Jump to content
GIGN Forum

Mazliet Par Programēšanu


mex
 Share

Recommended Posts

Sākšu ar to, ka es vēlos iemācīties C# un C++. Tad nu lūk mans jautājums ir tāds, ar ko lai sāk? Esmu kārtīgi izstudējis PHP (ļoti labi protu apieties un vairs neliekas nekas sarežģīts). Man ieteica sākt ar Pascal un turpināt ar Java, bet ir tāda lieta, ka Java man liekas pat vieglāka nekā Pascal, dēļ tiem {,}; , jo PHP tādi ir. Tad nu lūk, lai iemācītos C# būs vajadzīgas Pascal iemaņas ? Varbūt jūs varat ieteikt citu risinājumu ar ko sākt, ņemot vērā, ka PHP man liekas viegls ar visu savu samērā sarežģīto sintaksi ?

Link to comment
Share on other sites

Ja rubī php normālā līmenī, tad kur Tu vairs liksi pascalu ?

C nemācies, jo tādā veidā Tu iemācīsies nepareizi kodēt.

Ja pāriesi no C uz C++, tad sapratīsi, ka C ir galīgi nepareizs un Tev nāksies atradināties no lietām, ko C programmējot būsi uzskatījis par pareizām. Ja mācies, tad uzreiz ķeries pie C++. Visas tās valodas jau ir vienādas. Atšķiras jau tikai sintakse un iebūvētās f-ijas. Kaut gan pascals ir labs tādā ziņā, ka tajā trūkst elementāru f-iju.

Līdz ar to smadzenes mazliet ir jāpiepūla pašam.

Iesaku izlasīt par game developeriem. Ja atradīšu to rakstu, iemetīšu šeit. Tur bija ļoti labi izklāstīts par valodām.

EDIT : http://www.gamedev.net/reference/design/features/makegames/

Nu vot, te ir ļoti noderīgas lietas, saistībā ar ieteicamajām valodām. Domāju, ka beigās varēsi izdomāt, ko tad īsti gribi.

A priekš kam Tu vispār gribi vēl kaut kādas valodas mācīties ? Prieka pēc, vai domā ar to pelnīt ?

Ja gribas palauzt smadzenes, paņem un iemācies apieties ar Oracle datubāzēm.

Link to comment
Share on other sites

Nu kad sāku mācīties PHP, es mācījos ar domu, ka gan jau noderēs, php skilam pieaugot radās velme ar to nopelnīt, laikam tāpēc arī mācos valodas. ;) man ir aizdomas, ka man pašam ar noderēs :)

Link to comment
Share on other sites

Nūū, php un C++ ir pilnīgi dažādas nozares. C++ ir vairāk OO (objekt-orientētā) programmēšana.

php ir web aplikāciju programmēšana. Ar C++ Tu saviem php vari uztaisīt GUI, kas ielādē firefox (ja ir) IE vietā un parāda Tavu lapu.

Tjipa Tu mācies visu pēc kārtas, lai atrasu to, kas patīk ? :)

Jā, es arī kādreiz tā darīju. Pamācījos pascalu, tad taisīju cs serverus, tad sāku ar html ņemties, tad ar php, tad mysql`u, mazliet c++, tad arī solidworks, archicad, 3ds max, flash. Patīk arī visādas figūras un citus zvērus veidot. 3ds max centos savu ģīmi dabūt iekšā, bet nu pietrūka pacietības. Es pat vairs neatceros visas tās progas, kas man uz kompja kādreiz stāvēja. Neteikšu, ka tas viss man tagad noder, bet nu patīkami apzināties, ka māki ko vairāk kā skaitīt līdz 10. Esmu apstājies pie php, html, mysql`a. Pagaidām netaisos kustēt.

Link to comment
Share on other sites

to ka PHP un Cpp ir dažādas lietas es jau zināju kopš sāku mācīties php ;)

:D nu stāsts tev laps :D man briesmīgi līdzīgs tikai plusā nāk visi adobes brīnumi (bilžu, video un audio apstrādei) un VB.NET (gandrīz neko nemāku uztaisīt XD). Varētu teikt, ka meklēju sev piemērotāko, bet gribējās iemācīties ko vairāk nevis tikai PHP, mysql un html :D gribējās kko kas nav saistāms ar webiem (gribēju izveidot savus algoritmus :) ) bet esmu iesprūdis pie pascal :D Laikam jāmeklē tuti par Cpp.

Klau n0r3k, man viens jautājums ... Pēc php apguves tev likās vienkāršāks Cpp vai Pascal ? :D

Edited by mex
Link to comment
Share on other sites

pascalu es apguvu stipri pirms php. nebija interneta, tikai pascal grāmata. pascals ir vienkāršs, kamēr jāuzraksta pāris formulas, ievades un izvades. kad uztaisīsi bumbiņu, kas atsitas pret Tevis uzzīmētiem priekšmetiem vajadzīgajā leņķī, padod ziņu :)

adobe herņas es neiekļāvu savā stāstā, jo tur reāli ir tikai jāzin, kas ko dara un pārējais ir imagination, izņemot flash. flashā is AS3, ko var pamācīties.

