Nu b*e, kas par tēmu!
Es centīšos ļoti īsi*
Principā man garšo pārsvarā dzīvie/nefiltrētie ali, ļoti esmu iecinījusi kviešu alu (līdz ar to liela skumja par Aldara kviesīti, kurš vienīgais no latviešu kviešu aliem bija vareni labs (vienīgais labais arī no aldara aliem, lol)). Tāpēc tagad kviešus atliek pirkt bundžās no vācu Valentins ražotāja un , vislabāk, iedzert Hoegaardenu bāros, ja ir naudiņš un var to atļauties.
Iz dzīvajiem gan brenguļpuika tumšais, gan bauska, gan tērvete, gan visādi citi brūvei - rēzeknes, saldus, vecais, labais Brālis u.c. - visi garšo, bet būtībā dodu priekšroku tumšajiem aliem. Lai gan atkal tas neattiecas uz pudeļaliem, jo Bauskas tumšais vairs nav tik labs kā kādreiz, tāpēc ganPiebalga, gan Tērvete, gan arī Bauska tiek pirkta gaišajās krāsās, pārsvarā arī Senču - nezinu, kā tā sanācis, bet pilnīgi godīgi varu atzīties, ka tērvetes, bauskas un piebalgas senču versijas man garšo krietni labāk par parastajiem gaišajiem.
Protams, būtu grēks nepieminēt užavu, užavnieku un valmiermuižu - tie kā gaišie, tā tumšie liekas visbaudāmākie no stikla pudeļu aliem. No brūža gan dodu priekšroku pēc iespējas mazāk apstrādātiem un pēc iespējas "laucinieciskākiem" aliem.
No plastmasas "dvuļām", pēc manām domām, ir dzerami tikai Piebalgas alus un jaunais Pagraba alus.
Un tagad priecē gan cēsu griķu alus, gan arī pirmais cēsu alus, kas patiešām garšo pēc lāgera - Grāfs fon Zīvers. Cēsu baltalus un nefiltrētais gan ir norokami dziļi zem zemes.
Par lāčplēsi runājot - tas neliekas nemaz tik slikts, un lāčplēsim ir tā sava interesantā piegarša, kā jau katram alum. Lāčplēša dzintars gan pudeļu, gan izlejamā formātā ir vienmēr laba alternatīva cenas/izvēles ziņā, kad nav nekā prātīgāka par līdzīgu cenu.
Nu un rezumējot var teikt, ka būtībā ir tikai trīs latviešu ali, kas katru reizi, kad tos pagaršo, atgādina par to, cik lieliski tie ir (te es par pudeļaliem, jo izlejamie visi ir interesanti un savējādi) - tērvetes sencis, valmiermuižas tumšais/gaišas un užavas tumšais/gaišais. Ā, nu un piebalgas sencis/jubilejas. Tie arī. ^^,
Ja runā par ārzemju aliem, (un te man palika slinkums drukāt, jo jāiet nogaršot nopirktais tumšais čehu alēns), tad droši var teikt, ka čehu ali teju visi ir ļoti baudāmi un patīkami pēc garšas. Un jauks jaunatklājums likās ukraiņu Oboloņs, sevišķi tumšais, "Barhatnoje", tas ir dikti interesants. Ā, un leišu ali arī ir labi, ja vie neuzraujas uz kādu vietējo "cēsu tipa" alu.