzkoda ), pistācijas, retāk sālīti zemes rieksti. Patīk arī zemes rieksti ar tādu kā sarkanu garšvielu aprsmērēti - tie ir pikanti un pēc tādu riekstu saujiņas laba glāze aizies super ātri ^_^ Izretis sanāk arī apceptās, saļās siemīties pagrauzt. Vēl jau arī bomzīgie kiriješkas ar bekona vai siera garšu ir tīri graužami.

Nu čipsi arī nav no retajām uzkodām, bet tie nāk galdā, tad kad augstāk nosaukto nav un cita nekā arī nav.

Edited by DominiX
Link to comment
Share on other sites

Ir nopērkami tortila čipši (es parasti ņemu sāļos) Tad es uztaisu tādu mērcī kura sastāv no majonēzes, krejuma, ķiplokiem, dilēm un sāls. Tad ķipšus mērcē mērcītē, un uzdzer aliņu... ļoti garšīgi.

Vēl afigena labi iet pie aliņa. Tādi Salsa nuts zaļā paciņā. Tipa riekstiņi tādā čaumaliņā.

Edited by LAVRx
Link to comment
Share on other sites

pamēģiniet uzmeikot tādu mērcīti_ sagriezt ķiplokus, dilles, samest visu staffu kādā bļodā ar krējumu [ideāli ja svaigs, tieši no laukiem] un samaisīt, un tad ar ķiploku grauzdiņiem, diezgan pikanti bet laba uzkoda gan ar gan bez alus ;)

Link to comment
Share on other sites

čipši [ tie defaultie tikai ar sāli ]

kirieškas [ mazi maizes kubiciņi ]

kalmārs [ nezinu, kuri ir tie "gumijotie" bet es parasti pirku tādās mazās paciņās ~70sant. un viņi tādās plānās ripiņās ]

olīves + siers [ parasti gan lietots tiek tāpat bez alus, bet ar alu obožaju, paņem mazos irbulīšus un uzdur olīvi un sieru un tad kopā mmm ]

vobla [ man gan pašam ne īpaši ]

Edited by DoubleT
Link to comment
Share on other sites

Tā pat kā samurays, cenšos ēst tikai veselīgu pārtiku. Siers, principā jebkāds ir okey. :)

Vēl afigena labi iet pie aliņa. Tādi Salsa nuts zaļā paciņā. Tipa riekstiņi tādā čaumaliņā.

Parasti zaļie vai chili.

Edited by pikaso
Link to comment
Share on other sites

Rubeņu vistiņas ir afiģeķ cik labas. Tik esmu aizmirsis, kur varēja iegādāties, jo parasti sencis atveda uz mājām. Piņķos laikam kaut kādā veicī viņš mēdza pirkt, moš kāds zin? Kaut kādā Elvi, ne Elvi - toč neatceros.

Link to comment
Share on other sites

Nezinu kāpēc, bet man labāk alus garšo tāds kāds viņš ir un bieži nav patīkami, ka pa vidu maisās svešēdienu garšas... Ja dzeru labu alu, tad man patīk izbaudīt to alu, nevis izbaudīt ēdienu :) Tērvetēnam, senču, Bauskas, un it īpaši Piebalgas alum vispār nevar neko pieēst klāt, jo Piebalgas alus ir tāds biezs, un ja kaut ko rij klāt, tad pēc pāris pudelēm ir jātaisa stundas pauze, kamēr visi labumi nosēžās, lai varētu locīt iekšā nākošos, bet pacietība ir tāda spītīga maita :>

Šeit visas pieminētās jau ir defaultas alus uzkodas, kuras var atrast arī googlē ieraksot atslēgas vārdus "alus uzkodas" un 98% no saitēm kurās ieiesim, ieraudzīsim šos pašus variantus :)

Bet nu pistācijas gan iet zvērā pie alus, vienīgi čakars ar lobīšanu, bet tur atkatrība ir trakāka, kā no sēmenēm ^_^

Kārtīgāka diskusija gan izvērstos, ja runātu, ko piekožam šņabim. Tur jau variācijas izvēršas nedaudz plašākā mērogā. Es tik joprojām nesaprotu, kā kaujot cūku un dzerot šnā, var puskautai cūkai nogriezt no muguras ādu un piekost klāt šnapsim... jopcik... tas gan ir strange :D

Edited by Nightmares^^
Link to comment
Share on other sites

Nu parasti ar alus rūgteno garšu lieliski iet kopā kaut kas ass un stiprinošs - tie paši ķiploku grauzdiņi kādā asākā mērcītē, mēdzu uzbliezt pa virsu tās stiprās sinepes. Kad iekožas un uzdzer aliņu, vienkārši lieliska garša.

Bet nu jā, visbiežāk sanāk baudīt aliņus bez uzkožamā, tā arī nav slikti, taču ar uzkožamo vienmēr ir labāk.

Hm, te dažas pāris labas idejas pazibēja, varēs izmēģināt, taču ne kalmāru, ne olīvas mutē netaisos bāzt :>

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...