Link to comment
Share on other sites

Jautājums no manas puses.... Vai apgūstot programmēšanu un citas ar to saistītas lietas, ir iespējams pelnīt naudu jau no tīņa vecuma (nu šajā gadījumā runāju par sevi 16 gadi), piedaloties kaut kādos projektos, varbūt kādam ir kāds piemērs?!

Link to comment
Share on other sites

Nu ar PHP valodu to4 var pelnīt jau tīņu vecumā. (piemērs. pazīstu pacanu kuram ir tagad 17 gadi un viņš jau vairākus gadus sadarbojas ar draugiem.lv un pelna vairākus tūkstošus par vienu sadaļu, līdz šim viņš ir uztaisījis viņiem http://www.draugiem.lv/gtop/ , http://www.draugiem.lv/mp3/ , http://www.draugiem.lv/files/) un vēl viņš arī taisa cms kurus pārdod lielām firmām vai privātām personām. Tākā vari pelnīt ar php no tāda vecuma, kad tu zini PHP. bet par pārējām valodām es nezinu ...

n0r3k, tu ar šo te "kad uztaisīsi bumbiņu, kas atsitas pret Tevis uzzīmētiem priekšmetiem vajadzīgajā leņķī, padod ziņu :)" domāji 3ds max ? ja tā tad sry bet līdz šim esmu mācējis izveidot pavisam vienkāršus objektus, kā burtus, sniegavīru, kurš pēc tāda neizskatās un kādu 3d māju (low poly) :)

P.S. tas Game Development, to4 laba lasāmviela :)

Edited by mex
Link to comment
Share on other sites

Nē, tā bumbiņa bija domāta par pascalu. Pascalā tak arī ir graph bibliotēka, kur var zīmēt līnijas, četrstūrus, apļus.

Nu vot, uztaisi programmu, kas zīmē pildītu bumbiņu, kas maina krāsu ik pēc noieta 1px, atsitas bret ekrāna malu un iet tālāk. Īstenībā nav nemaz tik grūti. Nākošo vari taisīt nogriezni, kurš strādā pēc tāda paša principa.

Es kādreiz pamatskolā uz kompjiem liku virsū pascalā taisītas paroles. Autoexec.bat fails ir kā radīts tādiem jokiem. shift+break ir defaultais escape taustiņš, bet to daudzi nezināja :)

Link to comment
Share on other sites

Nū, ja ir atsauksmes no darba devēja, tad arī nevajadzētu būt problēmām. Pie tam, ja vēl ar darba devēju vari noslēgt līgumu, ka viss notiek caur viņa firmu, par ko Tu maksā procentus no ienākumiem. Visu ko var izgudrot.

Link to comment
Share on other sites

Piekrītu. Bet vismaz tie, kuri iemācās php, zin, kā var cms`iem pielikt dažādus skriptus un paši var izvērtēt, vai tas viņiem būs vai nebūs pa spēkam. Savādāk te, forumā, paceļas tādi jautājumi, par kuriem dažreiz gribas uzlikt banu :) Piemēram, iemet koda gabalu un prasa, kapēc neiet. Nu kā var iet, ja pašam nav pilnīgi nekādas nojausmas par to, kas tas ir un ko tas dara. Ja cilvēks pats mācās un pats ņemās, viņš saprot, cik tas var būt dažādi un sarežģīti.

Link to comment
Share on other sites

Programmēšanas nozarē papīrs ir vairāk domāts lai dibenu slaucītu... visu izškir pieredze. Ja tevi interesē sistēmanalītiķa darbs vai kaut kas ar vadīšanu tehniskajā nodaļā, tad gan papīrs nenāktu par sliktu, lai gan arī var izlīst ar pieredzi.

Runājot par mācīšanos programmēt... vispirms nostādi mērķi ko gribi panākt. Man piemēram tāds bija busteris :) Es pirmstam c++ tik daudz zināju kā uzrakstīt prastākās lietas ar cikliem utt... Manuprāt labākais ceļš ir pašmācības kopējot no citiem projektiem kodu. Ar laiku tu sāc to kodu uzlabot, analizēt. Visbeidzot tu visu pārraksti no 0 un pa svojemu. Vismaz busteris sākotnēji bija bāzēts uz 100% OGC koda :) tad lēnītēm lēnītēm kaut ko pats rakstīju klāt, pārsvarā visādus sīkumus. Sāku interesēties kā tas viss darbojas kopā. Vislielākā huiņa parasti ir ar pointeriem, kur var iebraukt pakaļā 100+ dažādos veidos un pēctam nedēļu meklēt kur ir segfaulti. Bet nu ar laiku jau sāc mācīties no kļūdām un viss notiek...

Īsumā:

1. nostādi konkrētu mērķi

2. apzinies, ka tev vienīgais, kas var palīdzēt esi tu pats

3. lieto googli un MSDN

4. eksperimentē ar kodu

5. JĀ! EKSPERIMENTĒ!

6. piekrauj ledusskapi ar energy drinkiem un sagatavojies uz daudz negulētām naktīm

tas bija īsumā mans mīlasstāsts ar c++ :)

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...